Ian Foster blir nya huvudtränaren hos Argyle
Foster under tiden han var ledare för Englands ungdomslandslag

Ian Foster blir nya huvudtränaren hos Argyle

Till sist var det bekräftat - Ian Foster tar över som huvudtränare och ersättare för Steven Schumacher hos Plymouth Argyle. Han har en rad meriter som assisterande tränare och även som tränare för diverse ungdomslandslag, men har aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag i England förut.

"Head Coach" snarare än "Manager"
Första saken att lägga märke till är att jobbtiteln har blivit Head Coach. Ingen i Argyle har haft den jobbtiteln förut. Neil Dewsnip - som vikarierat sedan Schumacher stack - blir kvar som Director of Football.

Det är ett upplägg som många klubbar har börjat gå över till. Svårt att säga exakt vad det innebär, men jag gissar att han fokuserar hårt på laget och är kanske mindre inblandad i rekryteringar än en Manager hade varit.

Meritlistan
Senast har han varit assisterande tränare till en viss Steven Gerrard hos Al-Ettifaq i Saudiarabien, där bland andra Robin Quaison och Jordan Henderson spelar. Han har dock bara varit där sedan i somras, och laget har inte riktigt motsvarat förväntningarna och ligger i mitten av tabellen. 

Innan dess hade han dock en framgångsrik period hos The Football Assocation, där han varit huvudtränare för Englands U19 som vann EM under hans tid där. Han har även tränat U18 innan, och var assisterande tränare hos båda U17 och damlandslaget. Han har varit med och utvecklat en rad framstående spelare som har fortsatt till seniorlandslaget, bland andra Phil Foden och Bukayo Saka.

Han började tränarbanan i League of Ireland hos Galway United och Dundalk, och har även varit assisterande hos Coventry City och Portsmouth. Men har alltså aldrig varit huvudtränare hos ett seniorlag i England tidigare.

Vad händer nu?
Efter hans framgångar med ungdomarna i landslaget hoppas man att han kan bygga bra relationer med Argyles unga trupp. Klubben har gjort en stor grej av att fortsätta i samma bana och spela underhållande fotboll, så vi hoppas på kontinuitet där.

Kontinuitet blir det även av att han blir den tredje tränaren i rad som är "Scouser", dvs från Liverpool. Han känner Neil Dewsnip - också han Scouser - sedan tidigare som också borde ge viss kontinuitet.

Som jag skrev i införrapporten kommer han sitta på läktaren för dagens FA Cup match mot Sutton, eftersom han inte ens har träffat truppen än så länge. Han leder laget första gången i nästa veckas ligamatch borta mot Huddersfield.

Geoff Bache2024-01-06 12:53:00
Author

Fler artiklar om Plymouth