Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33
Tålamod anyone?

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33

En tung start på säsongen, men tålamod är en dygd. Eller? Panelen går igenom tålamodsfrågan, vilka spelare som ser heta ut och vad vi tycker är positivt så långt.

Tre (3) ligamatcher med oönskad utgång var allt som behövdes för att det på vissa håll börjar ropas på Paul Cooks avgång, backlinjen uppställd på Town Square för att doppas i tjära och fjädrar samt ritas det upp profetior om jordens undergång. Ska vi ha det så här? Nog har vi lite mer tålamod än så? Hur mycket tålamod har vi egentligen?

Dan: Jo, vi måste ha ganska mycket tålamod. För det Cook och de andra i ledningen har gjort, bytt ut i princip hela truppen, är så långt ifrån en quick fix man kan komma. Vi måste se det här som ett långsiktigt projekt – och då menar jag rätt så många år, kanske fler än jag vill erkänna ens för mig själv – och vi ska nog inte räkna med en säsong full av succéer, framgångar och glädjeyra. Snarare kommer det att vara ganska knackigt ett bra tag framöver, tills alla spelare har lärt känna varandra ordentligt och Cook har lyckats hitta den starkaste uppställningen. Och det kan ta tid, mycket tid. Och jag kan inte säga att jag hyser jättestort förtroende för Cook av det jag har sett sen han tog över. Men å andra sidan vore det värsta som kunde hända att han fick kicken och nån ny togs in. För då skulle bara allt börja om igen, med ytterligare utrensningar och ytterligare nya värvningar. Egentligen har vi inget val utom att vara tålmodiga, hur tråkigt det än är. Och pessimisten i mig ser inte så mycket roligt komma förrän fram emot jul, om ens då. För det tar tid. Så jag ser nog ingen annan utväg än ytterligare en säsong av midtable mediocrity, innan det nästa säsong kanske, kanske kan bli så mycket bättre och kanske räcka till avancemang till Championship. För det är dit vi måste sikta, men troligen inte redan den här säsongen. Men hoppas kan man ju. Att spelarna hittar varandra snabbare än jag vågar tro. Och att Cook hittar den starkaste uppställning tillräckligt fort. Samtidigt som vi inte tappar alltför många poäng här i upptakten. Då kanske… Men tålamod? You bet, massor.

Nigge: Har vi spelat TRE ligamatcher utan att vinna?? Vad fan är det du säger?? TRÄNAREN SITTER KVAR??!! Välkommen till 2021! Vi som ska kalla oss vuxna förfasas över att kidsens attention span tycks understiga 5 sekunder, oavsett aktivitet, medan vi själva har noll tålamod för uppbyggnad när det kommer till fotboll eller andra lagsporter. Same, same, but different. Gränserna flyttas ständigt framåt, men just när det gäller tålamod med att återuppbygga en fotbollsklubb önskar jag att vi hade mer tålamod. Inte bara vi Ipswichfans givetvis, utan samtliga i denna nya och skrämmande fotbollsvärld. Hur lång tid kan man få på sig? Hade Bobby Robson kommit till Ipswich som relativt nybakad tränare idag hade han ju varit rökt, så mycket kan vi konstatera. Samtidigt som det är sjukt frustrerande att inledningen av säsongen inte har gått bättre så har vi sett, två säsonger i rad, att en briljant start på säsongen inte är någon garanti för att de följande 35 matcherna ska gå bra. Vi behöver hitta ett grundspel som vi är trygga med, spelarna behöver hitta varandra i vardagen och i matchsituationer, Paul Cook behöver klura ut hur han får ut det mesta av de spelarna som han lyckats locka till Englands östkust. Lägg därtill att de nya ägarna uttryckt att vi måste ha tålamod, för det har till och med jänkarna själva (även om de säkerligen vill se sin investering klättra i ligasystemet med start redan den här säsongen). Bli gärna frustrerad/förbannad/besviken när vi pissar i motvind, men knyt näven i fickan och kom igen. Det är i alla fall vad jag brukar säga till våra 12-åriga fotbollsstjärnor i Slätta SK P-09 (minus pissmetaforen). 
 
Det lilla vi hittills har fått se av nye Edwards har varit förtjusande. Har du fått några nya favoriter bland nyförvärven?

Nigge: Nämnde Edwards har sett fenomenal ut! Snabb, kreativ och med kontroll på bollen i sin framfart. Det ska bli oerhört kul att se honom denna säsong, hoppas han kan hålla sig från att bli skadad. I övrigt ser Lee Evans ut att vara klass, även om han har en fallenhet för att lajva Neymar när någon kommer för nära i en kampsituation. Och Rakeem Harper, denne ståtlige man med ett lugn och en styrka som kommer göra gott när hösten kryper på och sedermera vintern träder in på League One-arenorna runt om i England. I övrigt behöver jag se mer för att det ska utkristallisera sig fler guldkorn i spelartruppen. Förhoppningsvis kommer Joe Pigott igång med målskyttet (eller någon av de andra övertaliga anfallarna), Kane Vincent-Young hittar formen igen, Edmundson blir skadefri och Tom Carroll visar sig vara en succévärvning.

Dan: Det lilla jag har sett av spelarna i positiva situationer, gör mig inte särskilt glad. Ingen av de två senaste matcherna var precis nån särskilt bra reklam för det nya Ipswich. Det påminde mest om det gamla Ipswich, med passivt spel i backlinjen, följt av stressade långbollar, över mittfältet och upp mot ensamma anfallare. Jag såg inte mycket av system eller godkända insatser av individuella spelare. De få ljuspunkter man kan prata om är väl egentligen just nämnde Edwards, som kom in mot Burton och verkligen tog initiativ. Sen höll han kanske inte i hela matchen mot Cheltenham, men visst är han en injektion. Samtidigt ska det sägas att Dobra inte alls gjorde bort sig i matchen mot Burton. Och han var tydligen riktigt bra i cupförlusten (som jag inte såg, men där det verkar ha varit lite mer positiv fotboll, av Cooks typ andraelva, låt vara mot ett lite sämre lag). Edwards känns som en lite större och starkare Dobra, med lite mer direkt och mindre omständlig spelstil. Så det får nog bli han även för mig.
 
Vilka delar i spelet tycker du har fungerat bra respektive mindre bra så här långt?

Dan: Ärligt talat kan jag inte se särskilt mycket som har fungerat bra. I de två senaste matcherna lyckades vi under korta stunder hålla några få perioder av tryck mot motståndarna, men utan att egentligen skapa särskilt mycket. Och allt som oftast slutar uppspelsförsök med att bollen går tillbaka till backarna och många gånger även till målvakten. Och det känns kanske lite för välbekant för mig; på ett väldigt negativt sätt. Jag vet inte om det beror på att det saknas rörelse hos mittfältare och anfallare, eller om spelarna bara inte känner varandras rörelser tillräckligt bra. Men det ser verkligen inte bra, eller ens hoppingivande ut. Det mesta har fungerat ganska dåligt, från en darrig backlinje, över ett mittfält som sällan får låna bollen, och när de väl får det går mycket i sidled och bakåt (à la Cole Skuse), och till ett anfall där spelarna mest springer i ingenmansland med hopplösa bollar eller ingenting att jobba med. Riktigt så här dåligt trodde jag faktiskt inte att det skulle gå; möjligen resultatmässigt, men inte spelmässigt. Tråkigt, men som jag skrev i första frågan, så måste vi nog ha betydligt större tålamod än vad vi kunde räkna med.

Nigge: Det har sett hyfsat ut fram till sista tredjedelen, lite som Dan beskriver ovan. Lite för mycket i sidled och bakåt när vi tappar farten i spelet. I ett par matcher har vi kommit ut bra i första halvlek och haft mycket boll samt skapat chanser framåt, men sen blivit för försiktiga och bara rullat runt bollen utan att komma nånvart framåt. Sen har vi det där med försvaret. Lite väl mycket hönsgård för min smak och klart underkänt att släppa in sex baljor på tre matcher. I ärlighetens namn skulle vi ha haft med oss bra resultat från de matcher vi spelat med tanke på straffmiss, årets miss med öppet mål från 17 centimeters avstånd osv. Nu är facit som det är dock och det är bara att blicka framåt. I eftermiddag kommer vi att få se ett flow i anfallsspelet som kommer att vända den här skutan på ett remarkabelt sätt. Pigott öppnar sitt målkonto, publiken på plats kommer gå i spinn och Paul Cook kommer att ha inte mindre än fyra olika röster i intervjun efter matchen! Sen vaknar jag förmodligen till den verkliga världen i min reclinerfåtölj med laptopen i knät och ser att tre av Zoom-deltagarna har lämnat mötet i ren frustration över att det just blivit 0-2 efter en horribel bjudning. En helt vanlig lördageftermiddag att vänta alltså. Inte så dumt det heller. 

Niklas Nygårds2021-08-21 10:30:00
Author

Fler artiklar om Ipswich