2022-09-15 18:45

FC Sheriff Tiraspol - Manchester U

Inför: FC Sheriff Tiraspol - Manchester United
Äntligen islossning för Ronaldo?

Inför: FC Sheriff Tiraspol - Manchester United

God Save Europa League! Sällan har man längtat så mycket efter en Europa League-match. Halsstarriga Premier League fick hjälp av polismyndigheten och lyckades till slut hitta ett sätt att ställa in Rosornas Krig på söndag. Med andra ord får vi hålla tillgodo med ett besök hos Sherifferna. Kan United undvika att hamna i den Moldaviska arresten?

Manchester United:
Ser man till det positiva med det ofrivilliga uppehållet, har Erik ten Hag åtminstone fått en dyrbar träningsvecka till skänks – ett utmärkt tillfälle att trumma in sitt budskap i ett lag som trots allt inte har särskilt många veckor tillsammans. Lägg därtill ett turbulent transferfönster, så visst behövde truppen lite lugn och ro att svetsas samman. Vem vet, det kanske visar sig att uppehållet gynnar laget på sikt.
Skadeläget är, förutom nytillkomna Wan-Bissaka och Martin Dubravka, oförändrat med Martial och Rashford som största avbräck. Dessutom saknas trion, Pellistri, Williams och van de Beek sedan tidigare.

Min startelva (4-3-3): De Gea – Dalot, Varane, Martinez, Shaw – Fred, Casemiro, Fernandes – Antony, Ronaldo, Sancho

Motivering:
Med tanke på den ocean av tid som återstår till nästa match (Manchester City 2 oktober) lär ten Hag ställa upp med bästa möjliga lag.
Som jag ser det finns det väl bara ett par frågetecken för ten Hag. Shaw eller Malacia och Eriksen eller Fred. Malacia har imponerat, men Luke Shaw är i desperat behov av speltid för att blåsa bort lite ringrost – därför blir engelsmannen mitt val på vänsterbacken. Speltid har verkligen inte saknats för Christian Eriksen, som på rekordtid tagit tag i taktpinnen och i nuläget ser i stort sett opetbar ut. Men, med tanke på det stundande landslagsuppehållet där dansken lär få en nyckelroll i matcherna mot Kroatien och Frankrike skulle jag bli förvånad om Eriksen startar på Freds bekostnad. Jag vet var jag har Eriksen, men Fred måste också upp i varv inför höstens matchkavalkad.


Sheriff Tiraspol:
Lilleputten Sheriff från den lilla utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien satte verkligen sig själva på fotbollskartan hösten 2021 när man på självaste Santiago Bernabéu slog tillbaka CL-bjässen Real Madrid med 2–1. Den gången tog resan slut i Europa Leauges första slutspelsomgång.
Den inhemska ligan har man däremot dominerat fullständigt sedan klubben bildades 1997 – man undviker endast i undantagsfall att plocka hem ligatiteln - 20 titlar på 24 år är närmast bisarrt.  
Årets säsong har börjat precis lika lovande då man är obesegrade i ligan, senaste förlusten i  ligan kom för övrigt i mars... Europa League-gruppspelet började med en enkel trepoängare på Cypern mot gruppens förmodade slagpåse Omonia Nicosia. 

Trolig startelva (4-3-3): Koval – Zohouri, Kiki, Radeljic, Kopozo – Diop, Kyabou, Badolo – Quattara, Atiemwen, Akanbi 


Tre snackisar inför matchen:

Får Ronaldo av sig dykarskorna?
Superstjärnans säsongsinledning kan inte sorteras in under någon annan rubrik än katastrofal. Utan konkurrens den sämsta i portugisens seniorkarriär. I princip ingenting stämmer. Bolltouchen, tajmingen, kombinationsspelet och avsluten liknar mer en medioker centartank i Championship. Matchen mot Sheriff kommer därför lämpligt. Åtminstone på pappret. I den bästa av världar kan Ronaldo få peta in ett par bollar, åka på landslagsuppdrag och återvända på en nivå som vi känner igen. Just nu talar dock ingenting för att det inträffar.
 
Hittar Sancho tillbaka till vår- och sommarformen?
En annan spelare under lite lupp är Jadon Sancho. Stundtals dominant under våren och sommaren. De senaste matcherna har det dock gått lite i stå i spelet. Gjorde förvisso ett snyggt mål mot Leicester, men har inte alls stått att känna igen i övrigt. Jag och många med mig har höga förväntningar på engelsmannen som har kapacitet att dominera på allra högsta nivå. Kan han hitta flytet i Chisinau?

Får vi se "ten Hag-fotboll"?
I spåren av uppryckningen i ligan började olyckskorpar kraxa om att United vann med Solskjaer-taktik, underförstått att det inte spelade någon roll om United vann – "spelet såg ju inte bra ut”. Om man borrar lite grann i det finns det så klart lite fog för kritik även om undertecknad föredrar att United vinner fotbollsmatcher framför publikfriande propagandaspel med förluster som resultat. Mot Sociedad stängdes Uniteds försök att få till ett spel effektivt ned av ett smart spelande spanskt lag. Utan att underskatta Sheriff tror jag vi får se ett United försöka spela sig igenom moldaverna med målet att hitta ett vägvinnande spel att bygga vidare på.  

Tips: 0-3 Fernandes, Antony, Ronaldo
 
Arena, datum och matchstart: Stadionul Zimbru, Chisinau - 15/9, 18:45
Turnering: Europa League – omgång 2
Stream: Viaplay

GGMU

Micke Martinsson2022-09-14 18:36:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham