Lagbanner
Klassikermöte och Evertonångest

Klassikermöte och Evertonångest

Två matcher kvar. Först ut är Wolves borta. I grunden en match som osar gammal Tipsextra-nostalgi, men som denna gång endast handlar om ångest.

Både Everton och Wolves hade lagbyggen som gjorde härliga matcher i Tipsextra, och inte minst Wolves la på 1970-talet grunden för en stark svensk supporterkultur. För de av oss som hängt med sedan den tiden, klingar därmed detta möte lite extra. Men det faller lite i skymundan nu när det stora Damokles-svärdet hänger över Everton.

Svårdefinierad form på Wolves

Det är inte helt lätt att ringa in Wolves form just nu. Visst ser det stabilt ut på hemmaplan med fina segrar mot formstarka lag som Crystal Palace och Aston Villa. Å andra sidan föll de ihop borta mot Brighton och kommer från en förlust borta mot Manchester United. Dessutom har man klarat kontraktet och har väl egentligen inte så mycket än att avsluta bra hemma på Molineux. De kan också spela avslappnat.

Otäck känsla av att detta kommer att lösa sig

Seger för Everton och de tar ett oerhört stort kliv bort från nedflyttning. Det kan till och med räcka och den sista matchen hemma på Goodison behöver inte bli sådär hemskt gastkramande som fjolårets avslutning. Men det är just den känslan, tillsammans med att Sean Dyche faktiskt ser ut att ha något mer stabilt på gång, som är det farliga. En otäck känsla av att vi kommer att lösa detta. Livsfarligt.

Ifjol såg det ju helt hopplöst ut, så därför blev euforin så stor. Men nu ser det inte hopplöst ut...

Två orosmoln

Det finns två orosmoln i The Toffees. För det första får vi innerligt hoppas att Dominic Calvert-Lewis känningar av en skada i senaste matchen, var just känningar och inte att han missar fler matcher. Vi behöver en Calvert-Lewin i form uppe på topp. Hans arbetskapacitet kan bli avgörande.

Det andra orosmolnet är att vi saknar en vänsterback. Vitalli Mykolenko blir nog inte klar för spel mot Wolves. Ruben Vinagre saknas sedan länge, såväl som Seamus Coleman och Ben Godfrey. Conor Coady får inte spela mot den klubb han är utlånad från. Tom Davies har någon gång för länge sedan vikarierat som ytterback, men även han är skadad. Då återstår endast Mason Holgate, vilket är ett stort avbräck. Å andra sidan kan det var lättare för honom i en bortamatch och inte hemma på Goodison där en hel arena blir orolig när han har bollen.

I övrigt ser det väl rätt okej ut. Vi hade ungefär lika liten chans mot Manchester City som Real Madrid och i övrigt har vi spelat rätt bra på slutet. Men det är just det… det känns rätt okej. Farligt, farligt.

Trolig uppställning

Pickford – Patterson, Mina, Tarkowski, Holgate – Iwobi, Garner, Gana Gueye, Doucoure, McNeil – Calvert-Lewin

Tips

Det blir en tight tillställning som slutar 0-0.
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-05-20 00:20:00
Author

Fler artiklar om Everton