2020-03-01 17:30

Aston Villa - Manchester C

Inför finalen i LIGACUPEN
Ingen final för Woodward i år heller

Inför finalen i LIGACUPEN

Ain't no party like a ligacup party

Äntligen dags för årets höjdpunkt - wembleyresan i månadsskiftet februari/mars och finalen i finaste ligacupen. Matchen blir Citys 16:e på Wembley på tio år (17 om man räknar att Spurs spelade där en kort tid p.g.a. dålig projektplanering). City har, med all rätt, tagit cupen på allvar efter shejkens intåg och detta blir den femte finalen på de sju senaste säsongerna. Värt att notera att floppåren var 2015 och 2017 då vi åkte ur direkt i tredje omgången. Naturligtvis oacceptabelt men med tre raka finaler 18-20 ska man inte klaga för mycket. Ligacupen har fördelen att inte styras av korrupta FA eller UEFA utan direkt av ligan, men FFP-trams kan naturligtvis få konsekvenser framöver så det gäller att njuta av varje final - nästa år kan vi spela i league two. Utöver de fyra vinsterna på 2010-talet vann vi cupen två gånger på sjuttiotalet (och förlorade en final) och med 6 titlar totalt är vi näst bäst i maratontabellen efter Liverpools åtta segrar. Även motståndaren Villa är ett klassiskt ligacuplag med fem segrar där den senaste kom 1996 mot Leeds. Villa förlorade även finalen mot United 2010, ett år då vi egentligen skulle varit i final om domaren kollat på klockan innan Rooney försökte sparka av huvudet på våra backar. Därefter har han hamnat i Derby så karma fungerar uppenbarligen. Tio år senare är Villa alltså tillbaka i finalen och det som talar mest mot laget är naturligtvis FFP-regleringen. 

Före FFP var man ett stabilt lag under topp-4 och slutade sexa tre år i rad. Efter att FFP infördes har man rasat i tabellen och åkte ur PL 2016. Tre tuffa år i championship följde innan man gick upp igen inför årets säsong. I dagsläget ligger man precis över strecket och kommer få kämpa fram till sista omgången för att hålla sig kvar. Vad har då FFP med detta att göra? Svaret är enkelt, p.g.a. reglerna är ingen extern finansiär villig att kliva in eftersom man inte får investera sina egna pengar i ett system som premierar skuldberg men där eget kapital är ett skällsord. En klok man kallade systemet för stalinism i en panel för någon vecka sedan och jag tror att alla tänkande människor håller med om detta. Liknelsen uppskattades till och med av Liverpools krönikörer så att den är korrekt är ingen hemlighet.

Som sagt kan det vara sista gången på länge vi är i final varför vi ska njuta av stunden. Jag flyger själv över imorgon vid lunch och möter upp vår guvernör på Euston runt 14. Eftersom jag har hans biljett får han hoppas att min väckarklocka ringer imorgon (hans egen väckarklocka bör också ställas så han hinner med tåget från Manchester). Tyvärr har övriga redaktionen förhinder vilket gör att årets final blir den sämst besökta någonsin av oss. Den interna maratontabellen över att ha varit på plats på en ligacupfinal ser i dagsläget ut så här:

1. Måns 4+1 (2014, 2018, 2019 och 2020 samt vaskad biljett 2016 p.g.a. inga vettiga flyg hem och sen avspark).
2. Guvenören 4 (2014, 2016, 2018 och 2020)
3. Talbot 4 (2014, 2016, 2018 och 2019) 
4- Patrik (2014 och 2016, sedan sportlov)

Bubblare: krinken som var där 2014 och 2016 samt upper som gjorde sitt enda framträdande 2016.I övrigt dyker c:a 15 svenskar upp på Block 510.

Vad kan man säga om morgondagen? Tyvärr har vi östra sidan som har sämre pubar. Även något sämre biljetter än vanligt då jag debuterar på övre etaget efter sex raka biljetter på nedre (4 ligacup, 2 FA-cup). I mål står Bravo vilket kan verka direkt olustigt men vi som var där 2018 minns att han räddade ett givet mål vid ställningen 0-0 och lite senare assisterade Kun med en magisk utspark. I övrigt var han felfri hela matchen och min personliga MotM. Kommer han upp i halva denna standard vinner vi enkelt. I övrigt är Laporte borta en månad och Sane har precis börjat träna och kommer ej vara med.

I veckan körde vi över Real på bortaplan i en av de bättre insatserna vi sett av oss i CL: Särskilt imponerande var att vi även vilade Kun, Sterling och Fernando men ändå vann all statistik (samt matchen). Matchen var ett taktiskt mästerverk av Pep utan renodlade anfallare. Jag tror inte han krånglar till det på samma sätt denna gång utan det blir en mer vanlig startelva. Jesus är äntligen i kanonform, men det är inte lätt att peta Kun som alltid är bättre även när han är ur form. Hade jag fått välja hade Fernandinho och Garcia startat som mittbackar men det lär bli Ota även om han bjöd på mål sist.

Tyvärr för Villas rätt fantastiska forum här på SF så vinner vi enkelt med 6-0. Sen sätter jag mig i en taxi till Heatrow och guldbloggar.

Gissad startelva  
Bravo
Walker Ota Ferna Mendy
Rodrigo Gungan
Sterling Brunen B-Silva
Kun
 

Måns2020-03-01 00:14:20
Author

Fler artiklar om Manchester C