Lagbanner
Goodison Park, 2023-12-07 20:30

Everton - Newcastle
3 - 0

Knepig hemmamatch för The Toffees

Knepig hemmamatch för The Toffees

Newcastle United är en match där vi behöver tre poäng, trots ett starkt motstånd. dessutom återvänder Anthony Gordon till Goodison Park.

Eddie Howe har visserligen obegränsade resurser, men det brukar samtidigt ställa orimliga krav på snabb framgång. I The Magpies fall verkar man istället bygga sitt kommande Camelot med ett till synes imponerande tålamod. Något som nog är nödvändigt då Howe är en manager som bygger lag på lång sikt, snarare än någon som tittar in i en klubb och ser till att hämta hem några pokaler under tre till fyra säsonger för att sedan dra vidare. Det är därmed ett mycket intressant experiment och frågan är hur mycket tålamod klubbens ledning har.

Inte samma resurser
Everton har ju inte samma resurser och har dessutom straffats å det gruvligaste för att man överskridit de resurser man inte har, enligt Premier Leagues regelverk. Med andra ord en helt annan verklighet än för Newcastle. Å andra sidan har Sean Dyche ett liknande mandat att bygga ett lag som ska utvecklas över tid och därmed undvika alla galna beslut med managerbyten som The Toffees ägnat sig åt under så lång tid nu.

Lika men olika förutsättningar
Förutsättningen för både Howe och Dyche är att man inte faller för djupt. I Dyches fall handlar det om att klara sig kvar i ligan medan det för Howe sannolikt innebär att åtminstone säkra en plats i Europa, helst Champions League. Som sagt, olika världar, men ändå rimliga krav. Det är perspektiv som gör fighten på Goodison Park extra intressant. Inte minst därför att en förlust för Newcastle gör att de tappar lite för mycket, lite för tidigt mot den absoluta toppen. Medan det för Evertons del handlar om att visa att man också kan vinna matcher hemma på Goodison Park och därmed kliva upp över nedflyttningsstrecket, trots tio poängs avdrag. Med andra ord så skulle det handla om en oerhört stark markering för laget själva, fansen och Premier League.

Inte lika uppskruvat läge
En annan fördel för de blå är att allt börjar landa lite. Ilskan över beslutet från Premier League som kulminerade i matchen mot Manchester United där laget inte kunde nå den nivå som alla fans hoppats på, gick sedan snabbt över till en imponerande insats borta mot Nottingham. Något som tyder på att Evertons starka form och Dyche metodik fortfarande håller i sig. Matchen mot United får ses som undantaget som bekräftade regeln. En märklig match i ett uppskruvat läge, där Everton helt plötsligt seglade upp som lite av en favorit.

Det har ju gått bättre på bortaplan för Dyches mannar. Som om det är något som knyter sig lite på Goodison. Men ur det perspektivet bör motståndet passa perfekt. Newcastle vill nog föra spelet medan Everton kan backa hem och gå på omställningar samtidigt som det inte råder samma hetta och krav på seger som i matchen mot Manchester United.

Gordon är tillbaka på Goodison
Men med det sagt så är Newcastle ett ypperligt fotbollslag, så de får nog räkna med att vara favoriter i denna tillställning. Den Everton-fostrade Anthony Gordon lämnade klubben för ett år sedan och gjorde rätt många blåa sura. Han var ju en av oss, en av dem som skulle föra oss in i framtiden. Men han ville annat och redan efter ett år har faktiskt Howe utvecklat löftet till en bättre spelare än den han var när han lämnade. Som Evertonian är det lite dystert att konstatera att vi än en gång förlorar spelare som kommit via de egna leden. Å andra sidan bidrog hans försäljning till nödvändiga pengar in. Men det lär inte bli något varmt mottagande han får och det är en spelare som kan tappa fokus när det "brinner till".

Dominic Calvert-Lewin ska vara spelklar, vilket stärker våra möjlgheter ytterligare. Amadou Onana är dock fortsatt skadad. Personligen skulle jag gärna se unge Nathan Patterson från start, men Dyche lär gå på rutin och Ashley Young.

Trolig uppställning

Pickford - Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Harrison, Doucoure, Garner, Gana Gueye, McNeil - DCL

Tips

Everton - Newcastle 1-1    

TV: Arkiv: 2006-2007: Everton 2-3 Chelsea
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-12-07 13:00:00
Author

Fler artiklar om Everton