Lagbanner

Misslyckade investeringar fördröjer våra möjligheter till framgång

Farhad Moshiri skulle ta oss in i fotbollens finrum, vi skulle äntligen ha de ekonomiska musklerna för att utmana de sex stora (rikaste) klubbarna. Tyvärr så investerade vi fel och slösade med pengar.

Vid ett övertagande så får man lite mer spelrum och kan investera utan att det egentligen räknas av mot Financial Fair Play (FFP). Sagt och gjort så värvades det friskt och lönerna rusade i höjden. Moshiri är en bra ägare som är villig att investera och han har mer eller mindre dopat klubbens ekonomi med olika samarbeten och sponsring. Felaktiga värvningar, överpris och höga löner har gjort att vi kastat bort den chans vi hade att starta en ny era, i stället så är vi tillbaka på 90-talet med budgetvärvningar och att tvingas sälja för att värva. Vi har satt oss i en prekär situation som kommer att ta oss ett par år att komma ur.

Bygget av den nya arenan vid Bramley Moore Dock är egentligen den enda ljusningen för att vi ska kunna konkurrera. Det kvittar hur mycket pengar vår ägare har om de inte kan investeras. FFP hindrar oss från att leva över våra tillgångar och vanligtvis skulle jag tycka att det är en bra idé men tyvärr befäster det bara de rika klubbarnas monopol på titlar. De som var rikast kommer fortsätta att vara rikast. När Man City fick rika ägare så var det nästan fritt fram att värva för vilka summor som helst och på så sätt kunde de bygga upp sin omsättning. Detta går ej längre och därför ser jag Bramley Moore Dock som enda utvägen för Everton. Vi måste få upp omsättningen, få upp inkomsterna och där är den nya arenan helt avgörande.

Den tråkiga nyheten är att vi inte kommer att vara konkurrenskraftiga förrän tidigast fem år men förmodligen tidigast om tio år. Vi kommer att kunna investera mer pengar inom ett par år då FFP bara ser till de närmaste tre åren bakåt, detta gör att vi kan få bort vissa minusresultat inom ett par år om vi sköter ekonomin. Dock kommer det inte att betyda stora investeringar utan i linje med vår omsättning. Detta har förbryllat mig ganska mycket för hur kunde de satsa så mycket pengar samtidigt som de vet om att FFP gäller? Hoppades man på att det skulle lättas på eller tas bort? Nej jag förstår inte hur ledningen har tänkt. Tyvärr har deras misslyckade investeringar och bristen på hushållning av pengar gett oss en trupp utan djup där vi får hoppas att våra bästa spelare är skadefria. En trupp där vi inte har råd att värva Olsen för 25-50 miljoner utan får nöja oss med en Begovic och en Lonergan för 0 kronor.

Spelmässigt ser det dåligt ut, ett negativt spel som inte kommer att förändras så länge Benitez är tränare. Visst vi plockar poäng men det finns väl inte många supportrar som tror att vi ska vinna titlar. Vissa hänvisar till att Benitez vann Champions League med Liverpool och ja det gjorde han men titta på hur stor påverkan ekonomi har på fotbollen nu, det finns inte de ekonomiska muskler som krävs för att konkurrera eller locka till oss spelare, tyvärr. Personligen föredrar jag att ha ett spel där man skapar sina chanser genom att vara kreativ så vårt nuvarande defensiva spel med kontringar gör mig ledsen. Vi kommer inte att bli nedflyttade med Benitez som tränare, men inte heller vinna titlar. Därav ser jag negativt på de kommande två åren (minst), vi kommer att vara ett mittenlag, ett stabilt lag utan chans på titlar. Jag hoppas att jag har fel men tyvärr tror jag att jag har rätt.
 

Robin Hall2021-09-30 14:21:59
Author

Fler artiklar om Everton