Old Trafford, 2022-04-02 18:30

Manchester U - Leicester

Inför: Manchester United - Leicester City
I veckan fixade de portugisiskt avancemang till VM i Qatar, blir det även nya segerjubel efter lördagens möte med Leicester?

Inför: Manchester United - Leicester City

Efter en landslagsvecka fylld av kvaldramatik inför vinterns(!) VM-slutspel, är det återigen dags för Premier League-spel igen. I den 31:a omgången gästas Manchester United av tabelltian Leicester, i en match där tre poäng för hemmalaget är av största vikt för att inte tappa mark i kampen om en av de fyra Champions League-platserna.

Manchester United:
Landslagsuppehållet till trots, bör det vara ett Manchester United med positiva känslor som kliver in till lördagens match med den senaste Premier League-omgången färskt i minnet. Detta eftersom man besegrade toppkonkurrenten Tottenham med 3-2 efter stor dramatik där Cristiano Ronaldo, som så många gånger förr, blev segerorganisatör med sina tre mål. En viktig seger i kampen om att sluta på någon av topp 4-positionerna. En seger mot Leicester skulle innebära att man på allvar sätter press på nyss nämnda Spurs och Arsenal som i nuläget är de närmaste lagen geografiskt i tabellen.

Baksidan av att ha spelare iväg på landslagsuppdrag är risken för en eventuell skadeproblematik. En av de spelare som just kan ha drabbats av detta är Edinson Cavani som klev av redan under första halvlek i Uruguays segermatch mot Chile (2-0) och anses osäker till spel till helgens match. Glädjande är dock att Luke Shaw fick speltid i båda Englands matcher under landslagsuppehållet och blev dessutom målskytt i mötet med Schweiz. Detta innebär att konkurrenssituationen tätnar på vänsterbackspositionen och att Shaw kan bli aktuell för att göra sitt första framträdande i United-tröjan sedan februari. I skrivande stund har inga närmare detaljer om truppens status meddelats, men förutom nämnda Cavani bör det vara en skadefri trupp som Ralf Ragninck förfogar över.

Under det landslagsuppehåll vi berört kan vi glädjande nog nämna att Anthony Elanga fick göra sina första framträdanden i det svenska A-landslaget. Däremot lämnades både Jadon Sancho och Marcus Rashford utanför den engelska truppen och har således varit kvar och tränat i klubbens regi. Det återstår att se om besvikelserna från missat VM-slutspel, samt uteblivna trupputtagningar kan vändas till knutna nävar i respektive spelares byxfickor och att vi får se energifyllda och revanschsugna spelare om de får speltid i matchen på lördag.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane, Lindelöf, Shaw - McTominay, Fred - Elanga, Fernandes, Sancho - Ronaldo

Motivering:
Om Luke Shaw är tillräckligt frisk för att spela vill jag gärna se honom från start på lördag. Med honom får man en offensiv spets tillsammans med en starkare defensiv än vad kollegan på vänsterbacken, Alex Telles, förfogar över. Som mittbackspar vill jag alltjämt att firma Varane/Lindelöf ska få fler chanser ihop. Troligtvis får Lindelöf snällt infinna sig på bänken till förmån för lagkapten Harry Maguire, men i den elva som är min elva är det nämnda kapten som får värma racing-sätet på bänken. På kanterna vill jag se Sancho och Elanga, det är de två spelare som kanske vuxit mest under säsongen som varit och som känns absolut hetast offensivt den senaste tiden. I min bok borde det inte finnas något annat alternativ till mötet med Leicester. I övrigt tror jag inte vi kommer få se några större överraskningar vad gäller forward, eller centralt mittfält.
 
Leicester City
Gästerna parkerar på en 10:e plats i ligan, dock med enbart 27 spelade matcher i den fortsatt haltande Premier League-tabellen. Under säsongen har både spel och resultat hackat och manager Brendan Rodgers har under stundom varit ifrågasatt. I den senaste omgången slog man Brentford på hemmaplan med 2-1 efter mål av James Maddison och Timothy Castagne.

Till matchen på lördag får man klara sig utan Jamie Vardy som missar matchen på grund av skada. Självklart ett kännbart tapp då han som bekant varit en notorisk målskytt för The Foxes och att han totalt gjort sex mål mot just Manchester United under sin tid i klubben. Utöver Vardy får man även klara sig utan den skickliga centrala mittfältaren Wilfred Ndidi som nyligen genomgått en knäoperation efter att han ådragit sig en knäskada i mötet med Rennes under Europa Conference League-spelet. Ytterbacken Luke Thomas är tveksam till spel, men kan komma att få förstärkning i backlinjen i form av Wesley Fofana och United-bekantingen Jonny Evans som varit borta från laget en tid.

Trolig Startelva (4-2-3-1): Schmeichel – Justin, Evans, Söyüncü, Castagne – Mendy, Dewsbury-Hall – Tielemans, Barnes, Maddison – Iheanacho

Tre snackisar inför matchen:

Vikten av tre poäng

Det går inte nog att poängtera vad viktigt det är plocka trepoängare när ligan nu går mot sitt slut. Under året har United förvisso kanske inte förlorat så vansinnigt många matcher, men att kryssa sig till de så åtråvärda topp 4-platserna är en omöjlighet. Önskan är att segern i ligan senast blir något de kan bygga vidare på, särskilt när det fortsatt finns en del hängmatcher kvar i spelschemat som kan kasta om tabellpositioner i en handvändning.

A portuguese job
Firma Fernandez/Ronaldo ordnade nästan på egen hand ett portugisiskt avancemang till VM i Qatar när man städade av Nordmakedonien i sin play off-final. Utöver detta så gjorde som sagt Ronaldo hattrick i den senaste ligaomgången och lyckas man få igång dessa båda offensiva krafter nu i sluttampen av säsongen så finns fortsatt möjligheten att tonläget vid säsongens slut landar någon oktav över absolut moll som säsongen till stora delar känts som att den tonsatts av.
 
Dags för Bruno att steppa upp även i den röda tröjan
Ja att det finns mycket begåvning i Bruno Fernandes råder det inga tvivel om. Det har vi sett under stora delar under hans tid i Manchester United, men faktum är att det inte riktigt varit den Fernandes vi vant oss vid att se den senaste tiden. Är kravbilden orimligt hög? Kanske det.
Men en spelare som skämt bort oss med makalösa siffror vad gäller poäng i form av mål och assist, bör också under en något sämre dag kunna bidra i större utsträckning än vad han gjort under första delen av 2022. Tveksamt beslutsfattande, ett kroppsspråk som vädrar frustration och en poängskörd som sinat betänkligt. Förhoppningsvis kan VM-avancemanget ge honom den boost som krävs för att vår Bruno ska vara tillbaka med all önskvärd tydlighet.
 
Tips: 3-1 (Ronaldo x2, Elanga)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 2022-04-02, kl. 18:30
Turnering: Premier League - omgång 31
Stream: Viaplay

GGMU!
 

Andreas Astegren@astegren2022-04-01 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham