Home Park, 2024-10-26 16:00

Plymouth - Preston

Inför Plymouth Argyle - Preston North End
Lagkaptenen Joe Edwards får mycket speltid i år trots sina 34 år

Inför Plymouth Argyle - Preston North End

På lördag är Argyle tillbaka på Home Park och letar efter fjärde raka vinsten där. Motståndarna Preston från Lancashire är ett annat lag som presterat bättre hemma och letar precis som Argyle efter sin första bortaseger.

Preston har bra form - på hemmaplan
Morgondagens motståndare började säsongen svagt - och lyckades med bedriften att ha tre olika tränare i de tre första matcherna! Det kan knappast ha hjälpt dem att Ryan Lowe (som förresten tränade Argyle 2019-21) bestämde sig för att lämna efter blott en match, och tillfälliga tränaren Mike Marsh sade upp sig direkt efter 0-3 mot Swansea i andra matchen. 

De knöt till sig före detta Sheffield United-tränaren Paul Heckingbottom efter det dock, och han har lyckats stabilisera laget trots att han inte fick möjlighet att påverka försäsongen eller transferaktiviteten. Där hände inte mycket under sommaren - största värvningen var dansken Jeppe Okkels, tongivande i Elfsborg för inte så länge sedan, för 2 miljoner euro. Okkels har dock haft svårt att etablera sig och har endast spelat i fyra matcher hittills. 

Det finns en ganska skandinavisk prägel på laget, med danskarna Emil Riis Jakobsen och Mads Frøkjær Jensen som de främsta anfallshoten och islänningen Stefán Teitur Þórðarson i mittfältet. 

Högerbacken Kaine Kesler Hayden är på lån från Aston Villa, och var på lån därifrån i Argyle förra hösten så det är en spelare vi känner väl. Det var ett avbräck när han återkallades från sitt lån i januari, han fick inte spela så mycket i Villa under våren och är en bra bit ifrån att kunna ta en plats i Premier League. Det är en mycket offensiv spelare för att vara ytterback, ett problem Argyle fortfarande lider av. Vi får hoppas att Argyle kan dra nytta av utrymmet som säkert kommer att uppstå bakom honom om han spelar som han gjorde hos oss.

De är dubbelt så bra som Argyle på bortaplan - de har två poäng istället för en! De har även gjort hela tre mål på fem matcher jämfört med Argyles ett. Hemma har de nyligen slagit Watford och Coventry och spelat oavgjort med Norwich och allmänt sett ganska övertygande ut.

Märkligt att det är så många lag där hemmaspelet är på en helt annan nivå. Blackburn och Derby är två lag till i Championship som ser ut som playoffkandidater på hemmaplan och som nedflyttningskandidater på bortaplan. Är det bara hemmapublikens vrål som gör skillnad? 

Lagen
En spelare som har satt skräck i motståndarna på hemmaplan och varit mest osynlig på bortaplan är lånet Ibrahim Cissoko. Tyvärr är han avstängd imorgon efter röda kortet mot Cardiff. Sedan tidigare saknas målvakten Conor Hazard och vänsterbacken Brendan Galloway med långtidsskador. 

Preston saknar två stora anfallare i avstängda Milutin Osmajic och skadade Will Keane. Osmajic missar hela 8 matcher efter att ha bitit Blackburns Owen Beck i ryggen - när Beck redan hade blivit utvisad!

En klassisk match 1975...
När Preston kommer till Home Park för den tankarna tillbaka till en match som spelades när jag var ungefär fyra veckor gammal. Matchen präglades av två av Englands största spelare genom tiderna. Den unga talangen Paul Mariner hade gjort många mål den säsongen och gett Argyle ledningen. I slutet kvitterade Manchester United-legenden Bobby Charlton, då i slutet av sin karriär, för Preston. Men Mariner kunde trycka in segermålet med två minuter kvar till vild jubel och planstormning.

Argyle slutade 74/5 säsongen tvåa i gamla tredje divisionen och tog steget upp till tvåan. Mariner var senare toppforward i Ipswichlaget som vann FA cupen och UEFA Cupen och spelade många matcher i landslaget under sena 70- och tidiga 80-talet. Han hade även en mindre lyckad period som Argyletränare 2009-10, och gick nyligen ur tiden 68 år gammal. Det skrevs en krönika här på svenskafans om hans liv och karriär förra året.

Höjdpunkter från matchen finns på YouTube, för den som vill ha lite 70-tals nostalgi.

Geoff Bache2024-10-25 19:13:00
Author

Fler artiklar om Plymouth