Lagbanner

Nil Satis Nisi Optimum är inställningen som Everton saknar!

Everton har värvat för ett par miljarder de sista åren men har ändå svårt att hamna topp tio i Premier League. Fler klubbar har samma problem som till exempel West Ham. Problemet är att Everton saknar vinnare i klubben.

Eftersom vi inte har vunnit något sen 1995 så har vi skapat en kultur där ett kryss kan vara ett bra resultat, bland annat firade vi krysset mot Liverpool i Merseysidederbyt som om vi vunnit matchen. Vi har bytt ut ledningen och jag tror att Brands kan vara en bra lösning då han ändå har byggt ett vinnande lag tidigare. Silva kan vara en tränare som har potentialen att bygga en dynasti i Everton men det återstår att se. För visst har Silva sina brister men vid flera tillfällen under säsongen så är det spelarna som viker ner sig. De verkar ge upp helt enkelt när det går emot dem, det ser alldeles för enkelt ut och det tror jag inte har med tränaren att göra. Spelarna måste kunna visa upp lite vinnarskalle. Jag personligen visar mer vinnarskalle när jag spelar innebandy med kompisarna, jag tänker banne mig inte förlora en enda match även om det bara är ett kompisgäng. Hur kan då dessa spelare vara så oengagerade? Everton behöver vinnarskallar och kanske spelare med lite pondus, exempelvis Gravesen, Ferguson eller Carsley. Everton var ett bottenlag på 90-talet och de hade egentligen bara överlevnad som säsongsmål och ändå så vann de FA-cupen 1995. Goodison var en skräckarena för många lag, inte för att laget hade kvalitetsspelare utan för att alla lag visste att det skulle satsas 110% och att de skulle få kriga för varje boll och varje meter. Hade vi haft denna inställning och samma kvalité som vi har i laget nu så hade vi kunnat ligga i toppen samt slagits om att vinna cuperna. Tyvärr har vi en spelartrupp som är ganska nöjda med att ligga i mitten.

Ett stort fel är att de alltid verkar se framåt mot nästa match, de säger alltid att de ska bättra sig nästa match och nästa match och så vidare. Nej ni ska satsa på den aktuella matchen, det borde inte finnas något annat än den matchen. Ni ska slåss för varje meter och varje boll samt göra allt för att vinna annars är ni inte värdiga att spela i Everton. Nil Satis Nisi Optimum är vårt motto, endast det bästa är bra nog. Det är inte godkänt att kryssa i en match, ni ska kriga in avgörandet. Sluta komma med undanflykter och ursäkter och vinn istället. Zlatan Ibrahimovic är en sådan spelare, han har inga undanflykter utan han är arg som ett bi om han förlorar och han kräver minst en hundraprocentig inställning av sina medspelare.

Hur ska vi då lösa denna situation? Jo jag tror att vi återigen får gå tillbaka till det gamla gardet, in med Jagielka, Baines och McCarthy (om skadefria). De vet vad som krävs, de var med när Everton inte hade pengar, när de var tvungna att ge allt för att vinna. In med dem så att de får visa vägen. Även om Jagielka inte är lika bra längre så skulle han aldrig tillåta att laget slappnar av i försvaret innan matchen är vunnen. Han är en ledare, en motor, en spelare som spelar för klubben och supportrarna. Få dessa spelare att visa hur det ska se ut, vi kommer förmodligen ändå att klara förnyat kontrakt. Sen kan vi i sommar köpa en mittback med ledaregenskaper, en mittfältskrigare och två anfallare varav en stor och stark målspruta som kan kötta in mål. Titta på toppklubbarna, de har lirare men de har också lite småfula spelare som kan grisa till det lite på främst mittfältet. De har ledare, vinnarskallar som kör huvudet genom väggen för att vinna. Även deras lirare kör huvudet genom väggen för att vinna. Ta Aguero, killen springer livet av sig på topp för att pressa och stressa och då är han deras stora målskytt. Eller ta Fernandinho, Kanté, van Dijk eller Pogba (efter att Solskjaer kom in). De vill vinna, de ska vinna. Vi måste få in spelare med vinnarkultur, spelare med ryggrad och karaktär. Såg att Gravesen fyllde år häromdagen och kom på mig själv med att sakna honom och Carsley. De var egentligen begränsade spelare men när de gick ut på plan så var de bäst och trodde på vinst. De var också beredda att kriga och göra allt för att vinna (även att gå över gränsen). Vart är dessa spelare i dagens trupp?

Utöver detta så har vi fortfarande ett problem med att vi saknar anfallare och detta kommer vi inte att lösa innan sommarens transferfönster. Calvert-Lewin har gjort det ganska bra och har tagit sin rättmätiga plats som ensam anfallare men han är en begränsad spelare. Dessutom klarar han inte av att stå emot de tuffa engelska mittbackarna i straffområdet och på långa uppspel. Han är tyvärr en spelare som inte är varken ytter eller renodlad anfallare. Han kommer att vara en bra komplementspelare men är tyvärr ingen spelare för startelvan. Pickford är ett annat problem, ta tag i pojken och säg till honom att spela enkelt så kommer han att vara en tillgång i många år.
Everton är numera en rik klubb och vi har förutsättningarna för att bli en stor klubb men vi måste in med vinnarkultur, vinnarskallar och kvalitetsspelare. Ge Silva ett år till och se om det blir bättre, om inte så sparka honom och ta in en beprövad vinnare. Nil Satis Nisi Optimum är vad Everton som klubb och dess supportrar kräver varje säsong, i varje match och i varje närkamp!
COYB

Robin Hall2019-03-12 14:27:14
Author

Fler artiklar om Everton