Lagbanner
Vad har gått snett?

Vad har gått snett?

Vecka ut och vecka in sitter vi alla och tittar på klubbar som Brentford, Brighton och Fulham stormar fram i Premier League. Små klubbar som med små medel och en bra struktur ligger stabilt på övre halvan av tabellen. Dessutom så spelar de ganska rolig fotboll också. Everton är egentligen dessa klubbar totala motsats. Everton har länge nu, ja sedan början av 90-talet, varit en sovande jätte. En anrik klubb med en stor passionerad supportergrupp. Vad har gått snett?

Svaret är självklart väldigt komplext och det finns många faktorer, stora som små, som bidrar till detta förfall. Därför kommer jag i denna krönika ta upp tre, som jag ser det, stora problem inom klubben.

Nummer ett är styret, ledningen av klubben. Personligen har jag alltid varit positivt inställd till Bill Kenwright, han räddade klubben undan konkurs och lade ner sin själ i att vända de negativa siffrorna och skapa en stabilitet. Där har vi honom att tacka för mycket, men det är också där han borde hoppat av. Han hade haft legendstatus i klubben om han hade tackat för sig efter denna fantastiska insats, nu kommer han istället att bli ihågkommen som ordföranden som fick klubben att rasa ihop och eventuellt nedflyttade. I Moshiri såg han en kassako som gärna ville äga en Premier League klubb. I början var alla positiva och Moshiri pumpade in pengar i klubben, tyvärr planlöst och ekonomiskt oansvarigt. Han strödde pengar omkring sig och spelare som Sigurdsson och Richarlison fick astronomiska prislappar när vi ville köpa dem. Lägg sedan till att vi köpte spelare som Vlasic, Onyekuru, Tarashaj och Sandro Ramirez utan att de egentligen var färdiga spelare. Dessa har knappt spelat överhuvudtaget utan bara kostat transfersumma och lön för att sedan släppas för i stort sett ingenting. Pengar i sjön. Vi har i dagsläget truppspelare med högre lön än exempelvis Brightons stjärnspelare. Kenwright har hela tiden varit den som styr, den som ger Moshiri råd. Han kan inte tillräckligt om fotboll men han gillar att styra klubben i sitt hjärta. Jag ifrågasätter inte hans klubbkärlek men han har fått ett behov av att vara den som styr klubben, han vill inte släppa taget trots att det skulle vara det bästa för hans älskade klubb.
Moshiri verkade vara en seriös ägare men han kan inte tillräckligt om fotboll och har förlitat sig på fel personer. Nu tror till och med jag att han är trött på att äga Everton, han ville ju satsa pengar och vara den som tog klubben framåt och istället får han hatiska budskap dagligen. Nej han borde sålt klubben innan januari för att ge en ny ägare chansen att investera under transferfönstret och Kenwright borde avgått för 10 år sedan.

Det andra stora problemet är bristen på struktur. Vart vill Everton? Hur ska man ta sig dit? Under Moyes era var klubben vana att tänka igenom sina köp och sina beslut då pengar var en bristvara. När Moshiri tog över klubben blev vi förblindade av alla pengar och började köpa allt som tränaren pekade på. När detta sedan inte fungerade så sparkades tränaren och en ny togs in, gärna någon med ett välkänt namn. När det återigen fallerade så testar vi en ung oprövad, sedan ett par äldre avdankade som förstod klubben och staden. Nu senast så gav man Frank Lampard chansen att visa vad han går för. Det ska tilläggas att jag gillar Lampards stil men han är inte en tillräckligt bra tränare, tyvärr. I alla dessa år så har spelstilar förändrats, nya spelare köpts in efter olika tränares önskemål och kvar sitter Everton med massor av överflödiga spelare som inte kommer att få matcher. Med en hög lönekostnad och ett regelverk i Financial Fair Play (FFP) har vi hamnat i en värdelös situation där vi trots ekonomiska muskler, tror att vi låg topp 20 i världen på listan över rikaste klubbar, inte kan värva spelare utan att sälja spelare först. En gemensam nämnare för Brighton och Brentford (till viss del också Fulham) är att de har en vision, en plan för hur de ska jobba och utvecklas. Ett bra exempel på detta är när Brighton förlorade sin tränare Potter till Chelsea, hans ersättare är en tränare som liknar Potter och som vill ha en liknande spelstil. De har en plan.
Benitez, Allardyce, Lampard, Silva och Koeman är några av Evertons tränare de sista åren. Titta på dem, analysera deras spelstil. De är väldigt olika som tränare och hur ska man bygga långsiktigt när planen raseras efter ett till två år (vid varje tränarbyte)? Nej Everton måste starta med att bestämma riktning, spelstil och klubbfilosofi. Är det The School of Science som ska gälla?
Att åka ner kan vara förödande och det skulle kunna betyda att vi måste göra samma resa som Sunderland, men ibland undrar jag om det skulle leda till att vi bygger upp ett lag baserat på egna produkter och att akademien skulle kunna förse oss med stommen.

Det tredje stora problemet är vår återväxt och värvningsstrategi. Akademien får fram bra spelare som egentligen aldrig får chansen, vi lånar ut spelare i flera år och sedan får de lämna klubben. Med tanke på hur mycket pengar som pumpas in i akademien (ja det kan undantas från FFP) så bör vi både få fram ungdomar och satsa på dem. Vi är en klubb som de senaste åren inte haft intresse av att ge unga talanger chansen. Vi köper istället in truppspelare utan klubbkänsla som ska sitta på bänken och tjäna pengar. Även detta är ekonomiskt oförsvarbart och ännu en planlös satsning.
Utöver detta så har vi som nämnt ovan värvat helt horribelt och spenderat enorma summor på löner utan att för den skull fått resultat på plan. Under Moyes era spenderade vi smart och det var väldigt genomtänkta och välscoutade (oftast) spelare, detta på grund av den begränsade ekonomin. Det behövs en återgång till detta sätt att jobba, att jobba långsiktigt och metodiskt. För att detta ens ska vara möjligt så måste vi ha en riktning på klubben, en plan, en strategi. En väldigt lekmannamässig förklaring kan vara att spela fotbollsspel, jag föredrar en 3-4-1-2 uppställning och en mer direkt spelstil. För att detta ska fungera bra så behöver jag en viss typ av försvarare, en viss typ av mittfältare och bland annat minst en snabb anfallare (läs två i truppen). Lekmannamässigt och man kan inte jämföra detta med ett riktigt tränarjobb MEN det är en plan, en tanke, en riktning. Som det är nu så verkar klubben spendera pengar på spelare som den sittande tränaren föredrar, men vad händer när tränaren byts ut? Det går inte att lägga om planen, strukturen och riktningen varje gång för då får vi en klubb i spillror, en klubb utan identitet, ja dagens Everton FC!
 

Robin Hall2023-01-24 16:02:40
Author

Fler artiklar om Everton