Liverpool - Crystal Palace

Glöm inte bort Crystal Palace

Allt fokus ligger på Liverpool när Palace kommer på besök

Palace-tåget fortsätter efter en komfortabel bortaseger mot ett tämligen svagt Bournemouth.
Lagkaptenen Milivojevic tog tillbaka sin plats i startelvan och redan efter 12 minuter visade han oss  varför. Inte helt otippat blir Zaha fälld strax utanför straffområdet och Luka kliver fram för att lägga frisparken. Han slår den med precision över muren mot första krysset, Ramsdale får en touch på den men lyckas inte hindra bollen från att hitta nät.

Det dröjer bara knappt 11 minuter till innan Palace utökar sin ledning efter ett mål hittat direkt ur skolboken. Ward slår en krossboll ut till Zaha på vänsterkanten, Zaha kliver inåt i banan medan Van Aanholt rundar honom på utsidan. Wilf slår djupledsbollen till PVA, mellan två Bournemouth spelare, som direkt hittar en fristående Jordan Ayew snett-inåt-bakåt, som enkelt placerar dit 2-0.
Som vi vet sedan tidigare, gör Ayew mål - så tar vi poäng, vilket även blev utgången här.
Resterande del av matchen var ganska händelsefattig, kanske främst p.g.a. Palace disciplinerade defensiv, men också p.g.a. Bournemouth uddlösa offensiv.

Desto svårare blir det ikväll, när tåget tuffar vidare mot Anfield där såklart Liverpool vill säkra sin efterlängtade ligatitel. Vilket de gör vid seger mot Palace, samtidigt som City inte vinner mot Chelsea på torsdag. All heder och cred till detta Liverpool som verkligen dominerat ligan hela vägen igenom och såklart förtjänar denna titel. Dock brukar Crystal Palace ha andra planer när det kommer till möten med storlag och ligatitel-jaganden. Liverpool, om några, lär knappast har glömt.

”Crystanbul”:
Det må förvisso ha spelats på Selhurst Park, men spelmässigt kan man hävda att Liverpool egentligen var värda titeln redan då. Säsongen 2013/14 led mot sitt slut, allt som krävdes var segrar i de 2 sista matcherna, efter att man snöpligt förlorade hemma mot Chelsea.
Ett skickligt och effektivt Liverpool gör 0-1 på hörna redan efter 18 minuter genom Joe Allen.
Det dröjde ända till 53’e minuten innan Sturridge kliver inåt i banan och får iväg en felträff som olyckligtvis styrs in till 0-2.
Endast 2 minuter senare väggar sig Suarez och Sterling förbi Palace försvaret och tror sig ha satt spiken i kistan med sitt 0-3.

Bägge lagen tycks slappna av och känslan är att de bara vill spela av matchen. Damien Delaney har klivit uppåt i banan och drar ostört iväg ett skott på chans från 20-25 meter, som letar sig upp i krysset, i den 87’e minuten. En liten gnista har tänts på Selhurst Park, kanske främst för att man ens lyckats göra ett tröstmål.
2 minuter senare kontrar Palace med Bolasie på vänsterkanten, som lurar åt sig 2 Liverpoolspelare och hittar en fristående Dwight Gayle i straffområdet, som på direktskott sätter dit 2-3.
Nästan direkt efter avspark vinner Palace bollen, skickar en långboll från halva planen, Glenn Murray styr bollen med bröstet över sin försvarare och friställer Dwight Gayle, som placerar in 3-3 i den 88’e minuten. Det osannolika hände och Selhurst Park bokstavligen exploderar!
Man ska såklart inte ta något ifrån Manchester Citys del i vinnandet av ligan 2013/14, men Crystal Palace var onekligen en bidragande faktor till att det kunde ske.

Den här säsongens möte med Liverpool slutade dock i en 1-2 förlust, där jag dock tycker Palace åtminstonde förtjänade 1 poäng. Efter en jämn tillställning kvitterar Zaha i den 82’a minuten men Liverpool får in 1-2 i den 85’e minuten , efter slarv från Palaceförsvaret på en hörna.

Ikväll förväntar jag mig en liknande 4-3-3 / 4-5-1 uppställning, med ett lågt sittande Palace som kommer invänta kontringslägena för Zaha, Benteke och Ayew på topp.
Inga ändringar i övrigt utan fortsatt:
Guaita
Ward, Dann, Cahill, PVA
Zaha, McArthur, Milivojevic, Kouyate, Ayew
Benteke

Det är extra svårt att förutspå en sån här match eftersom det inte går att blunda för det faktum att allt fokus (och press) ligger på Liverpool ikväll. Däremot är jag övertygad om att det kommer gynna ett avslappnat Palace, som dessutom är i en sjukt bra form.
Det vore för mycket hybris att våga hoppas på alla 3 poäng, men jag har svårt att se något lag bräcka Roy Hogdsons defensiv med dubbla generaler i Cahill och Dann. Dessutom med en av ligans bästa (och mest underskattade) målvakt, Vicente Guaita.
Min gissning blir trots allt att Palace lyckas, likt Everton, hålla ett 0-0 och fortsätter sin svit utan förlust och insläppta mål. Utgången känns i mina ögon mindre relevant eftersom det egentligen inte spelar någon större roll för Palace del, men Party pooper- Palace vill man ju såklart återuppleva!