Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 17

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 17

Det är inte lätt att hitta på frågor i nuvarande limboläge av säsongen, men Dan har lyckats skaka fram tre spörsmål som Pelle och Nigge försöker besvara i dagens panel.

Jaha, sjätte raka matchen utan mål framåt, och totalt 10 timmar och 19 minuter. Den längsta mållösa raden av matcher sen den hemska säsongen 1994–1995, då vi lyckades gå mållösa i 11 timmar och 54 minuter. Kommer det att ”bättras” på nu? Varför har vi så djävulusiskt svårt att göra mål, och vad ska Cook göra åt det inför nästa säsong?

Pelle: Våra anfallare är inte tillräckligt bra. Simple as that. De har vare sig den naturliga målinstinkten (möjligen Norwood undantagen) eller förutsättningarna att skapa målchanser åt sig själva (nu när de understödjande mittfältarna inte kan bidra med några vettiga bollar). Så vad kan Cook göra åt det? Tja, kanske scouta och plocka hit bättre spelare än vad vi tillgår för tillfället. En bra början, tänker jag…

Nigge: Risiga spelare och inte minst fullständig frånvaro av någon form av självförtroende. Tittar man tillbaka lite i tiden, exempelvis på en säsong som 2004/05 hade vi två stekheta anfallare och därtill glödgande målheta mittfältare som kunde bidra. Vi gjorde mål på kul och nu är det ingenting under 90 minuters fotboll med Ipswich Towns representationslag på herrsidan som är kul. Det är inte roligt, men framför allt inte kul, som Björn Borg skulle ha sagt.
 
Ett annat rekord som aktualiserade i veckan, var att Ipswich är ett av bara 11 lag som har positiv statistik mot Real Madrid; låt vara efter bara två matcher 1973, men i alla fall. Vi är också ett av endast 7 lag som har mött Real Madrid och aldrig förlorat mot dem. Och som bekant är vi ju obesegrade på hemmaplan i europaspel, i totalt 25 matcher. Är det lite för tidigt att börja drömma om fornstora dagar? Vad drömmer du om inför de närmaste åren, och är dina drömmar särskilt realistiska?

Nigge: Jag drömmer om att få vara på plats i Ipswich igen, eller någon annanstans på brittiska öarna för bortamatch med Ipswich Town. Det är givetvis helt stört att törsta efter detta när man ser vad som försiggår på själva fotbollsplanen, men bear with me lite här. Tänk att få hänga i augustisolen en premiärdag på en trevlig pub, en Adnams i näven och ladda upp för match. Knalla ner till Portman Road (eller bortasektionen på bortamatch), se en fotbollsmatch där vi faktiskt gör mål och kanske till och med vinner! Trevligt umgänge, indiskt krubb, pubhäng och hela den biten. Allt det vi tog för givet fram till för ett drygt år sen. Det är DET jag drömmer om och är det realistiskt? De där bitarna med mål och vinst kanske är att ta i för mycket, men i övrigt känns det ju som att det går åt rätt håll... 

Pelle: Det var så länge sedan vi fick uppleva något riktigt fantastiskt med ITFC, vilket troligtvis fört med sig att jag drömmer tämligen modesta saker. Jag attraheras inte längre av den Europeiska toppfotbollen, samtidigt som jag paradoxalt nog inte skulle ha något emot att Ipswich omnämndes i samma andetag som Juventus, Barcelona och Bayern München. Men min dröm stannar nog vid att vilja se Ipswich vara ett lag med själ och hjärta, kombinerat med att man kan etablera sig lite högre upp i seriesystemet, på samma sätt som exempelvis Norwich, Bournemouth, Burnley och Brighton har gjort. Att vi vinner något väsentligt någon gång. Att vi emellanåt kan skrälla i någon inhemsk cup. En play-off final på Wembley. En cupmatch/ligamatch mot top-notch motstånd (som sänds på TV på en pub i Gamla Stan när ITFC-Sweden har en gemensam hang-out där).
 
Priserna för nästa års säsongsbiljetter presenterades i veckan. De ligger kvar på samma nivå som den här säsongen, och dessutom får alla under 19 år som hade säsongsbiljett i år en gratis förnyelse. Vad betyder det här för supportrarna? Kommer de att vallfärda till Portman Road igen, och hur viktigt är det att ägarna verkar prioritera de yngre supportergrupperna?

Pelle: Jag tycker att de nya ägarna genom detta indikerar att de har känsla för det ”här” och jag tror också att merparten av supportrar generellt sett, är nöjda med denna lösning. Att alla under 19, dessutom får en gratis förnyelse av säsongsbiljetten är ju både generös och smart….just med tanke på det vi avhandlade under förra veckans lördagspanel (d.v.s. det minskade fotbollsintresset bland yngre). I och med att ITFC har en övervägande senior supporterskara, så är ju initiativ som detta väldigt tacknämliga. Huruvida detta kommer innebära en större frekventering av ungdomar (och seniorer) på Portman Road kommer att visa sig. Vid framgång, troligtvis ja. Det motsatta, absolut nej. Så viktigt att det här nybygget verkligen får ett positivt skimmer och att Cook får med sig resultaten i inledningen av nästa säsong. It´s gonna be a….gamechanger.

Nigge: Så här borde det ha sett ut de senaste 10-15 säsongerna, dvs att yngre får komma på fotboll utan att det kostar skjortan. Med detta sagt får man komma ihåg att det varit ganska billigt för kidsen även om det inte varit gratis. Nu gäller ju den biten av kakan också bara förnyelse av säsongsbiljett, men helt rätt tänkt av de nya ägarna. För att det ska bli tal om något vallfärdande till Portman Road behövs dock fler åtgärder och inte minst då ett lag som levererar resultat. En nyckel för de kommande åren är givetvis att få många yngre att bli hookade och för att få nån på kroken lär det ju vara effektivt med att den första alltid är gratis. Demografin på besökarna vore intressant att se, gissar att medelåldern bland säsongskortsinnehavarna är fruktansvärt hög i jämförelse med många andra klubbar. Så, in med kidsen även på läktarna!
 

Niklas Nygårds2021-05-01 15:20:00
Author

Fler artiklar om Ipswich