Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1 (Nr 469)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1 (Nr 469)

Här kommer 2025 års första panel, kryddad med ett gästspel av redaktionens nya medarbetare ITFC Sweden ChatGPT-Bobby! COYB!!

Nya ägarna tycks ha en tydlig plan för allt. Alla områden bockas av. Träningsanläggning, PR, organisation osv. Men hur är det med scouting? I stort sett britter/irländare eller acklimatiserade sådana som tagits in. Vad tycker du?

Conny:

Det är helt uppenbart att vårt scoutingnätverk monterades ned under åren med Marcus Evans och att det är ett av de områden där vi måste lägga in en växel för att komma ikapp övriga lag. Jag har inget emot att vi i huvudsak riktar in oss på unga, hungriga och talangfulla brittiska spelare. Men de är dyra och kan vi snappa upp ett eller annat guldkorn utanför de brittiska öarna vore det så klart en bonus.

Dan:
Nämnde inte McKenna nyligen själv att just den utombrittiska scoutingen är lite eftersatt? Jag misstänker att även det finns i planerna, men att man helt enkelt inte har hunnit med att implementera det än. Det ska väl till en hel del resurser för att hitta rätt personer och därefter bygga ett fungerande nätverk. Och eftersom avancemanget uppåt gick lite fortare än planerat (en mild underdrift), så har det inte fallit på plats riktigt än. Det enda undantaget är väl egentligen Cajuste, och eventuellt Godfrey, om han nu är på ingång (sen kan det ju debatteras om huruvida det verkligen är en utombrittisk sajning, men han spelar i alla fall utanför Storbritannien, så...). Men som sagt, scoutingen kommer troligen, av nödvändighet, att utökas i geografiskt omfång, kanske inte redan i det här fönstret, men förhoppningsvis till nästa.

Martin D:
Det finns såklart vissa fördelar med inhemska spelare (oftast bättre koll på dem samt mindre omställningsproblem spelmässigt/språkmässigt och geografiskt), men det är ju en mindre pool med spelare att plocka från än "resten av världen". Dessutom kan det vara svårt att locka till sig internationell talang om man inte ligger i översta ligan i landet, men nu gör vi ju faktiskt det. Jag är därför förvånad över att vi inte fått in något internationellt stjärnskott rent generellt och speciellt att man inte plockat in någon från ägarnas hemmamarknad i Nordamerika där vi borde ha bra inside-information. En del i detta, förutom de fysiska scouterna, är det datorstödda scoutingsystemet. Där finns rykten om att vi fram till denna säsong förlitat oss på att hyra det topphemliga scoutingsystemet som Brighton använder och som utvecklats av Jamestown Analytics (en del av Starlizard som ägs av Brightons ägare), men eftersom Brighton har ensamrätt på det systemet i högstaligan (och väl ingen jättelust att stötta en konkurrent) så försvann vår möjlighet att fortsätta hyra det när vi gick upp i somras. Denna teori stöds av officiella uttalanden från klubben i stil med att "vårt scoutingsystem ligger långt efter de andras", och eftersom vi inte heller börjat handla internationellt kan man väl anta att det stämmer.

Jämför man med hur planerande och initierande ägarna varit på andra områden och att just data-analys kopplat till idrott leds av USA finner jag det därför märkligt och tragiskt att läget är som det är. Jag utgår förstås inte ifrån att klubben skulle dela med sig av det exakta läget så jag hoppas att mycket pågår bakom kulliserna. Visserligen är scoutingsystem komplexa, men om vi för enkelhetens skull delar upp systemet i områdena datakvalitet, datatvätt och strukturering, modellutveckling, analys och integrering med övriga system så kan jag bara dra slutsatsen att det är datakvalitet det brister i för övriga områden är bara ”teknik” och eftersom jag numera på en halvtimme utan några som helst kodningskunskaper kunnat skapa en helt rimlig ITFC Sweden-GPT själv kan jag inte se hur det skulle kunna vara ett hinder utan lätt kunna lösas med pengar alternativt kunskap som går att köpa för pengar... Ett sätt att snabbt komma upp på banan inom datakvalitet är såklart att ingå partnerskap med någon toppklubb i annat land. Jag hoppas således att mycket kommer att hända snabbt inom detta område.

ITFC Sweden ChatGPT-Bobby:
När det gäller scouting har det varit tydligt att klubben traditionellt fokuserat på brittiska och irländska spelare, både från akademin och i värvningar. Denna strategi speglar en vilja att bygga på en lokal grund.

Förlusten av både Sam Williams och Callum Tongue till Manchester United under kort tid pekar på att Ipswich fortfarande är en språngbräda för talanger inom fotbollsrekrytering.
Annonseringar efter ersättare utan offentliggjorda resultat kan sammantaget peka på en försvagning av klubbens stabilitet inom scouting tills nya lösningar implementeras. Ipswich har försökt stärka sin användning av teknisk scouting men ligger fortfarande långt efter klubbar som Brighton & Hove Albion eller Brentford, där dataanalys och algoritmer spelar en central roll. Ipswich har ännu inte samma grad av teknisk infrastruktur, vilket kan vara ett hinder i Premier League, där konkurrensen är intensiv.

För att kompensera för förlusterna och stärka sitt scoutingteam behöver Ipswich investera i både personal och teknologi. Ett fokus på att implementera dataanalys och skapa långsiktiga strategier för talangutveckling är avgörande för att klubben ska kunna konkurrera på högsta nivå.

Strategin att balansera lokal kännedom med internationell erfarenhet verkar klok, men en bredare scoutingbas kan ge ännu fler alternativ för framtiden.
 
Inte alla nyförvärv (kanske till och med rätt få) har lyckats särskilt väl. Vad beror det på och vad ger du för betyg på nyförvärven som helhet? I FB-gruppen har motsvarande fråga om betyg ställts och 51% har klickat i "Underkänt med enstaka undantag" och 36% "I huvudsak godkänt men med undantag". Är det verkligen så illa?

Martin D:

Jag håller med om utfallet i gruppen och byggandes vidare på mitt panelsvar förra veckan där jag var tydlig med att vi idag inte har tillräckligt många med tillräckligt hög kvalitet kan man säga att det nu mer är en fråga om ”kommer tre lag vara sämre än oss” än ”kan vi vara bättre än tre andra lag”. Ett generellt svar är väl att vi för det mesta handlade toppkrafter i Championship som ännu ej prövats i Premier League och att steget upp mellan ligorna visade sig vara precis så stort som befarat – och att flera inte ännu klarat av steget, frågan är om de kommer kunna göra det i tid... Det är väl aldrig så att alla nyförvärv kommer att lyckas, så man kan spekulera i om utfallet nu varit lika många som man hoppats på eller inte.

Conny:
Lite hårt, kan jag tycka. Det går liksom inte bara att förvänta sig att allt ska klaffa med en gång. Delap har varit magnifik. Cajuste har sett riktigt bra ut efter en tuff inledning. O´Shea har varit lite upp och ner, men i vissa matcher en riktig klippa. Greaves hade lite otur som blev skadad i början av säsongen, men verkar nu få chansen på nytt. Hutchinson hade vi ju förra året, men vilken talang! Kalvin Phillips har, tyvärr som befarat, varit skadad en del men tycker ändå att han verkar sugen och där finns potential till andra halvan av säsongen. Muric har fått en hel del kritik för sitt fladdrande och sina misstag, men jag tycker att man missar att han även räddat oss med briljanta räddningar i vissa matcher. Szmodics och Clarke har väl varit rätt så bleka än så länge, men jag räknar inte bort dem än.

Dan:
Jag kommer inte ihåg vad jag svarade på fejan (och är för lat för att kolla upp det), så jag tar en liten retake, eventuellt med lite annorlunda svar. I stort tycker jag att det är i huvudsak godkänt. Vi gjorde 12 värvningar och an måste ha i åtanke att det alltid är ganska mycket risk involverat i värvningar; man kan helt enkelt aldrig veta hur det kommer att bli. Men givet är förstås att Delap är en fantastisk värvning. Och Hutchinson kan man heller inte klaga på, även om han har varit lite blek från och till; men han har också ett tungt lass att bära, vilket inte är lätt för en så ung spelare. Jag tycker också att O’Shea och Greaves är lyckade värvningar, liksom Szmodics och Cajuste. Och där har vi hela 50 procent lyckade värvningar; att då tala om ”underkänt” känns väl lite väl hårt, eller? I min kategori mindre lyckade värvningar hamnar övriga, förutom Ogbene, som vi hann se för lite av, och Townsend, som det också är svårt att sia om. Phillips har mycket att leva upp till, och får nog det svårt att glida över till den lyckade sidan, liksom Muric, som har gjort för många misstag, och nu lär få nöta bänk ett tag framöver. Johnson och Clarke har varit lite väl ojämna, och inte riktigt nått upp i nivå, men det kommer kanske; framför allt Clarke kan nog blomma upp om han fortsatt får chansen, men risken är att han kanske går ut på lån om vi tar in nån ny offensiv mittfältare. Och hur blir det med Phillips? Avslutar vi hans lån som det ryktas lite om? Spännande blir det i alla fall, januarifönstret.

ITFC Sweden ChatGPT-Bobby:
Att nyförvärv lyckas varierar ofta beroende på anpassning till lagets spelstil, miljön och skador. Ipswich har gjort några framgångsrika värvningar, som Omari Hutchinson, som har visat sin kvalitet och utvecklingspotential. Dock finns exempel där spelare inte nått förväntningarna, vilket kan bero på att det tar tid att integrera sig i laget eller att konkurrensen är hög. Sammanlagt skulle jag ge Ipswichs värvningar ett betyg på 6 av 10. De visar potential men behöver mer tid för att visa sin fulla effekt.
 
Spelar det någon roll vilken dag matcherna spelas? Ska det vara klassisk lördag 16.00, eller är söndag lika bra? Saknar du veckomatcherna?

Dan:
Nej, det tycker jag inte. Så länge det blir match, så är jag där. På ett sätt är det rätt skönt att inte alltid vara uppbunden klockan fyra på lördagar. Å andra sidan kan det ibland vara svårt att förklara för nära och kära att det är match en fredag klockan nio eller en söndag vid halv sju, och att allt annat får gå i stå. Och, faktiskt, en sak jag saknar med Premier League, är just veckomatcherna och det tätare matchandet. Ibland känns det outhärdligt långt mellan matcherna, framför allt när det går bra.

Martin D:
Egentligen så är det såklart viktigast att laget får tillräckligt med återhämtning mellan matcherna snarare än att det ska passa mig när matcherna spelas, även om man i den kommersiella idiotcirkusen ”internationell toppfotboll” lätt kan tro det omvända… För att kunna mappa in matcherna i livspusslet så kan det vara en fördel att matcherna är på samma ställe hela tiden, men för personlig del så tar jag annars gärna fler matcher oftare så att jag får fler tillfällen att hänga med världens bästa gäng på Zoom där det serveras antingen gratis sorg-bearbetning eller dubbel lycka…

Conny:
Jag är lite svag för match lördag klockan 16. Några öl, en stryktipskupong i handen (nåväl, i mobilen) och lite gott sällskap. Då infinner sig den rätta känslan. Det har ändå inte blivit att jag har sett så många veckomatcher de senaste åren, så för min del gör det inte så mycket att de inte blir så många i Premier League.

ITFC Sweden ChatGPT-Bobby:
För många supportrar har lördagsmatcherna kl. 16.00 en särskild charm och är en del av den engelska fotbollskulturen. Samtidigt har söndagsmatcher och veckomatcher sin egen attraktionskraft. Söndagsmatcher kan locka en annan publik och passar för den moderna fotbollen, medan veckomatcher ger ett välkommet avbrott i vardagen. Personligen uppskattar jag variationen, men lördagsmatcherna har något speciellt som alltid känns som “riktig fotboll”. En balanserad mix av matchdagar kan hålla alla supportrar engagerade och fotbollen levande genom hela veckan.


 

Niklas Nygårds2025-01-04 10:43:00
Author

Fler artiklar om Ipswich