2024-04-05 21:00

Rotherham - Plymouth

Inför Rotherham United - Plymouth Argyle
Dewsnip (t v) + Nancekivell, när de tränade Argyle senaste i december

Inför Rotherham United - Plymouth Argyle

På fredag kväll är det verkligen vinna eller försvinna. Rotherham United har bara tagit 4 vinster på hela säsongen och är i princip redan klara för League One. Det gäller att se till att inte följa med dem.

Nygamla tränarparet tar rodret
När Steven Schumacher stack till Stoke strax innan jul fick Neil Dewsnip och Kevin Nancekivell uppgiften att leda Argyle tills en ny tränare kunde hittas. Eftersom julperioden innehåller många matcher och är förmodligen en svår tid att intervjua jobbkandidater fick de ansvaret i fyra matcher tills Ian Foster tog över. Det blev 3-3 mot Birmingham, 2-2 i Cardiff, 1-2 i Southampton och 3-3 mot Watford. Inga vinster alltså men rätt underhållande och många fler mål än på sistone. 

Nu får de sex matcher för att rädda kontraktet.

Dewsnip är i vanliga fall Director of Football och har haft den rollen i fem år nu. Innan dess var han förbundskapten för flera stycken ungdomslandslag, där han lärde känna Ian Foster. Han var därmed i högsta grad bakom båda beslutet att ta in Foster och beslutet att värva fyra stycken lånespelare från ungdomslandslaget i januari. 

Nancekivell har i princip varit assisterande tränare sedan han slutade spela för sådär 20 år sedan nu. Det blir nu hans fjärde omgång som temporär huvudtränare.

Det känns inte direkt som att få in nya förmågor att testa nya ideer. Bedömningen var nog att de känner åtminstone spelarna och att en ny kraft utifrån inte skulle hinna göra det tills det var kanske för sent.

Rotherham har varit usla - men vann i måndags
Det kommer förstås inte vara tre gratispoäng, oavsett motståndarnas tabellposition. En annan nedflyttningshotad klubb, Millwall, fick stryk där tidigare i veckan.

Att döma av matchen på Home Park i december så är Rotherhams spelidé att värva många långa spelare, slänga in höga bollar i boxen vid varje tillfälle, och sparka ner allt som rör sig. Och hoppas att svenska målvakten Viktor Johansson gör massvis med räddningar, vilket han brukar göra. De släpper ändå in mer än 2 mål per match i snitt trots målvaktens höga räddningsprocent.

Med sex matcher kvar ligger de 18 poäng bakom Argyle med 39 mål sämre målskillnad. De har alltså en högst teoretisk chans att hänga kvar, vilket försvinner imorgon om de inte vinner.

Nu slipper spelarna Foster - blir det ett lyft?
Spekulation om att Foster hade "tappat omklädsningsrummet" har fått lite kött på benen under veckan. Målvakten Michael Cooper gav en intervju där han uttryckte att nu kunde spelarna spela mer som de ville och att det alltid har "handlat om motståndarna" när Foster har lett laget. 

Det har också märkts att en rad spelare och spelarfruar tryckte på "like" på Facebook när Argyle gick ut med att Ian Foster hade fått sparken.

Det återstår att se om vi får se ett pånyttfött Argyle på plan under de kommande veckorna. En plats i Championship 2024/5 står på spel.

Geoff Bache2024-04-04 16:31:00
Author

Fler artiklar om Plymouth