2024-10-19 13:30

Cardiff - Plymouth

Inför Cardiff City - Plymouth Argyle
Morgan Whittaker - gjorde 3 mål mot Cardiff ifjol!

Inför Cardiff City - Plymouth Argyle

Efter två veckors väntan är det dags för bortamatch i den walesiska huvudstaden - som är en av Argyles närmare bortamatcher, men ligger ändå 25 mil från Plymouth. Cardiff har sparkat sin tränare och ligger sist i Championship. Dags för första bortasegern under Rooney?

Landslagskollen
Jag får erkänna att jag tycker det är segt med landslagsuppehåll. Championship är så mycket roligare att kolla än Nations League, särskilt när Sverige nu hamnat i C-divisionen.

Trösten är att min kära Argyle numera har mängder med spelare uttagna i en rad olika landslag, så det finns mycket att ha koll på där. 

Höjdpunkten var att nya mittbacken Kornél SzücsKornél Szücs gjorde full debut för det ungerska landslaget, visserligen som sen inhoppare men ändå. Ungern kämpar på i A-divisionen i en grupp med Tyskland och Nederländerna så det är inget dåligt landslag direkt. Starkt gjort av en spelare som värvades för blott 400.000 pund från den ungerska ligan under sommaren, tydligen har hans prestationer hos Argyle väckt uppmärksamhet där borta också.

Annars gjorde Darko GyabiDarko Gyabi mål för Englands U20 när de bortaslog Italian med 2-1, ett hårt lågt skott från utanför straffområdet. Utlånade Ben WaineBen Waine gjorde flera mål i VM-kvalet för Nya Zeeland också, fast mot nationer som Tahiti, inte riktigt samma nivå...

Mustapha BunduMustapha Bundu gjorde inga mål men spelade från start för sitt Sierra Leone, som mycket överraskande besegrade afrikanska mästarna Elfenbenskusten med 1-0. Brendan GallowayBrendan Galloway spelade båda matcher för Zimbabwe mot Namibia men fick en smäll i den andra matchen och byttes ut, det verkar som om det kommer att hindra honom från spel mot Cardiff tyvärr. 

Annars satt Victor PálssonVictor Pálsson på bänken i två matcher för Island och Freddie IssakaFreddie Issaka lirade för Wales U19. Något oroande drog sig Ibrahim CissokoIbrahim Cissoko ur sina matcher för Nederländernas U21 på grund av en skada, men enligt Rooney är det inget allvarligt och han borde vara tillgänglig. Det får vi verkligen hoppas - han har blivit mycket viktig för anfallsspelet från sin vänsterkant.

Cardiff ligger sist och utan tränare 
Man kan lugnt konstatera att det inte har gått som planerat för Cardiff. De flesta hade tippat dem som ett mittenlag som kanske kunde utmana om playoff, men de inledde säsongen med att ta blott en poäng från sju matcher och hade målskillnaden 2-17 under de matcherna. Det gjorde att den turkiska tränaren Erol Bulut fick sparken - föga överraskande eftersom han verkade olycklig på sin post redan när vi möttes i januari förra säsongen.

Hans assisterande Omer Riza har tagit över tillfälligt och resultaten har förbättrats något, med en 1-0 seger över Millwall följd av 1-1 borta mot Bristol City. Cardiff sade att de tänkte tillsätta en permanent tränare under landslagsuppehållet men det verkar inte ha blivit så. Före detta Watfordtränaren Slaven Bilic verkade vara på ingång men nu visar det sig att han är otillgänglig fram till januari, så Riza får nog fortsätta en stund till.

De förlitar sig mycket på fasta situationer, något som tidigare varit ett område där Argyle varit direkt svaga. Wayne RooneyWayne Rooney har pratat om detta som ett fokusområde inför matchen.

Bortasektionen slutsåld igen - hela 3200 platser
Jag var på plats på annandag jul för en match som slutade 2-2, vi fick dock sitta på hemmaläktaren eftersom Argyle hade sålt ut hela bortasektionen till årskortsinnehavare. Tydligen har man lyckats med detta igen inför matchen imorgon, inte illa för en match som startar 12:30 och ligger 25 mil bort!

Intresset kring laget är stort och varenda hemmamatch har också sålt slut sedan återkomsten till Championship sommaren 2023. Det blir inte helt lätt att få tag på biljetter för oss som bor långt borta, men det är riktigt roligt att Rooney hittills har motbevisat kritikerna och fått laget att spela en publikvänlig fotboll. 

Geoff Bache2024-10-18 17:27:00
Author

Fler artiklar om Plymouth