Home Park, 2023-10-03 20:45

Plymouth - Millwall
0 - 2

Fem punkter efter 0-2 mot Millwall
Kaine Kesler-Hayden ser besviken ut efter slutsignal (foto Bob Wright /greensonscreen)

Fem punkter efter 0-2 mot Millwall

Det blev förlust på Home Park i en oerhört frustrerande match mot Millwall på tisdagkvällen. Gästerna spelade mycket defensivt rakt igenom men lyckades freda sitt mål och var kliniska med chanserna de fick.

En annorlunda match
Under förra säsongen blev vi ganska vana vid att motståndarna från nedre halvan av League One kom till Home Park och försvarade med allt de hade och hoppades få med sig 0-0 eller till och med kontra in något mål. 20 av 23 hemmasegrar säger att det var inte många som lyckades med detta. Denna säsong har men inte sett skymten av sådan taktik utan alla lag har kommit för att spela och för att vinna. Men det senaste laget att göra det var ju Norwich, och de släppte in 6 mål. Millwall hade säkert sett detta och bestämt sig för att spela med fembackslinje och parkera bussen bäst de kunde.

Man får nog ge dem att de var väldigt skickliga på det och planen funkade utmärkt. 

Argyle hade mycket boll runt Millwalls straffområde, passade fram och tillbaka och letade efter en öppning, men försvaret var kompakt och det var alltid någon i vägen. De gångerna man fick iväg ett skott kunde målvakten Bartosz Bialkowski styra undan. Passningarna satt inte helt rätt ibland och frustrationen växte. 

Fyrbackslinje igen - men ofokuserad i avgörande ögonblick
Det blev inget andra försök för Macaulay Gillesphey efter misstaget i Hull. Steven Schumacher antydde att han inte var redo rent fysiskt. Det fanns verkligen ingen annan som kunde bilda trebackslinje med Julio Pleguezuelo och Dan Scarr, så det fick bli en återgång till 4-1-2-3 med offensiva spelare som ytterbackar - en väldigt offensiv laguppställning för Argyle.

Kaine Kesler-Hayden var återigen där och jag är ledsen men han är inte en försvarsspelare. Han hängde inte med rent mentalt mitt i andra halvleken när Zian Flemming satte fart mot Argyles mål. Det var uppenbart på TV att han behövde jaga Flemming, men han insåg det själv någon sekund för sent och Flemming fick friläge och kunde ge Millwall en enkel ledning med deras första skott på mål.

Morgan Whittaker trivdes inte med att hamna långt ut på högerkanten igen och hade kanske sin sämsta match för Argyle. Många passningar gick vilse och han missade kanske lagets bästa chans efter en hörna på sin favorit vänsterfot där man hade satsat pengar på att han skulle göra mål. 

Med andra ord behöver vi våran trebackslinje tillbaka så fort det bara går! Vi får hoppas Lewis Gibson är frisk igen till lördag för att möjliggöra detta.

En dålig insats från domarteamet
Frustrationen hjälptes inte av några märkliga beslut från domaren. Han vägrade släppa fördel åtminstone två gånger under första halvleken när Argyle hade lovande anfall på gång - så det blev frispark på egen planhalva istället för fyra-mot-tre situation. 

Millwalls 2-0 mål på 97 minuter var ännu märkligare - Kesler-Hayden drällde med bollen på egen planhalva och fick en "forearm smash" från en motståndare, en mycket våldsam arm rakt i ansiktet. Jag satt och funderade vilken färg kortet från domaren skulle ha, men det blev inte ens frispark, och Millwall fick friläge och mål. Nu var det så sent att det förmodligen inte påverkade utgången av matchen men det var ett mycket märkligt beslut. 

Vad kan man lära sig av detta?
Det är lätt att säga att detta var en läxa från ett etablerat Championshiplag men det är svårt att säga vad lärdomen var. Vi saknar många försvarsspelare just nu. En annan dag, eller en annan laguppställning, andra domslut, Whittaker mer centralt, Argyle lyckas få in ett ledningsmål så blir det en helt annan match. Det är svårt att veta vad man borde ha gjort annorlunda.

Jag är ändå lite förvånad att Millwall spelar så. De har tydligen krigat till sig poäng på bortaplan i tidigare matcher på liknande sätt. Det räcker för att stanna kvar där de är, i mitten av Championship, men om de vill komma till playoff håller det knappast som spelkoncept. Det blir inte så roligt att titta på heller. Lyckas de klättra i tabellen så kanske fansen förlåter antifotbollen, men om inte kan tålamodet börja tryta.

Nya tag på lördag
På lördag väntar Swansea, återigen hemma. Det har också gått lite halvknackigt för dem men jag tror inte att de kommer att spela som Millwall gjorde. Vi får hoppas på en öppnare match och tre poäng innan nästa internationella uppehåll.
 

Geoff Bache2023-10-04 22:40:00
Author

Fler artiklar om Plymouth