Etihad Stadium, 2022-05-22 17:00

Manchester C - Aston Villa

Inför City-Aston Villa
Får Kevin de Bruyne avsluta en fantastisk säsong på bästa sätt?

Inför City-Aston Villa

Kampen om ligatiteln ska avgöras när City tar emot Aston Villa i säsongens sista match.

City har allt i egna händer inför ligaavgörandet men efter poängtappet mot West Ham förra helgen kommer det sannolikt krävas vinst mot Aston Villa hemma på Eastlands för att ta fjärde ligatiteln på fem år. Liverpool tar nämligen emot Wolves på Anfield och är såklart stora favoriter att få med sig alla poäng från den matchen. En fullpoängare mot West Ham hade gett lite marginal nu men nu är det som det är.

På pappret är såklart City stora favoriter mot Villa som med sin fjortondeplats i tabellen inte har något att spela för även om de har chansen att klättra några placeringar vid en vinst. Deras form är dock sådär med tre raka utan vinst och bara två kryss mot Burley och Crystal Palace på de matcherna. Steven Gerrard är naturligtvis högmotiverad att hjälpa sitt gamla Liverpool men han har haft det lite tufft i Villa och har förlorat mer än han vunnit. Coutinho som inledde starkt efter flytten från Barcelona i januari har även han tappat formen och inte gjort poäng på ett bra tag.

Rest statistiskt är det inte mycket som talar för Villa. Deras statistik mot serieledarna är usel de senaste decennierna och City har de inte slagit sean 2013, och då var det på Villa Park. Senast Villa vann på Citymark stod Andreas Isaksson mellan Citystolparna och Mpenza, Vassel och Samaras skapade (inte) oreda i Villaförsvaret. 2007 var det för de som inte var med.

I City är Kyle Walker och John Stones tillbaka i träning men om de komemr delta i matchen är fortfarande osäkert. Bortsett från de två är det en oförändrad matchtrupp för Pep. Den mest intressanta frågan är kanske om Grealish får chansen från start mot sitt gamla lag. Pep brukar gilla att spela spelare mot sin gamla klubbar så det är mycket möjlgit att han får en start. Även om Greaslish inte ses som en succé, speciellt inte emd tanke på prislappen, visar statistiken att han haft en rätt ok säsong i City om mans er till skapade chanser. Och mot Villa handlar det just om att skapa chanser och såklart sätta dit dem.

Trolig anfallstrio är Grealish, Foden och Mahrez med KDB, Silva och Rodri på mitten. I försvaret är som sagt frågan om Walker eller Stoens får chansen men annars lär det bli Cancelo, Ake eller Fernandinho, Laporte och Zinchenko.

Det har varit mycket prat om det andra lagets chans att vinna fyra titlar den här säsongen men Cityspelarna är säkerligen uppumpade av vetskapen att allt hänger på den här matchen för dem. En ligatitel är en ligatitel och det är alltid bra. Att avsluta säsongen utan att ha lyft en enda pokal kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Det vore även väldigt synd om inte en så rba genomförd ligasäsong resulterar i en titel. Snedstegen är lätträknade och Citys och Liverpools överlägsenhet är än en gång uppenbar.

Matchen har även lite av "sista natten med gänget"-känsla. Truppen firade av Fernadinho i veckan som valt att avsluta karriären i Brasilien och Jesus verkar allt närmare en flytt söderut. Även Gundugan, Sterling och Mahrez ryktas det om men vilka som lämnar tåerstår att se. Vilka som än lämnar får vi hoppas att de gör det med ännu en ligatitel på meritlistan.

Thomas2022-05-21 20:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester C