Senast Brentford vann i Brighton var Andre Gray den stora matchhjälten.

Brentford åker idag ner till sydkusten för en svår bortamatch mot Brighton.

Äntligen är landslagsuppehållet över så att vi återigen får njuta av spänningen och engagemanget i Championship.

Senaste matchen
I senaste matchen innan uppehållet spelade Brentford oavgjort på hemmaplan mot Sheffield W. Efter en mållös första halvlek tog Brentford ledningen med 1-0 i 55:e minuten efter ett mål av Lasse Vibe. Målet kom till efter att Sheffield W målvakt Kieren Westwood varit alltför långsam med att passa iväg bollen. Vibe rusade fram mot Westwood med full fart. Westwood dröjde med bollen tills Vibe hunnit fram och sätta press. Westwoods passning täcktes sedan av Vibe så att bollen studsade in i bortalagets mål. I andra halvlek blev sedan båda lagen drabbade av varsitt rött kort. Först åkte Sheffield Wednesdays mittfältare David Jones ut i 73 minuten efter att han protesterat mot ett domslut. Då trodde nog de flesta att Brentford skulle kunna hålla undan med hjälp av sitt numerära övertag. Men tyvärr åkte sedan Lasse Vibe ut för sitt andra gula kort efter en klumpig tackling i 88:e minuten. Efter Vibes utvisning pressade Sheffield W konstant. Till slut kom också kvitteringen i den 93:e minuten. Målet kom till efter att Brentford anfallare Scott Hogan rivit ner Tom Lees på vänsterkanten utanför Brentfords straffområde. På den följande frisparken fick Sam Hutchinson in kvitteringsmålet genom en elegant nick.

Dagens motståndare
Förra säsongen gjorde Brighton and Hove Albion en strålande säsong i Championship. Tyvärr blev dock slutet ändå olyckligt när man missade direkt uppflyttning till Premier League genom sämre målskillnad än Middlesbrough. Därefter åkte man sedan ut direkt i Play-Off mot Sheffield W. Nu satsar man på snabb revansch. Och säsongen har börjat bra. Just nu ligger Brighton på åttonde plats i Championship. Första förlusten för The Seagulls kom i senaste matchen, borta mot Newcastle United. Newcastle vann med 2-0 efter mål av Lascelles och Shelvey. I matchen mot Newcastle blev Brightons anfallare Sam Baldock utvisad och är därmed avstängd idag. Brighton har vunnit sina två tidigare hemmamatcher i årets Championship.  Först var det Nottingham Forest som åkte på stryk med 3-0, och sedan besegrades Rotherham med samma siffror. Brighton har även vunnit hemma mot Colchester med 4-0 i EFL cup. Brighton har alltså visat finfin form hemma på The AMEX Stadium. På bortaplan har man dock ännu inte vunnit i årets Championship.

Brighton har haft en relativ lugn sommar när det gäller spelarövergångar. Men man har några intressanta nyförvärv, som mittbacken Shane Duffy från Blackburn, mittfältaren Oliver Norwood från Reading och anfallsveteranen Glenn Murray som lånats in från Bournemouth.  Murray har redan hunnit med att göra tre mål i Championship. En annan spelare som Brentford får se upp med är fransmannen Anthony Knockaert. Knockaert är en nyckelspelare för Brightons anfallsspel, och han har också redan gjort tre mål. Israeliske landslagsspelaren Tommer Hemed är också en målfarlig spelare som Brentfords försvar får se upp med i eftermiddag. Veteranen Bruno är fortfarande en skicklig offensiv högerback som ofta är med och bygger upp Brightons anfall.

Tidigare möten
Förra säsongen förlorade Brentford med 3-0 på AMEX stadium efter en riktigt usel insats. Brightons mål gjordes då av Anthony Knockaert, Tommer Hemed och Jamie Murphy. Hemma på Griffin Park blev det inga mål alls när lagen möttes på Annandagen. Men säsongen 2014-15 gick det bättre för Brentford i matcherna mot Brighton. Då vann The Bees båda matcherna. På Griffin Park vann man med 3-2, och på AMEX stadium blev det 1-0 till The Bees. Andre Gray gjorde segermålet redan i första halvlek. Av spelarna i Brentfords startelva från den matchen i januari 2015 är det enbart mittbacken Harlee Dean som fortfarande spelar för klubben. Två andra spelare som fortfarande är kvar, Sam Saunders och Nico Yennaris, inledde på bänken.

Dagens Brentford
Idag får Brentford klara sig utan dansk dynamit i form av Lasse Vibe. Han blev ju utvisad senast och är avstängd idag. Nyförvärvet från Crystal Palace, Sullay Kaikai kommer antagligen in i startelvan istället för Lasse Vibe. Den andra nya spelaren Rico Henry kan däremot inte spela pga. en axelskada. Mittbacken Yoann Barbet är återställd efter sin fotledsskada och spelade en B-lags match under veckan. Men antagligen får han vänta någon vecka innan han kan konkurrera om en plats i startelvan. Men möjligen finns han med på bänken idag.  Andreas Bjelland hoppade i slutet av matchen mot Sheffield W. Det blir intressant att se om Dean Smith tycker att det är dags ge Bjelland mer matchtid idag.

– Vi har jobbat riktigt hårt under landslagsuppehållet. Spelarna hann också vara lediga under helgen för att få lite mer tid hemma med sina familjer. Brighton har vunnit båda sina hemmamatcher med 3-0. Det inger ju förstås respekt. Men vi vet vad vi kan och vi kommer att ge dem en tuff match. Förra säsongen hade vi stora skadebekymmer när vi mötte Brighton på bortaplan. Nu kan vi åka dit med i stort sett alla spelare friska och skadefria, säger Brentfords Head Coach Dean Smith inför dagens match.

– Sullay Kaikai såg jag spela i Shrewsbury och även innan dess när han var i Cambridge. Han är en riktigt duktig avslutare och en väldigt smart och kreativ spelare. Man ser att han verkligen älskar att spela fotboll och att han hela tiden vill utveckla sitt spel och bli ännu bättre. Framtiden får visa om han kan bli en spelare i Premier League för Crystal Palace. Han gjorde en bra försäsong med Palace, och de ville egentligen helst behålla honom där. Men efter en hel del övertalning gick de med på att låna ut honom, säger Dean Smith om Sullay Kaikai som Brentford lånat in från Crystal Palace för hela säsongen.

Dagens tips
Hur kommer då Dean Smith att formera sin startelva? Kommer Bjelland in startelvan, eller är det möjligen dags för Alan McCormack att komma in på mittfältet? Kommer Sullay Kaikai att debutera för The Bees i eftermiddag? Jag tror inte på några större ändringar sedan matchen mot Sheffield W, förutom då att Kaikai antagligen kommer in istället för Lasse Vibe. Möjligen är det också dags att plocka bort Romaine Sawyers från startelvan. Han skulle kunna ersättas med Josh McEachran, som dock sällan imponerat under sin tid i Brentford. Man skulle också kunna tänka sig att Bjelland eller McCormack kommer in som defensiv mittfältare, och att Ryan Woods flyttas fram och tar över Sawyers plats. Mitt tips för startelvan är dock konservativt: Bentley – Colin, Egan, Dean, Elder – Yennaris, Woods – Kaikai, Sawyers, Macleod – Hogan.

Mitt tips är matchen slutar 2-2. Brentfords mål görs av Hogan och Kaikai.