Lagbanner
Vinst krävs inför 80 -talet Swedish Toffees

Vinst krävs inför 80 -talet Swedish Toffees

Evertons svenska supporterklubb sluter upp mangrant när Everton tar emot Luton hemma på Goodison Park. För många är det kanske sista gången de får uppleva "The Grand Old Lady".

Luton triggar fina minnen hos oss Everton-supportrar. I FA-cupens semifinal 1985 mötte vi ett Luton med massor av talang, inte minst deras mittfältsgeneral Ricky Hill, som av många ansågs som södra Londons stora stjärna. Luton hade byggt ett lag som faktiskt kunde utmana om pokaler. Men “The Hatters” stora problem var att just i denna match mötte de ett Everton sprängfyllt av vinnarskallar. Ett Everton som siktade på en magisk trippel, det vill säga ligan, FA-cupen och cupvinnarcupen. Men ändå blev det en riktigt jämn fight. 

Ricky Hill gav Luton ledningen med hjälp av ett magiskt långskott och Everton fick fightas. Everton lyckas kvittera på en frispark av Kevin Sheedy och till slut vinner man med 2-1 efter att samma Sheedy lägger ett patenterat inåtskruvat inlägg som hamnar perfekt på mittbacken Derek Mountfields panna. Luton var bra. Riktigt bra, men Everton var på den tiden smått oslagbara.



Firarsugna Swedish Toffees

Idag är varken Everton eller Luton oslagbara. The Hatters skrällde rejält när man med en jämförelsevis minimal budget tog sig upp i Premier League och Everton har nu flörtat med nedflyttning två år på raken.

När Luton anländer till Goodison Park senare idag kommer det att finnas ungefär 80 stycken Swedish Toffees på plats. För de flesta av oss är det sannolikt sista gången vi bevistar den arena som vi dyrkat under vår livstid, så vi hoppas på en riktig klang- och jubelföreställning från The Toffees. Vi vill än en gång sjunga hela kvällen på The Winslow tillsammans med andra Evertonians för vilka festen aldrig vill sluta. The Winslow är puben som ligger på samma gata som Goodison Park.

Det finns fog för optimism. I två matcher på raken verkar det som om Sean Dyche har fått spelarna att förstå hur hans taktik funkar och hur viktigt det är att hålla koncentrationen uppe under hela matcher. Det har sett oerhört stabilt ut.

Annan typ av match än de två senaste

Men man ska komma ihåg att de två senaste matcherna har varit på bortaplan. Dels mot ett Brentford som inte är särskilt förtjusta att föra spelet, vilket passar Everton perfekt. Dels mot ett Aston Villa som nog togs med garden nere av ett Everton som stängde ned ytor och var extremt kompakta. På Goodison mot Luton måste Everton gå framåt, ta fler initiativ och föra spelet. Det kan bli en utmaning.

En av de mer lovande fenomenen i Everton just nu är att fler spelare får allt bättre form. I ligacupmatchen mot Aston Villa tog exempelvis James Garner en plats i mitten på mittfältet och dominerade tillställningen. På hemmaplan mot Luton är det mycket troligt att Garner än en gång får chansen från start på mitten. Everton behöver hans förmåga att hålla i boll och fördela spelet. Trion Onana, Doucoure och Gana Gueye är mer bollvinnare än spelfördelare.

DCL är tillbaka
  
Den allra största framgångsfaktorn under senare matcher är dock att Everton nu verkat fått ihop två stabila mittbackar i form av James Tarkowski och Jarrad Branthwaite tillsammans med att Dominic Calvert-Lewin verkar vara tillbaka i gammalt gott slag. DCL är en klasspelare, men han måste vara skadefri. Betos tyngd kan också bi en framgångsfaktor. Sedan har vi två oerhört kapabla yttermittfältare i Dwight McNeil och nyförvärvet Jack Harrison. Båda kanske inte startar, då vi även vill få igång Arnaut Danjuma, men oj vad de kan jobba samtidigt som de har ett fint spelsinne och känsliga fötter. Perfekta spelare i ett Sean Dyche-lag.

Med andra ord finns det mycket positivt i Everton just nu, och det är precis då vi brukar åka på en rak höger.Men denna gång ska vi banne mig stå upp för klubbmärke och fortsätta den positiva trenden. Luton är inte ofarliga, men de har ingen Ricky Hill i laget.

Laget

För varje omgång som går blir det allt svårare att sia om laguppställningen. Mot Aston Villa fick vi exempelvis se en fembackslinje, vilket inte lär hända hemma mot Luton. Det vore intressant att se Garner i en fri roll bakom anfallaren alternativt ute på en kant där han får frihet att röra sig inåt plan. Sedan är ju frågan om Dyche satsar på Harrison eller McNeil, eller kanske båda? Dominic Calvert-Lewin bör starta med Bero som en riktig power-inhoppare, om inte Dyche ändå ska försöka satsa på två anfallare.

Ja, frågorna är många, men de är av positiv art, då det handlar om att bänka spelare med bra form, istället för att - som så många gånger på senare år - försöka finna några få som faktiskt är i form.

Vitali Mykolenko kan vara tveksam för spel, då han åkte på en skada i ligacupmatchen. Seamus Coleman är inte redo för spel, såväl som Dele Alli.

Pickford - Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Young - Gana Gueye, Onana - Garner, Docoure, McNeil - Calvert-Lewin

Tips

Everton - Luton 2-0
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-09-30 08:00:00
Author

Fler artiklar om Everton