Lagbanner
Kan ligacupen bli säsongens glädjeämne?

Kan ligacupen bli säsongens glädjeämne?

Kan Everton hota starka Aston Villa och kanske göra ligacupen till säsongens guldkant?

Aston Villa imponerar i Premier League medan Everton först under de senaste matcherna verkar ha vaknat till. Det känns dock som om det är klasskillnad mellan de två lagen just nu. Därför känns ett bortamöte i ligacupen mot just Aston Villa inte särskilt lockande.

Eller... så är det precis rätt match för att göra ligacupen till säsongens glädjeämne i ett läge då Everton är på väg mot allt bättre form?

Katastrofal halvlek mot Doncaster

Everton har full fokus på att etablera sig på säkrare mark i ligan och rent historiskt är just ligacupen ett sorgligt kapitel för The Toffees. Bara det att man måste börja redan i den andra omgången är ju lite av ett misslyckande. Fighten mot Doncaster Rovers blev dock lite av vad som kanske kan bli vändningen för Everton. I halvtid ledde Doncaster välförtjänt och Everton var inte bara dåliga – de var sämre än usla. I ärlighetens namn så kändes som vi nådde botten. Just där och då. Och då hade vi ändå sjunkit länge. Men det var en exceptionellt katastrofal halvlek.

Vändningen

Sean Dyche hade dock satsat på en orutinerad uppställning där ungdomarna Lewis Dobbin och Youssef Chermiti hade sådana där mardrömstillställningar som förhoppningsvis blir danande för deras fortsatta karriär. I halvtid slängde Dyche in Idrissa Gana Gueye och nyförvärvet Beto. Gueye tog över mittfältet och Beto visade sig vara den där stora, tunga och jobbiga centern som Everton saknat. I den 73:e minuten kvitterade just Beto och i den 88:e minuten avgjorde ännu ett nyförvärv, nämligen Arnaut Danjuma.

Kanske inte samma fortsättning som säsongen 83/84…

Därefter har det sett allt bättre ut för Everton och vi kan givetvis inte hoppas på samma vändning som när Adrian Heath plockade upp Kevin Brocks usla bakåtpassning för Oxford United säsongen 1983/84 och därmed avgjorde en ligacupmatch som var på gränsen till att studera målarfärg torka och höll på att bli dödsstöten för Evertons dåvarande manager Howard Kendall. Samma säsong tog sig sedan Everton till final i ligacupen och vann FA-cupen, därefter följde år med massor med finaler, en europeisk cup och två ligatitlar. Men… det kan vi nog inte hoppas på denna gång…

Bygga vidare på en positiv känsla

Troligtvis får vi se förändringar i båda lagen, men vi ska inte vara säkra på att Sean Dyche ändrar för mycket. Det kan vara av vikt att fortsätta bygga på den positiva känsla som råder just nu och då kan det vara riskabelt att ändra på för mycket.

Personlige hoppas jag på att Dyche vågar testa ett tvåmannaanfall med Beto och Dominic Calvert - Lewin. Kanske vill han inte matcha DCL för hårt, men å andra sidan behöver den skadedrabbade centern matchminuter.

Sean Dyche har betonat att han vill se samma inställning – inte minst kroppsspråk – som mot Brentford, där mittbacken James Tarkowski var helt dominant.
Så kanske kan ligacupen denna säsong stå för lite extra guldkant om vi tar oss vidare mot Aston Villa? En guldkant som även kan stärka oss i ligaspelet?

Laget

Det är nästan omöjligt att sia om uppställningen, så jag drar till med den jag tycker skulle vara mest intressant för just en ligacupmatch i september på Villa Park. Tror exempelvis att det vore en god idé att ge Nathan Patterson chansen för att vila den annars utmärkte Ashley Young. Även briljante Dwight McNeil förtjänar att vila lite, då han precis kommit tillbaka från skada. Jag tycker man ska hålla ihop mittbacksparet Tarkowski och Branthwaite i så många matcher som möjligt. Dags för Danjuma att glänsa lite? Testa gärna en 4-4-2.

Pickford – Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Garner, Doucoure, Gana Gueye, Danjuma – Calvert-Lewin, Beto

Tips

Aston Villa – Everton 2–2, men Villa vinner på straffar

Evertons vinst mot Doncaster
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-09-27 01:10:00
Author

Fler artiklar om Everton