Lagbanner
Veckans Everton: "En oroväckande bra känsla"

Veckans Everton: "En oroväckande bra känsla"

Det har varit mycket elände med Everton under en längre tid nu. Ett elände som aldrig tycks ha en ände. Men helt plötsligt är vi inne i en vecka där jag inte kan finna annat än positiva saker. Det är då sveket kommer, så jag räknar kallt med förlust hemma mot Brighton på lördag.

Eller... 

För visst ser det ut som om Sean Dyche håller på att få ordning på detta Everton? De verkar veta vad de ska göra, hur de ska jobba och helt plötsligt verkar de ha förmågan att koncentrera sig i en hel match. De ser dessutom farliga ut i omställningsspelet. Och bara det att vi nu har ett försvar som går att lita på känns ju helt makalöst. 

Ligacupmatchen mot Burnley häromdagen var en typisk tillställning där det på förhand såg rätt så bra ut för Everton. Det var en match som Everton borde vinna och i så fall nå avancemang till kvartsfinal i ligacupen. Det är också precis i denna typ av matcher som Everton brukar svika, men denna gång gjorde man inte det, utan körde helt enkelt över Burnley med 3-0. Och med köra över så gjorde man det enligt Dyche-metoden. Burnley hade nämligen 62 procents bollinnehav och såg oerhört komfortabla ut med bollen. Men vad gjorde väl det när Everton ändå lyckades pressa fram misstag som blev fatala för Vincent Kompanys lag. Dessutom kändes det aldrig någonsin som om Burnley skulle göra mål. Everton hade total kontroll.

Matchens lirare blev vår unge mittback Jarrad Branthwaite. Ett löfte som växer för varje match och vars självförtroende känns nästan majestätiskt. Tillsammans med James Tarkowski verkar vi nu ha ett mittbackspar av högsta klass. Ett mittbackspar som går att lita på, och det går inte att bygga ett vettigt lag utan ett pålitligt mittbackspar och en riktigt bra målvakt. Just nu ser det ut som vi har båda.

Det kändes också kul att Beto fick komma in och göra en assist efter en härlig soloräd. Den store anfallaren är en fantastisk tillgång när han kommer rättvänd, men behöver mer speltid och självförtroende. Jisses vad lycklig han såg ut efter assisten. Precis vad han behövde.

Nu väntar Brighton på Goodison till helgen och jag har svårt att se att de ska kunna bryta ned vårt försvarsspel, trots att The Seagulls är ett ypperligt fotbollslag. Men det är nu som Everton brukar svika. Skulle det bli ännu en seger för Sean Dyches gubbar... Ja, då vete tusan vad jag ska tro? Kanske vi till och med kan klara oss kvar i Premier League även om vi måste dra av tolv poäng? Jag har en oroväckande bra känsla för Everton just nu. Det brukar aldrig sluta väl.

Evertons seger mot Burnley
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-11-02 23:50:00
Author

Fler artiklar om Everton