Finn Azaz återvänder på lån från Aston Villa
Azaz i Aston Villas färger i en försäsongsmatch mot Walsall

Finn Azaz återvänder på lån från Aston Villa

Först Whittaker, sedan Mumba och nu Azaz också! För tredje gången har en lånespelare som bidrog stort till framgångssagan 2022/3 anslutit igen till Argyle inför 2023/4. Finn Azaz har skrivit på ett säsonglån från Aston Villa, precis som han gjorde ifjol.

Ännu en Premier League lånespelare...
Azaz är en annan som tillhört en Premier League klubb i flera säsonger utan att spela en match för dem. Nu har han skrivit på ett nytt ettårskontrakt med Villa och åkt ut på lån igen direkt. Det har länge ryktats att Argyle skulle köpa loss honom, precis som man gjort med Whittaker och Mumba, eftersom han inte verkar i närheten av att ta en plats i Premier League, men uppenbarligen har man inte lyckats komma överens om det, om det nu var aktuellt. Men det är mycket bättre att ha honom på lån än att inte ha honom alls...

Han började hos Cheltenham i League Two 2020/1, och spelade 37 matcher från start i laget som vann hela serien. 2021/2 fanns han åter i League Two hos Newport County där han båda vann Årets Ungdomsspelare och platsade i Årets Lag för den serien. 

Och ännu ett succélån från ifjol
Inför 2022/3 tog han steget upp till League One och Argyle och allting verkade klaffa direkt. Han gjorde segermålet i förra årets premiärmatch mot Barnsley och sänkte sedan Peterborough i nästa hemmamatch också. Han fortsatte att briljera under hösten, med bland annat 2 mål och matchens lirare i 4-1 segern i Milton Keynes där undertecknad stod på bortaläktaren.

Sedan fick han en ankelskada någon vecka därpå, och återkom först i januari. Det fanns sedan en längre period där han inte riktigt verkade hitta tillbaka till höstens form, men mot slutet verkade han vara på god väg dit igen. Efter att ha gjort Argyles första mål för säsongen passade han på att göra deras sista också, som garanterade ligatiteln i 3-1 segern borta mot Port Vale.

Mitt eget intryck var att hans form under hösten berodde mycket på samspelet med Morgan Whittaker, de två spelade oftast som två "nummer 10" bakom Ryan Hardie och gjorde varandra bättre, helt enkelt. Under våren hade Whittaker förstås återvänt till Swansea. Förhoppningen är att de kan återuppta den relationen i Championship nu!

Irländsk U21-landslagsman
Det lite udda namnet är en kombination av det irländska förnamnet "Finn" och det israeliska efternamnet "Azaz" och han har påbrå från båda dessa länder trots att han är född och uppvuxen i London. Han hade alltså tre landslag att välja ifrån men har valt Irland, och fick göra debut i U21 laget ifjol och hjälpa Irland till seger mot just Israel!

Kontinuitet alltid en nyckel
Man kan glädja sig åt exotiska nyförvärv från fjärran länder (exempelvis Julio Pleguezuelo!) men jag tror att det är en jättefördel att kunna få tag på spelare som känner laget, systemet och tränaren sedan innan. Framgången ifjol berodde mycket på att man lyckades behålla truppen från året innan och spetsa till den lite. Säsonger där man varit tvungna att bygga om laget från grunden, även när man värvat bra, kan det ta en bra stund innan alla är samspelta och som nykomling är det oerhört viktigt för självförtroendet med en bra början.

 

Geoff Bache2023-08-03 11:49:00
Author

Fler artiklar om Plymouth