St. Mary's Stadium, 2023-12-29 19:00

Southampton - Plymouth
2 - 1

Fem tankar efter 1-2 mot Southampton
Joe Edwards deppar efter motgångarna

Fem tankar efter 1-2 mot Southampton

Det blev en kontroversiell uddamålsförlust på St Marys inför TV-kamerorna till sist. Argyle hade knappt 20% bollinnehav och fick inrikta sig på försvar, men gjorde å andra sidan två regelrätta mål och återigen fick domarbesluten emot sig.

Avblåst för offside - men det var inte ens nära
Efter drygt en timme utbröt vild jubel på bortaläktaren när Morgan WhittakerMorgan Whittakers perfekta inlägg nickades i mål av Bali MumbaBali Mumba från nära håll. Jubeln varade inte så länge när linjemannen höjde flaggan för offside.

Innan regeländringen 1925 var man offside om det inte fanns tre stycken försvarare mellan spelaren och målet. Mumba var onside också enligt denna tidigare regel. Mellan honom och målet stod inte bara två Southamptonbackar utan hela den vita målområdeslinjen - en fysisk VAR-linje som borde ha kunnat hjälpa linjemannen. Ändå blev han avblåst. Inte ens på Southamptonforumet efteråt kunde någon påstå att beslutet var rätt, eller ens förståeligt.

Jämnar sådant här ut sig över en säsong? Man kan fortsätta hoppas, men vi har spelat halva säsongen och känslan är alltid att de stora lagen får sådana beslut med sig. Om man bara räknar direkt felaktiga målbeslut under säsongen så ligger vi nu under med 4-1 om jag har räknat rätt. Räknar man straff- och utvisningsbeslut är bilden nog liknande.

Och olyckan kom inte ensam
Med tre stycken Argylespelare firandes bakom målet fick Southampton sätta igång spelet igen snabbt. De är tillräckligt skickliga på snabba kontringar utan att få ett övertag på tre spelare, och efter en överlastning på vänstersidan kunde argentinaren Carlos Alcaraz skjuta in 1-0 för hemmalaget. Bara 40 sekunder efter Mumbas "mål" låg bollen alltså i Argyles nät.

Kanske inget regelbrott här men det kändes minst sagt osnyggt av domaren, som måste ha vetat att beslutet var som bäst hårfint. Verkligen ett slag i magen för laget.

Tveksamt målvaktsingripande vid 0-2
Conor HazardConor Hazard gjorde några bra räddningar under matchen men för tredje gången i rad hade man anledning att ifrågasätta hans ingripande vid målsituation. Han är en bra målvakt när det kommer till att rädda skott men inte i närheten lika bra som Michael CooperMichael Cooper när det gäller andra aspekter.

Det kom en djupledslöpning från Che Adams och en lobbpass över Argyles backlinje. Adams kunde hålla undan Lewis GibsonLewis Gibson och peta bollen förbi Hazard. Men målvakten hade stått rotat på sin linje och det kändes som om han hade gott om tid att komma ut och minska handlingsutrymmet för Adams eller till och med nå bollen innan denna. 7 minuter efter Mumbas "mål" stod det alltså 0-2 och matchen verkade avgjort.

Southamptons målvakt ännu mer tveksam vid 1-2
Ryan HardieRyan Hardie var tillbaka igen efter sin hjärnskakning och bytte av Ben WaineBen Waine i halvtid. Han löpte som vanligt outtröttligt och fick sin belöning mot slutet. Hemmamålvakten Gavin Bazunu fick bollen lite för långt ifrån sig när han tog ner en jobbig studsande bakåtpass och Hardie var på honom blixtsnabbt och kunde peta in en reducering innan han lyckades rensa. 

På stopptid hade Argyle sedan några lovande anfallssekvenser, den bästa såg bollen leta sig fram till Morgan Whittaker vid straffområdets kant. Den var tyvärr lite bakom honom och han lyckades inte hålla ner skottet.

Orättvist eller ej?
Trots det horribla offisdebeslutet får man erkänna att man var stundtals rejält tillbakapressad av hemmalaget som är nu obsegrade i 17 matcher och på bra väg tillbaka till Premier League. De spelar ju en extrem "tiki taka" bolleinnehavsspel och hade bollen mer än 80% av tiden. Trots detta hade de ganska få klara målchanser utöver målet. En nick i stolpen under första halvleken var så nära de kom. 

Argyle spelade rätt defensivt för en gångs skull och ställde upp med trebackslinje igen, vilket i praktiken blev fembackslinje utan boll, dvs nästan hela tiden. Första halvleken blev långa stunder extremt tråkigt när hemmalaget passade bollen fram och tillbaka på mittfältet. Jag är glad att mitt lag inte spelar så - även om det uppenbarligen fungerar bra för Southampton. 

Vi får nöja oss med att säga att det hade varit en helt annan match om Mumbas mål hade tilllåtits - då hade inte 1-0 målet kunnat hända heller. Men säsongen bedöms inte efter det här resultatet förstås och det blir nya tag redan på nyårsdagen hemma mot Watford.
 

Geoff Bache2023-12-30 17:30:00
Author

Fler artiklar om Plymouth