2020-07-08 19:00

Manchester C - Newcastle

Införrapport: City vill ha revansch
Kevin De Bruynes City är favoriter mot Allan Saint-Maximins Newcastle

Införrapport: City vill ha revansch

Vilken konstig vecka det har varit. Förra torsdagen besegrade City serieledaren Liverpool med hela 4-0. Efter det formidabla resultatet förlorade City mot mittenlaget Southampton med 1-0. Lyckas City åter ställa in siktet rätt i onsdagskvällens match mot Newcastle?

I söndags gjorde Che Adams ett tidigt mål och City fick vända hem med en dyster 1-0 förlust i bagaget. Statistiken klandrar dock inte Citys prestation nämnvärt. Enligt Daily Mails matchrapport levererade City hela 26 avslut mot Southamptons mål, medan de fick i väg åtta mot Citys. Pep Guardiolas lag hade 74 procent av bollinnehavet. Southamptons målvakt Alex McCarthy tycker jag var matchens lirare. Med andra ord bör man inte såga Citys insats allt för hårt, även fast man samtidigt måste vara medveten om att det viktigaste i fotboll är att förvalta sina chanser.

Vissa spelarinsatser tillfredsställde sannolikt inte Pep Guardiola i samband med förlusten. Oleksandr Zinchenko fick chansen som vänsterback, men gav bort bollen på mittplan innan Adams sköt in bollen i mål från långt håll. Gabriel Jesus är Citys första anfallare nu när Sergio Aguero är skadad, men han missade chans på chans.

Förlusten innebär att City har förlorat nio matcher i Premier League den här säsongen. Av lagen som är i topp sju inför omgång 34 är det endast Chelsea som har förlorat fler matcher än City. Frank Lampard har gjort färre mål än motståndarna i tio ligamatcher den här säsongen.

Mot Southampton ställde Pep Guardiola upp med följande startelva:

Ederson
Cancelo-Garcia-Laporte-Zinchenko
Silva-Fernandinho-Bernardo
Mahrez-Jesus-Sterling

Matcherna kommer i rasande fart och den där elvan innehöll sex förändringar jämfört med elvan som besegrade Liverpool. Det kommer med största sannolikhet ske förändringar inför onsdagskvällens match också. Möjligtvis tar ytterbackarna Kyle Walker och Benjamin Mendy tillbaka sina ytterbacksplatser. Om Pep Guardiola har skäl att tro att Andy Carroll startar hos gästerna är det inte omöjligt att Nicolas Otamendi tar plats som mittback istället för Eric Garcia. Otamendi brukar starta när Guardiola tror att motståndaranfallaren kommer vara en fysiskt stark sådan. På mittfältet är säkerligen Rodrigo, Gundogan och De Bruyne sugna på att få chansen från start igen. Samtidigt förtjänar Foden att starta efter att ha imponerat som yttermittfältare sedan återstarten.

Newcastle är säkra – men är de nöjda?
Newcastle har stått för en mycket bra säsong sett till de resultatmässiga förväntningarna. När till exempel The Indenpendents journalister inför säsongen tippade vilka tre lag som de trodde skulle åka ur Premier League, så förutspådde sex av åtta journalister att Newcastle skulle åka ur. I skrivande stund med fem omgångar kvar, finner vi dock Newcastle på 12:e plats i tabellen med 43 poäng. Eftersom Aston Villa och Bournemouth på plats 19 och 18 har 27 poäng, är Newcastle redan nu klara för spel i Premier League säsongen 2020/21.

Då är väl allt frid och fröjd i Newcastle? Nja, kanske inte. För bara någon vecka sedan möttes City och Newcastle i FA Cupen på St James' Park. Managern Steve Bruce ställde då upp med ett lågt och centrerat 5-4-1. Newcastle lyckades med den taktiken bara uppnå 25 procent av bollinnehavet och skjuta i väg fyra skott varav ett på mål. Newcastle förlorade med 2-0 och jag tycker att både fans och journalister riktade ett missnöje mot att managern Steve Bruce inte försökte vinna i tillräcklig utsträckning. Trots att Newcastle egentligen bara hade FA Cupen kvar att spela för i det skedet, verkade Bruce satsa att hålla nere siffrorna snarare än vinna.

I senaste matchen som slutade 2-2 hemma mot West Ham, ställde Steve Bruce upp med följande startelva:

Dubravka
Krafth-Lascelles-Fernandez-Manquillo
Shelvey-Hayden
Saint Maximin-Almiron-Joelinton
Gayle

Steve Bruce förkunnade på tisdagens presskonferens att han har många spelare som är osäkra på spel. Miguel Almiron, Allan Saint-Maximin, Andy Carroll, Jamaal Lascelles, Isaac Hayden och Sean Longstaff har skadeproblem inför onsdagens match. Men Bruce hoppas att de flesta av nämnda spelare kan delta mot City.

City vill ha revansch
Pep Guardiola kommer säkerligen vilja ha tillbaka sitt lag på vinnarspåret direkt. På hemmaplan ska City besegra Newcastle, som sannolikt kommer ligga lågt och prioritera försvaret likt de gjorde i FA Cup-matchen. Citys kreativa spelare bör kunna luckra upp Newcastles försvar och en pjäs som har extra stor press på sig att ta revansch jämfört med senast är Gabriel Jesus. Som enda friska spjutspetsen i truppen är det av största vikt att han börjar göra mål mer konsekvent.

Matchen sparkar igång klockan 19:00 under onsdagskvällen och sänds på Viasat Sport Premium samt Viaplay

Oskar HanssonOrreHans2020-07-07 23:47:11
Author

Fler artiklar om Manchester C