Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1 (Nr 432)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1 (Nr 432)

Nytillskott, avstängning och FA-cup. Det händer grejer och panelen reder ut vad som gäller. COYB!

Vi börjar med det första nytillskottet, dvs Jeremy Sarmiento. Tankar om honom och lånet? Och Lewis Travis hann också bli klar, vad tror vi om honom?

Pelle:

Intressant nyförvärv. Bra nyförvärv. Och med honom får vi också någon som kan bryta mönster och göra det oväntade när så behövs. Egentligen har vi bara Omari Hutchinson som kan göra sådana saker, men med Sarmiento adderar vi ytterligare teknik och kreativitet till laget. Jag tror att KMac ser honom som en ersättare för Dane Scarlett och sett till det så är Sarmiento en rejäl uppgradering i fråga om smartness och teknik, men faktiskt också styrka. I övrigt så tror jag att han är väldigt mycket vad man kan förvänta sig av en ung kille med cool frilla och bling-bling i örsnibben. Dribblingssugen och begåvad, men också något av en oslipad individualist vars insatser säkerligen kommer att pendla mellan att vara briljanta ena dagen till mediokra den andra. KMac har arbetat med flera sådana talanger tidigare och är det någon som kan öka mognadsgraden och utveckla dem spelmässigt så är det just han.

Martin D:
Låt oss först fastställa att vi faktiskt behöver nya förstärkningar (trots snacket om vikten av att gelea) något även KMac varit tydlig med. Helst behövs nya krafter i såväl defensiv, mittfält som offensivt. Kommer vi lyckas att rekrytera? Januari-fönstret är lurigt, men vi borde iaf just nu framstå som relativt attraktiva med tanke på vårt spel, tabellposition, ägare och publik - så jag ser fram emot detta fönster som transfer-nörd...

Det är ju alltid bra med tidiga affärer (eftersom det rimligtvis tar ett par veckor för nya spelare att komma in i taktik etc) vilket Sarmiento-affären var, kanske naturligt påskyndat av att man redan haft diskussioner i somras, så check på den. Sedan tickar han många av KMacs önskningar genom att vara ung, teknisk och kunna spela på många positioner. Att det är en offensiv kraft som rekryterats är också bra, men vi är ju egentligen i mer akut behov av (2 st) renodlade strikers (Kieffer Moore/Bournemouth och Jay Stansfield/Birmingham ryktas det om bl a) - helst en måltjuv som på egen hand kan avgöra matcher utifrån en halvchans, men… halv-check iaf… Sarmiento kommer väl tävla med Broadhead, Burns, Harness och ffa Hutchinson om plats i laget. Man kan ju också vända på resonemanget och tänka att alla rekryteringar vi gör från Championship-rivaler kan göra deras lag svagare, även om inte vi blir starkare…. Frågan är dock vad Chelsea (Omaris hemmaklubb) tycker om signingen och om de kommer agera? Har vi ex lovat Brighton speltid för att få hit Sarmiento kanske Hutchinson återkallas och lånas ut till någon konkurrent? Gällande Sarmientos kvaliteter så får vi väl lita på att KMac vet vad han gör, men tittar jag rent på hans dokumenterade prestationer hittar jag tyvärr inget övertygande mer än att många sett potential och bra klubbadresser. Att han verkar tycka om tricks o flair kan ju vara roligt att titta på, OM det ofta lyckas, så det inte blir som för den gode Kyle Edwards som ofta dribblade av sig själv på vägen… Men låt oss hoppas att just ITFCs omgivningar passar honom bättre än tidigare dito och att hans motivation (kommande mästerskap) leder till nytändning. Så ett förhoppningsfullt check…

Mina personliga otåliga förhoppningar var annars att man skulle gå all in givet vår situation och dundra in signaturvärvningar som ingjutit skräck i motståndarna bara till namnet och sänt signaler till hela divisionen att ”här kommer vi”. Meeeen det är ju inte så ”the project” är uppsatt, där skyndar vi istället långsamt och bygger för en potential över tid - och den transferbudget vi ryktas ha är bara jordnötter i sammanhanget så jag får väl vackert fortsätta att bara drömma…

Dan:
Sarmiento känns som en bra värvning. Han verkar vara en spelare, som likt Hutchinson, kan utmana och göra livet surt för motståndarbackar. Förhoppningsvis kan han göra vänsterkanten ännu farligare framåt, och kanske lite säkrare bakåt, då Davis inte måste göra alla djupledslöpningar. Att det ”bara” är lån, får vi ta. Det vore nog svårt att sajna honom från Brighton nu. Lånet av Lewis Travis från Blackburn känns också som en bra värvning. Han kan säkert förstärka nu när Morsy är borta och även avlasta längre fram. Och kanske, kan det ge utrymme för McKenna att flytta Taylor längre fram i banan, så att vi kan få lite mer ut av hans distansskott. Det känns lite konstigt att låna från en konkurrent, och man undrar lite vad McKenna ser som Blackburn inte ser, eller om det helt enkelt handlar om rätt spelare på rätt plats. Men om det slår väl ut, kan jag mycket väl tänka mig att lånet leder till en permanent övergång. Lewis har ju också en bra ålder och många år framför sig. Så lånefönstret har väl börjat ganska bra. Men det är ju en anfallare vi främst väntar på, förstås. Och det kommer, men vi får kanske vara lite tålmodiga.

AC:
Skulle naturligtvis ljuga om jag säger att jag har full koll men det känns som ett mycket spännande lån. En spelare som kan användas på flera positioner och vi vet ju att McKenna gillar versatila spelare vilket även för oss till nyförvärv nummer två, Lewis Travis från Blackburn. Även detta ett lån, och en nyttig värvning, som kan användas centralt på mitten såväl som ytterback till höger eller vänster. Möcke bra! Om Travis hinner bli klar är det väl inte omöjligt att vi får se honom redan i helgen? Nu hoppas jag att vi säkrar någon renodlad striker som kan axla den rollen i Hirst frånvaro. Ooootroligt viktig att det blir rätt här för vårt spel. Givetvis kommer vi göra det, men tacksamt om vi inte väntar för länge…
 
Sam Morsy varnad och avstängd i ligamatcherna mot Sunderland och Leicester. Hur knäcker vi de nötterna nu, utan vår härförare på mitten?

AC:

Givetvis endast en tidsfråga men tyvärr ett riktigt deppigt läge mot två så här tuffa motståndare. Morsy spelar ju på gränsen konstant och det är knappast något vi kan ifrågasätta. Han är så fruktansvärt viktig och tyvärr får vi det nog (ännu mer) svettigt i de kommande matcherna. Jag tror och hoppas att Lewis Travis blir en viktig injektion och kan axla ansvaret.

Pelle:
Hur Sam Morsy ska ersättas har ju varit uppe för paneldiskussion ett antal gånger tidigare. Och visst blir vi ett sämre lag utan honom på plan, men det här är ingen unik situation och det enkla svaret blir att vi får hantera det efter bästa förmåga och hoppas på att Jack Taylor eller Dom Ball kan kliva fram och leverera istället. (Tillägg: eller defensiva mittfältaren Lewis Travis som blev färdig på lån igår. Tror att det är en riktigt bra transfer då vi får in en ledargestalt och en hårding med massor av championship-erfarenhet och som dessutom kan spela ytterback. Vi får dock se honom i action som tidigast nästa lördag).

Martin D:
Vårt mittfält med två platser har alltid varit Morsy + 1. Det par som nu cementerats (Luongo och Morsy) har ju självmant (?) valt att kliva av nationsmästerskap till förmån för klubbspel vilket väl säger något om den vibe som finns i klubben just nu. Kanske känner de att det är nu eller aldrig de kan ta steget upp? Tyvärr har vi, även om vi påståtts sakna stjärnor, visat oss för beroende av Morsy. Luongo har inte lyckats fylla hans skor. Taylor som vi kämpade så för att få hit har fått se sig bli tredjehandsvalet och har visserligen ett fantastiskt skott, men inte de ledarkvaliteter vi behöver. Goda nyheter då att vi signar en erfaren lagkapten från denna division (över 200 matcher) även om det bara är på lån, genom Blackburns Lewis Travis som även kan spela back om det kniper (återigen KMacs efterfrågade mångsidighet). Så minskad sårbarhet är bra för oss och ökad konkurrens på mitten kan lyfta alla.

Dan:
Det blir givetvis tufft. Men kanske kan lånet av Lewis hjälpa till lite. Vi får hoppas att han är up and running och redo att ta sig an den stora uppgiften. Men jag litar på McKenna och att han kan hitta ett sätt att tweaka till spelet lite, så att Luongo, Taylor, Ball och nu Lewis, klarar av att styra och ställa på mittfältet även utan Morsys närvaro. Men kanske får vi sänka kraven lite och vara mycket nöjda med ett eller två poäng från de matcherna, för att sen växla upp igen och slutföra säsongen på bästa sätt, med en nyvärvad anfallare som gjuter guld på plan.
 
Så till den obligatoriska frågan när det vankas cup: Bra eller anus, viktigt att gå vidare eller drar vi det slitna "satsa-på-ligan"-kortet? Hur ställer vi ens upp laget?
Dan:


Alltid kul att varva med lite cupspel. Och alltid kul att se några av de spelare som inte figurerar lika ofta som andra. Och så klart jättebra match för våra nya lån att prova sina vingar i. För sen blir det allvar. För, kid me not, det är givetvis ligan som är det viktigaste och den vi måste prioritera. Men samtidigt är cupen ett bra tillfälle att vila några spelare och att testa nya förmågor och kanske nya finjusteringar i olika spelsekvenser. Och vi behöver verkligen en vinst nu, i vilken tävling som helst, som vi kan bygga vidare ett nytt momentum på. Så att våren kan bli lika rolig som hösten.

AC:
Ja fifan, den eviga frågan... “Bra matcher att rulla truppen på” får jag nog ändå klamra mig fast vid, trots allt. Ett utmärkt tillfälle för våra fringespelare att ta chansen. Morsy lär ju dock få starta då han ”pausar” lite från ligaspelet. Även ett utmärkt läge att låta Sarmiento och Travis debutera givetvis. Sen blir det väl lite som vanligt typ Walton - Ball, Tuanzebe, Edmundson, Humphreys - Morsy, Taylor (Travis) - Hutchinson, Sarmiento, Harness - Jackson?

Pelle:
…och jag svarar som jag brukar här; så här inledningsvis bryr jag mig marginellt. Ligan är betydligt viktigare. Men kul att du frågar om laguppställningen. Den typen av fråga får mig alltid att känna som om jag återigen spelade Football Manager (vilket jag inte gjort sedan tidigt 00-tal). Och självklart bör vi lufta några spelare som fått mindre speltid och samtidigt vila några som spelat mer frekvent och flitigt. Så här ser min 4-2-3-1 startelva ut: Christan Walton / Brandon Williams - Luke Woolfenden - George Edmundson - Cameron Humphreys / Sam Morsy - Jack Taylor / Jeremy Sarmiento – Marcus Harness – Omar Hutchinson / Fred Ladapo. Vad tror ni om den?

Martin D:
Så som tabellplaceringen är nu måste ligan prioriteras. Kommer vi någonsin få ett bättre utgångsläge efter halva säsongen? Det är ändå en vecka mellan cup och nästa ligamatch så jag tror inte att vi MÅSTE vila några för att ha fräscht till ligan, men möjligt att vi gör det ändå och kanske testar lite folk på nya positioner eller luftar bänken för att få svar inför skador och avstängningar - samt att matcha in nyförvärv. Jag utgår ifrån att FA-cupen kommer att bli Waltons chans att skina. Frågan är dock vad vi gör om han övertygar, enligt mig är han i grunden en bättre skott-stoppare än Hladky och frågan är hur länge Walton kommer tåla att spela andrafiolen - kommer han rentav vara en av de som lämnar klubben under januari? (Otänkbar tanke inför säsongen)? Eller blir det tvärtom - kommer Hladky lockas bort (av Celtic) under fönstret? Många frågor så här i början av året…
 

Niklas Nygårds2024-01-06 11:53:00
Author

Fler artiklar om Ipswich