2023-08-26 16:00

Birmingham - Plymouth

Inför Birmingham City - Plymouth Argyle
Argyles senaste besök på St Andrews (2022) - vinst med 1-0 och rött kort för Birminghams George Friend!

Inför Birmingham City - Plymouth Argyle

På lördag reser Argyle till St Andrew's i Englands andra stad - för att möta ett pånyttfött Birmingham City som andas optimism efter en stark säsonginledning.

Inte mycket är sig likt hos Birmingham
I juli tog det 16-åriga kinesiska styret slut och klubben köptes av amerikanska Knighthead Capital, med Tom Wagner i spetsen. I augusti kompletterades detta med buller och bång när amerikanska fotbollsttjärnan Tom Brady också köpte in sig. Man har associerat klubben med diverse drama kring ägarna under de senaste åren så man förstår att hemmafansen är glada för att den eran har tagit slut. Så sent som för ett år sedan tippades de av de flesta för nedflyttning. 

Inte nu längre. De har värvat en rad meriterade spelare och de flesta har redan tagit plats i startelvan. I spetsen har Siriki Dembélé från PL-laget Bournemouth och den japanska landslagsmannen Koji Miyoshi från Royal Antwerp gjort ett starkt intryck i säsongsinledningen. 

Efter tre matcher står de dessutom på sju poäng, efter 1-1 i Swansea, 1-0 hemma mot Leeds och senast en stark 2-0 vinst borta mot Bristol City.

Bekanta ansikten...
Frågan är om vi får se anfallaren Sam Cosgrove, som var på lån hos Argyle hela förra säsongen. Han kommer förmodligen sitta på Birminghams bänk och göra ett kort inhopp i slutet, precis som han gjorde hos oss under våren. Han åkte ut på lån på självaste deadline day för ett år sedan och gjorde sedan två mål i sin Argyledebut några dagar senare, när laget vände 0-2 till 3-2 i Derby. Han lär göra det igen - fast gissningsvis inte till oss igen, skulle tippa på ett League One lag, med tanke på att hans speltid blev mindre och mindre ju längre säsongen led.

En annan anfallare som kanske spelar något mer är veteranen Lukas Jutkiewicz, som var på lån hos Argyle under en kort period 2008, när klubben jagade en playoffplats i Championship. Det blev inte så lyckad just då men han har haft en gedigen karriär sedan dess i Championship hos Coventry, Middlesborough och Birmingham.

Vår mittback Dan Scarr kommer från Birmingham och är Bluenose (så kallas fansen) från barnsben. Han började sin ligakarriär där men lyckades aldrig ta en plats i laget och fick ta sig ner till League Two för att få speltid. Det blir säkert lite speciellt för honom imorgon, nu när han kämpat sig tillbaka till Championship nivå.

Tidigare möten
Vi var senast på St Andrew's för bara 18 månader sedan, och slog en blek Birmingham 1-0 den dagen i F.A Cupens tredje omgång. Jag minns en raket till segermål från unga talangen Ryan Law - som verkade gå från klarhet till klarhet just då men släpptes i somras av Argyle och spelar numera i National League South med Truro. Jag minns också matchen som den första gången en kvinnlig domare hade dömt i en så sen omgång av FA Cupen - och den första och hittills enda gången som Plymouth Argyle haft en kvinnlig domare i en match. (Rebecca Welch gjorde förresten en jättebra insats och visade ut Birminghams mittback - se bild ovan!)

Innan dess hade vi inte möts i ligan sedan 2009, och ligamatcherna mot Birmingham verkade alltid sluta med förlust senast vi var i Championship, hemma som borta. Det senaste segermålet i ligan för Argyle på St Andrew's gjordes av min barndomshjälte Tommy Tynan 1988!

Läget i Argyle
Vänsterbacken Saxon Earley skadade sig under träning och behöver tyvärr opereras. Rotationen i "nummer åtta" positionen gick sådär senast med Azaz och Cundle mot Southampton, som kanske får återvända till bänken. Börjar verkligen kännas som dags att se lite av Julio Pleguezuelo, men förmodligen inte i hans favoritposition (mittback). Om inte Argyle ska återuppliva trebackslinjen från förra säsongen. Vi får se...
 

Geoff Bache2023-08-25 21:00:00
Author

Fler artiklar om Plymouth