Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 16

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 16

Vill ni ha en fullständig genomgång av spelartruppen och vilka som kan tänkas vara kvar nästa säsong? Look no further! AC, Dan och Pelle lägger ut texten. Enjoy!

Vi var inne på det på Zoomen förra helgen: vilka spelare vill vi egentligen ha kvar? För några måste vi väl ha kvar?

AC:
 Efter Northampton-matchen är jag inte så säker, men ja, några måste vi behålla. Jag listar en kombo av egna tankar och vad jag tror kommer ske… Där är ju en hel del under kontrakt, och jag tror inte vi har råd att köpa ut hur många som helst.

Målvakter:
Holy – briljerar inte för närvarande direkt. Får troligtvis vara kvar som backup då jag tror att Cook vill ta in en egen målvakt. Helt ok med detta. Blir det Cornell som stannar är jag ok med det också. Kontrakt till juni 2022.
Cornell – se Holy. blir troligtvis överflödig och får flytta på sig. Kontrakt till 2022.
Wright – out.
Przcybek – out.
 
Försvarare:
Ward – out.
Chambers – det ska finnas någon form av erbjudande, troligtvis non-playing? Låter bra, för endast en av Chambers, Wilson, Nsiala tror jag ingår i spelartruppen 21/22. Kontrakt till juni 2021.
Wilson – beror en del på Chambers framtid. Är positiv till att Wilson är en av fyra mittbackar. Kontrakt till juni 2021.
Woolfenden – hoppas jag får stanna kvar då jag tror att han har mer att ge. Kontrakt till juni 2024.
Donacien – har kämpat i motvind sen han kom till oss med en alltför stor transfer-fee. Kontrakt till juni 2021.
Ndaba – hoppas på en ny chans. Skolas in eller ett nytt lån. Kontrakt till juni 2022.
Nsiala – föredrar Wilson över Nsiala och jag tror inte där är utrymme för båda. Kontrakt till juni 2021.
Vincent-Young – om han får vara hel kommer han vara en viktig pusselbit i Cooks fotboll. Kontrakt till juni 2023.
Kenlock – eeeventuellt kvar som backup då han är under kontrakt bortom sommaren. Endast som backup. Troligtvis inte så dyr att köpa ut om Cook vill. Kontrakt till juni 2022.
 
Mittfältare:
Edwards – utgående kontrakt och kommer inte att sakna. Kontroversiellt kanske. Vill mycket men väldigt liten end product. Kontrakt till juni 2021.
Skuse – lite samma situation som Chambers.Tror dock Skuse lämnar. Kontrakt till juni 2021.
Nolan – riktigt knepig. Vill mycket men jag vet inte om det håller eller passar in. Stannar Dozzell och/eller Bishop blir det nog trångt… Kontrakt till juni 2022.
Lankaster – elaka rykten säger att han ingår i nästa skara spelare som får beskedet. Hoppas personligen att han får en chans till. Kontrakt till juni 2022.
Bishop – blandar och ger något oerhört. Ett år till kanske men tror att det är dags att skaka liv i karriären någon annanstans. Kontrakt till juni 2021.
Nydam – hoppas jag får en chans till. Kontrakt till juni 2021.
Judge – out.
Downes - hoppas han vill vara med ett år till i alla fall, i och med att vi går en ny era till mötes. Kontrakt till juni 2022.
Dozzell – har ruskigt mycket att bevisa för att vara med på resan. Långt kontrakt och vi hoppas att han kan lyfta hos oss med en annan omgivning. Kontrakt till juni 2024.
Dobra – förhoppningsvis kvar. Kostar gissningsvis inte en förmögenhet att köpa ut om Cook inte ser någon framtid. Kontrakt till juni 2022.
Huws – out.
El Mizouni – hoppas på en ny chans. Backup eller ett nytt lån. Kontrakt till juni 2021.
McGavin - hoppas på en ny chans. Backup eller ett nytt lån. Kontrakt till juni 2022.
 
Anfallare:
Jackson – tyvärr sålde vi inte när vi hade chansen. Lämnar nu gratis. Kontrakt till juni 2021.
Norwood – ja herregud. Vårt enda egentliga offensiva hot, men som alltid är skadad. Ser gärna att han kommer igång, men har Cook tålamodet? Dock under kontrakt efter sommaren. Kontrakt till juni 2022.
Sears – här tar sagan slut. Kontrakt till juni 2021.
Drinan – mycket vilja men det håller tyvärr inte. Kontrakt till juni 2021.
Hawkins – iskall och tillför inte direkt massor. Kontrakt till 2022.
 
Summerar vi detta så är Holy vår enda kontrakterade målvakt, och minst en senior ska alltså in. Bland försvararna inser jag nu att hela fyra-fem får stanna kvar (Wilson, Woolfenden, Ndaba, Vincent-Young och eeeventuellt Kenlock då) vilket egentligen är för många. Dock är det endast Woolfenden och Vincent-Young jag ser i en förstaelva. Beroende på Ndaba så är det 3-4 som ska in. Bland mittfältarna blev det också lite för många kvar inser jag (Lankaster, Nydam, Downes, Dozzell, Dobra, El Mizouni, McGavin)…även om flera av dessa hade mått bra av en utlåning. Anfallarna är mörkare. 0 till 1 av dessa kvar till nästa säsong (ingen alt. endast Norwood).
 
Dan: Jag vill nog ändå ha kvar många av de yngre spelarna, som kan få åtminstone ett år till på sig att imponera och visa att de utvecklas åt rätt håll. Namn som dyker upp är Woolfenden, Ndaba och Kenlock i backlinjen och Dozzell, Downes, Bishop, Lankester, Nydam, El Mizouni och Dobra av mittfältarna. Sen bör vi även behålla de yngre spelare som har varit uppe och sniffat på A-laget, som McGavin, Gibbs, Ben Morris (om han kan komma tillbaka) och ytterligare några därtill.
Av övriga, lite äldre spelare, ska vi nog ändå behålla en del, som kan vara bra att ha i ett övergångsskede. Dit räknar jag såna som Vincent-Young och Nsiala i backlinjen, Edwards och Nolan på mittfältet och Norwood på topp.

Det lämnar oss i ett läge där vi behöver ta in två nya målvakter, nästan en hel backlinje och en hel drös av anfallare. Men jag tror att det är viktigt att inte ta in alltför många nya på en gång. Kanske max åtta i sommar, sen kanske ytterligare några i januarifönstret, så att det, trots uselheten, blir lite av kontinuitet i laget, såväl för spelarnas trygghet som för fansens glädje över att se ungdomar och egna produkter få chansen.

Det här innebär alltså att jag gärna säger morsning och goodbye till Holy och Cornell, Ward, Chambers, Wilson och Donacien, Skuse, Sears och Huws, Jackson, Drinan och Hawkins.
Och jag tyckte att det var klokt att låta Judge gå, men kanske lite besviken över att Folami fick gå, men så lär det kännas fler gånger under sommaren; separationsångesten/lättnaden kommer att upplevas om och om igen.
 
Pelle: Den första spontana tanke som dyker upp i mitt huvud, är: fimpa hela bunten. Samtliga spelare har underpresterat merparten av den här säsongen (och till stora delar även föregående (de av dem som var med då alltså)) och ska därför bort. Men samtidigt så är detta orealistiskt, ej speciellt klokt….och skulle troligtvis bara förlänga vår väg tillbaka till Championship. Vi måste trots allt ha någon form av kontinuitet, någon/några spelare med erfarenheter och förståelse för kontexten, nu när vi kan förvänta oss så många andra stora förändringar. Och här tänker jag, att Paul Cook och tränarstaben redan har identifierat vilka av våra befintliga spelare som man tror har så pass mycket i sig (spelarmässigt som mentalt) så att de faktiskt skulle kunna utvecklas och bidra i denna nya omgivning….med de nya förutsättningarna och på ett sätt som gagnar klubbens nya målinriktning. På det stora hela handlar det om att skapa en balans, en mix av det vi har som är värt att ha och av det vi anser oss behöva ha för att verkligen lyfta. Och jag hoppas att vi med de nya ägarna nu ska kunna börja satsa mer på kvalité istället för kvantitet. Att vi ska kunna inbringa spelare med spetskompetenser som vi faktiskt behöver, istället för de halvmesyrer som vi ofta tvingats dra upp ur någon annans slaskhink. Vi behöver få in spelare som verkligen betyder något. Spelare som definierar vad vi ska vara för lag. Och jag ser framför mig minst åtta till nio nya spelare (1 vänsterytterback, 1 till 2 mittbackar, 2 defensiva mittfältare, 2 offensiva mittfältare och 2 anfallare) som ska kunna göra detta.
 
Av de vars kontrakt löper ut nu till sommaren så tycker jag att vi ska behålla Gwion Edwards och Teddy Bishop. Jag tror att det fortfarande finns något där. De fåtal gånger laget har spelat med självförtroende (som t.ex. i inledningen av säsongen) så var dessa gossar väldigt tongivande och jag tror att de båda kan utvecklas än mer i en bättre omgivning. Möjligt att vi även ska erbjuda James Wilson en förlängning. Tycker att han har varit vår bästa innerback den gångna säsongen. Lugn, trygg och gedigen. Luke Chambers, då? Jo, låt även han få ett förnyat kontrakt, förutsatt att han accepterar en roll som innebär att han kommer vara mer av en back-up framöver. Jag skulle verkligen önska att han fick uppleva ITFC:s återtåg tillbaka till Championship (för det kommer ju självklart bli så nästa säsong J). Av de kontraktsbundna spelarna så ser jag framförallt Downes, Norwood och KVC som en självklar del av det nya lagbygget. Wolfenden, Nolan, Lankester och Dobra får gärna också vara med och konkurrera om platserna i startelvan. Våra två målvakter duger åtminstone fram till transferfönstret januari 2002…så behåll för nu. Detsamma gäller för Kenlock och Donacien, som de lojala bänkspelare de är. Resten kan vi släppa med gott samvete. Så adjö till Kayden Jackson, Dozzel, Nsiala, Skuse, Freddie Sears, Drinan, Emyr Huws och fan och hans moster o.s.v., o.s.v.

Ledande fråga: har vi någonsin sett ett mer håglöst Ipswich Town? I så fall, när?

Pelle: Nej, jag kan då inte minnas att jag sett något mer sorgesamt, under en så lång och sammanhållande period än vad jag bevittnat nu. Och det är mycket förbryllande att laget underpresterat på det sätt som de faktiskt har gjort. Jag hade, i någon villfarelse, fått för mig att vi hade en av seriens starkaste spelartrupper. Men här får man väl säga att jag och många andra supportrar måste ha åkt på årets blåsning. Men samtidigt ska vi också komma ihåg att det vi ser och upplever nu, är kulmen, men också slutprodukten av vad Marcus Evans ägarskap inneburit för Ipswich Town. Det tillhör det förgångna även om det fortfarande gör avtryck. Men snart, om en si så där tre veckor, kan vi alla börja borsta av oss alla slaggprodukter och allt damm som kan härledas till den forna ägaren.

AC: Nä detta slår alla rekord. Och då inkluderar jag den mörkaste tiden under Jewell. Detta är bara deppigt…

Dan: Nej, det tror jag inte. Det skulle i så fall ha varit förra säsongen, men då hann det aldrig gå riktigt så här långt; pandemin ”räddade” tyvärr både Lambert och Evans. Och det här lär jag väl få äta upp: Värre än så här kan det inte bli (utom möjligen i de avslutande fyra omgångarna, men de är ju ändå helt ointressanta, så…).
 
EFL välkomnar kollapsen av Super League (vem gör inte det) och kräver rättvisare fördelning av medel, framför allt så att mindre klubbar kan klara sig bättre ekonomiskt. Men kommer det någonsin bli så? Oavsett om Super League blir verklighet eller inte, finns det någon väg ut ur denna helvetesspiral av pengatörst inom fotbollen? Kan vi som håller på mindre klubbar ha realistiska drömmar om att närma oss storklubbarna såväl sportsligt som ekonomiskt eller är det just bara drömmar?

Dan: Nej, tyvärr kommer det aldrig att bli så att mindre klubbar kommer att ha nån större möjlighet att år efter år utmana storklubbarna. Det kan hända nån gång, men det lär bli alltmer sällan. Och jag tror att det här med nån sorts Super League i nån form inte på långa vägar är över än – det kommer att komma upp fler gånger genom åren, och till sist lär det nog bli verklighet också. Trots att UEFA trots allt har lagt sig på rygg för storklubbarna med den nya utformningen av Champions League, som kommer att göra de rika ännu rikare, och göra det ännu svårare för de lite fattigare att ens få chansen att bjuda upp till dans. Men visst skulle det kunna finnas en väg ut hur pengabegärets helvetiska undergångsspiral, men det kräver att storklubbarna plötsligt blir socialistiska och börjar dela med sig av stålarna. Ja, not gonna happen. Så, nej, spiralen kommer att vrida sig än längre åt fel håll och snart spinna ner i ett bottenlöst djup och dra med sig hela fotbollsvärlden i ett gigantiskt slukhål. Nej, riktigt så hemskt blir det inte, men det blir aldrig som förr igen, och det kommer aldrig att gå att lyckas med särskilt mycket utan big bucks i röven. Så vi får hoppas på våra nya amerikaner, att de pumpar in rejält med pengar och samtidigt värnar om fotbollskulturen och den lokala förankringen. En spännande resa blir det oavsett hur det går. Och den kan sluta lite var som helst – i Premier League eller i National League. Den som lever får se.

Pelle: Har svårt att se att något sådant skulle kunna bli möjligt under en överskådlig tid. Men som den spanske Real Madrid presidenten utryckte sig i ett försök att motivera skapandet av Super League; ”detta är ett desperat försök att rädda fotbollen”. Och visst….han är inte helt ute och cyklar, för det finns studier och dokumenterad statistik som pekar på att intresset för fotboll, framförallt bland de yngre är på väg att avta. Andra saker pockar istället. Detta ses, åtminstone igenom mina glasögon, som en stor välsignelse. Missförstå mig rätt…. inte en välsignelse att de yngres intressen börjat svikta, utan mer att de (yngre och äldre) som dras till fotbollen för att det är en ”happening” och/eller en statusmarkör, är på väg att ebba ut. Således handlar det om vilken fotbollsvärld det är som vi vill rädda. Om de tunga ekonomiska intressena skiftar fokus och istället hittar en ny investeringsarena (d.v.s. just de andra sakerna som ”pockar”) skulle detta kunna medföra att de mindre klubbarna (vilket majoriteten av alla fotbollsklubbar är) kanske kan konkurrera på lite mer lika villkor. Jag vill hoppas det.

AC: Där är ju tyvärr en del milstolpar som inte förenklat situationen för oss ”mindre” klubbar såsom den 20 februari 1992 (FA Premier League), den 15 december 1995 (Jean-Marc Bosman), Champions League, tv-avtal, snedfördelning/ekonomisk doping till storklubbarna mm mm. Tyvärr har det gått för långt inom den europeiska fotbollen i allmänhet och i England i synnerhet. För en fotbollsromantiker som jag själv är det givetvis tufft. Jag har gått från att intressera mig för och följt i stort sett all fotboll till att i stort sett endast följa Ipswich. Och visst, det blir väl tid över till annat men det är med tungt hjärta man följer fotbollens utveckling. Tramsigt kanske och även jag inser att allt handlar om att dra in så mycket pengar som möjligt givetvis och att jag inte är målgruppen, men om jag i lilla Svedala sitter och deppar och romantiserar om Tipsextra så vill jag inte tänka på hur generationen 40+ i exempelvis England har det… Personligen skulle ju aldrig bänka mig framför Newcastle-Manchester City en lördag klockan fyra om jag säger så, eller någon annan tid…och ska jag vara ärlig minns jag inte när jag fokuserat satt och följde något annat lag under 90+ minuter. Sjukt. Internationellt kan jag personligen finna viss tröst i den passionerade argentinska(!) ligan och även italiensk ligafotboll som fortfarande ligger förhållandevis långt efter utvecklingen i England. Känner just nu större hat än vanligt mot Florentino Perez som med floskel efter floskel gräver sin och fotbollens grav allt djupare. Vinnare i denna Superleague-soppa är UEFA/FIFA som egentligen inte står för något positivt över huvud taget.

Niklas Nygårds2021-04-24 14:20:00
Author

Fler artiklar om Ipswich