2022-11-10 21:00

Manchester U - Aston Villa

INFÖR LIGACUPEN - "We meet again"
Kan firma Ings & Watkins straffa United även på Old Trafford?

INFÖR LIGACUPEN - "We meet again"

Från en uppgift till samma uppgift? Ja, till viss del för de båda tränarna Unai Emery och Erik Ten Hag. Söndagsuppgiften löstes med bravur av Emery och hans Aston Villa tack vare hemmaseger med 3–1. Nu är det cupavancemang som ligger på det påhittade pokerbordet som vinst. Vilken insats går Emery in med för att lösa torsdagens cupuppgift mot Manchester United?

FÖRUTSÄTTNINGAR - MANCHESTER UNITED
Klubben kan stoltsera med fem ligacupstitlar i sitt prisskåp, varav den ena titeln bärgades 2010 efter vinst i finalen mot just Aston Villa. Efter ett tidigt ledningsmål av James Milner så kunde sedan Michael Owen och Wayne Rooney vända på den berömda steken. Utöver titeln 2010 så vann man även 1992, 2006, 2009 och 2017. I finalen 2017 mötte man Southampton och laget tränades av en viss José Mourinho. I matchen så gjorde Zlatan Ibrahimovic två mål och fick efter slutsignalen pris som matchens bästa spelare, ”Man Of The Match”.

Idag är det holländaren Erik Ten Hag som styr Manchester United. Trots förlusten senast på Villa Park så har Ten Hag ett imponerande facit som manager. På 19 tävlingsmatcher, både Premier League och Europa League inräknat, har laget vunnit 12 gånger, spelat oavgjort två och fått stryk fem. En vinstprocent på 63,1% är imponerande. Det som bör tas i beaktande är dock att Ten Hag inte har stått inför en utmaning som innebär utslagning eller avancemang med sin nya klubb. Hur agerar och reagerar han när det vankas cupspel? Ser man till meritlistan så har han tre cuptitlar på sitt CV, samtliga med Ajax under säsongerna 18/19, 19/20 och 20/21. På dessa tre säsonger vann han holländska cupen två gånger och holländska supercupen en gång.

Det finns skäl att argumentera för att holländska cuptitlar inte väger lika tungt som engelska. Men faktum kvarstår; erfarenhet kring cupavancemang och cupsegrar är någonting som Ten Hag besitter.

Manchester United gör sin första match i ligacupen under torsdagens 16-delsfinal mot Aston Villa. Ifjol blev laget utslaget av West Ham med 0–1 på Old Trafford, detta i just 16-delsfinal. I vilken utsträckning det berörde klubben och supportrarna varierade med stor sannolikhet. Vad som blir intressant är hur ”revanschsugna” United är efter fjolårets tidiga uttåg. Som professionell fotbollsspelare eller fotbollstränare så kan man oftast utgå från att ”man går för segern” sett till materialet och kompetensen man basar över. Det vill säga att sett till uttagen startelva, oavsett ordinarie eller rotation, så försöker alltid den enskilda professionella aktören att göra sitt bästa utifrån förutsättningarna som råder. Därför borde all form utav underskattning eller överskattning åsidosättas. Detta gäller naturligtvis båda lagen då ligaspel och cupspel skiljer sig åt.

I söndags var det flera frånvarande spelare från Manchester United. I årets 16-delsfinal mot Aston Villa så kan laget räkna med att Bruno Fernandes åter är tillbaka i spel efter att ha avtjänat en avstängning i söndags från Premier League på grund av antalet gula kort.  Dessvärre, för Uniteds del, så är inte Varane spelklar och i skrivande stund är det även osäkert kring Antony och Sancho på grund av skada och sjukdom. Spelare som Dubravka, Fred, Maguire och McTominay blev kvar på bänken under hela matchen i söndags. Får dessa spelare eventuellt starta på torsdag innan klubbarna går på ett längre uppehåll? Finns säkerligen anledning för Ten Hag att matcha in dessa spelare.

FÖRUTSÄTTNINGAR - ASTON VILLA
Likt Manchester United så kan även Aston Villa stoltsera med fem ligacuptitlar. Dessa bärgades 1961, 1975, 1977, 1994 och 1996, varav cuptiteln 1994 löstes efter seger med 3–1 mot Manchester United. Nu möts lagen i en 16-delsfinal. Ska Aston Villa rida vidare på Emerys framgångsvåg? Om ja, vad talar då för framgång? Törsten efter cuptitel kanske är en sådan.

Aston Villa var i ligacupfinal säsongen 2019/20 efter att ha besegrat i tur och ordning Crewe Alexandra (6–1), Brighton (3–1), Wolves (2-1), Liverpool (5-0) och Leicester City (1–1 och 2–1). I finalen orkade laget inte att välta mäktiga Manchester City som vann med 2–1. Reduceringsmålet i finalen gjordes av Samatta, som nu tillhör det belgiska fotbollslaget Genk.

Ifjol blev laget utslaget i samma runda som Manchester United, 16-delsfinal. Detta efter straffavgörande mot Chelsea, där Cameron Archer fick presentera sig på den större fotbollsscenen tack vare hans vackra kvitteringsmål. Straffmissarna stod Ashley Young och Marvelous Nakamba för. Straffmålen gjordes dock av El Ghazi, Ezri Konsa och Emi Buendía.

Aston Villa törstar som sagt efter en cuptitel då det var 26 år sedan den senaste ligacupstiteln. Man var nära 2020, men även 2010 som tidigare nämnt. Är det dags att nå en ny final, denna gång med en ny tränare? Möjligheten finns, då Emerys facit och CV gällande cupspel är svårslaget. Om det enbart fokuseras på inhemska cuptitlar och bortser från europacuptitlar så finns det att läsa att Emery har vunnit franska cupen, franska ligacupen och franska supercupen med PSG 2017 och 2018. På samma vis som Ten Hag så kan det säkerligen diskuteras hur tung en fransk cuptitel egentligen är i jämförelse med en engelsk cuptitel. Men vad som är gemensamt för dessa två managers är att båda har bevisat att man pallar med pressen att vara en favorit i en cup, avseende deras tidigare uppdrag hos Ajax samt PSG. I nuläget är inte vare sig Aston Villa eller Manchester United någon oddsfavorit till att vinna en ligacuptitel. Utmaningen för Ten Hag och Emery blir istället i första hand att avancera från en 16-delsfinal och således ta sig längre i ligacupsspelet än vad man gjorde ifjol.

Coutinho och Diego Carlos är båda på skadelistan och inte aktuella för spel. Coutinhos skada uppkom under förra veckan och han är enligt Emery inte aktuell för spel innan VM-uppehållet. Det ska även nämnas att mittbacken Bednarek och mittfältaren Dendoncker inte kommer till spel på grund av ligacupsregler. Det vill säga att spelarna inte får representera två klubbar i ett ligacupssammanhang. Dendoncker spelade 62 minuter när Wolves besegrade Preston North End och Bednarek spelade alla 90 minuter när Southampton avancerade via 3–0 mot Cambridge United. Dendoncker och Bednarek har därför redan registrerats och spelat en ligacupmatch med en annan klubb den här säsongen, vilket gör det omöjligt för dem att spela med Aston Villa.

”No Registered Player shall play for more than one Club in the Competition in any one season”. - Källa: efl.com

Med ovan rader skrivna så blir Emery tvungen att göra förändringar i sin startelva, då Dendoncker får stå vid sidan av på torsdag. Den belgiska mittfältaren blev utbytt i den 90:e matchminuten i söndags mot Morgan Sanson som fick göra sina första matchminuter den här säsongen. Var det måhända en liten fingervisning av Emery mot torsdagens startelva?

För att ta sig till 16-delsfinal i ligacupen så var Aston Villa tvungna att besegra Bolton på bortaplan. Dåvarande managern Steven Gerrard mönstrade så gott som bästa lag och kunde vinna matchen med 4–1 efter mål av Douglas Luiz, Danny Ings, Lucas Digne och Leon Bailey. Med tanke på att Aston Villa har en viktig ligamatch mot Brighton tre dagar senare så finns det en tro att Emery kommer att rotera på några positioner i sin startelva. Dels för att låta andra spelare visa upp sig i skarpa tävlingssammanhang, men även för att sprida ut speltiden hos sina spelare för att minska risken att spela med en trött och utmattad startelva på söndag mot Brighton. Därför kan laget ställas upp enligt följande (OBS, endast spekulation);

Martinez

Young Konsa Chambers Augustinsson

Kamara McGinn

Ramsey Buendía Watkins

Ings


Tror att McGinn kommer att få en chans att visa upp sig, samt att Kamara får lite mer speltid i ”banken” för att komma i matchform. Watkins fick 78 minuter i söndags och är redo för att fortsätta hota i djupled, dock med utgångspunkt från en kantposition. Ramsey och Buendía får fortsatt stort förtroende och ytterligare en chans att spela ihop sig då denna mittfältsduo kommer att spela en stor och viktig roll efter VM-uppehållet. Ings får chansen att visa sin måleffektivitet på topp. Försvaret får nästintill en ny skepnad, detta för att minska press, kraft och energi på viktiga försvarsspelare som Cash, Mings och Digne.

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Premium och på Viaplay med avspark 21:00.  

 

Oskar Laurell2022-11-09 21:53:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa