Lagbanner
Goodison Park, 2023-11-01 20:45

Everton - Burnley

Jakten på en pokal
Vill Everton jubla ikväll?

Jakten på en pokal

Inför kvällens ligacupmatch hemma mot Burnley är det en fråga som svävar över allt annat, likt den berömda elefanten i rummet, och det är hur Sean Dyche ser på värdet av att lyfta en ligcuppokal?

Visst, det finns väl ingen manager, spelare eller supporter som inte vill lyfta pokaler, men i dagens fotboll handlar allt om ekonomisk överlevnad och då gäller det att aldrig ramla ur Premier League. Det innebär ju också att en åttondelsfinal i ligacupen mycket väl kan vaskas till förmån för att inte belasta spelarmaterialet så pass mycket att man inte kan klara sig kvar i den där ligan eller för den delen nå hysteriskt lyckliga nivåer som en glamorös mittenplacering.

Nå, jag raljerar, men Premier League är och förblir det viktigaste för alla klubbar, men för ett gäng som Everton som inte längre är ens i närheten av att framöver hysa hopp om att vinna ligan eller ens ta en plats i mammons himmelrike - Champions League - ja, då kanske ligacupen kan ge en tröst i bedrövelsen. Kanske till och med lite hopp och glädje. Att få lyfta klubbens första pokal sedan 1995 (FA-cupen) skulle nog ge så mycket mer för oss supportrar än en 14:e plats i Premier League. Låt vara i en cup som alla klagar över och tycker man måste lägga ned, men en pokal är en pokal. Dessutom en pokal som Everton aldrig fått lyfta.

Men frågan återstår; hur ser Sean Dyche på ligacupen. Vinst hemma mot Burnley ikväll innebär kvartsfinal och därmed endast två matcher bort från en final. Å andra sidan är han bara i början på att bygga en trupp som ska kriga sig kvar i Premier League, kanske till och med för att rädda klubbens ekonomi. Dessutom med hotet om ett kommande poängavdrag på hela tolv poäng. Truppen är tunn och några skador på nyckelspelare kan bli den tuva som fäller hela lasset

Ungefär en timme innan avspark har vi svaret, då Dyche presenterar laguppställningen. Få förändringar sedan senaste ligamatchen är ett tecken på att Dyche och laget vill gå för ligacupen. Större förändringar är en signal i motsatt riktning.

Som en supporter som fortfarande minns tider då vi tog hem cuper och ligatitlar lite här och där, skulle en ligacuptitel innebära oerhört mycket. Skit i vad det är för cup! Det är känslan att få se sitt älskade Everton att än en gång som vinnare få lyfta en pokal. 

På skadefronten intet nytt, då det fortfarande ser alldeles lysande ut. Seamus Coleman närmar sig spel medan Andre Gomes och Dele Alli fortfarande inte är tillgängliga. 

För många kanke en onsdagskväll med ligacupen passerar revy som en enkel reservlagsmatch, som ingen orkar se på, men för min del kommer jag sitta som på nålar, då det är en kvartsfinal som står på spel. 

Laget (som jag hoppas på)

Pickford - Patterson, Branthwaite, Tarkowski, Mykolenko - Danjuma, Onana, Garner, Doucoure, McNeil - DCL

Tips

Everton - Burnley 2-1

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-11-01 10:30:00
Author

Fler artiklar om Everton