Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33 (Nr 412)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33 (Nr 412)

I veckans panel hälsar vi Conny Bengtsson välkommen som ny medlem! Vad är det som gjort att vi vunnit de två inledande ligamatcherna och hur fortsätter vi i samma fina stil? Och vad händer om vi får skador på nyckelspelare? Har vi den back up som behövs? Conny, Dan, AC och Pelle har förstås koll.

Svårt att klaga på inledningen av serien. Det höga tempot verkar passa vår spelstil väl. Vad är det för faktorer i de två seriematcher som spelats som avgjort till vår fördel?

Conny:
Här kan Kieran McKenna inte få nog med beröm. Ärligt talat så muttrade jag lite för mig själv när McKenna bytte in Jackson och Harness i matchen mot Stoke, men hans drag visade varför det är han som är tränare för Ipswich Town medan jag får ägna mig åt att spela Football Manager. Laget är oerhört väldrillat och spelarna vet exakt vilka roller de har. Det spelar ingen roll om vi försvarar och jagar boll eller bjuder på tiki-taka-fotboll. Laget känns oavsett som en enhet på ett helt annat sätt än för några år sedan.
Sedan har vi så klart riktigt bra spelare på individnivå, men det blir ofta tydligt att det inte spelar stå stor roll om man inte får ihop det hela till ett lag.

Pelle:
Ett; att vi går in i den här serien med en bibehållen och bevisligen välfungerande startelva, medans våra motståndare (hittills) haft en större omsättning av spelare och istället kämpar med att spela ihop laget till något som är kompatibelt (Paul Cook brukade exempelvis kalla detta för ”gel”). Vårt grundspel är redan på plats, trygghet och tillit finns, spelmönstren intakta (men förbättrade), samt att spelarnas intuitiva förståelse för varandra rimligtvis har ökat.
Två; laget har under sommaruppehållet gått in för att hantera scenarion som bygger på att vi inte kommer att äga bollen på det sätt som vi gjorde i League One (därav bl.a. träningsmatcher mot lag som Red Bull Leipzig och Werder Bremen). Aggressivt presspel, snabbare bollförflyttningar och galopperande kontringar har uppenbarligen också stått på KMacs träningsagenda. Inte för att ersätta det passningsorienterade grundspelet, utan mer för att tillföra ytterligare ett verktyg till verktygslådan. En Plan B, om ni så vill.
Tre; vi tillgår en fenomenal mittfältsduo i Morsy och Luongo. De äger mittfältet, käkar gräs, boll och motståndare och möjliggör att våra offensiva spelare kan fokusera mer ohämmat på just offensiven.

AC:
Vi har hanterat tempot imponerande och anpassat vårt spel väl till det, och det något mer kvalificerade motståndet. Bollinnehavet är naturligtvis annorlunda mot League One, konstigt vore väl annat, men vi har bemästrat de inledande matcherna på ett imponerande sätt och framförallt med ett självklart lugn och med ett självförtroende som imponerar. Ska vi se till individuella prestationer verkar ju inte Morsy/Luongo gjort annat än spelat Championship-fotboll. Och vår överlägset mest laid back spelare som Cookie trodde noll på har visat att Championship är inget att stressa upp dig för. Woolfenden är älskvärd.
Otrolig trygghet som sagt trots att vår kanske viktigaste spelare åkte på en kännbar skada men jag är så imponerad av Hladky och han är till synes opåverkad. Cool as a filbunke. Väldigt tacksam just nu att han knutit näven, trots solklar tvåa, och kört på.

Dan:
Avgörande har nog varit att vi alltid verkar skapa chanser och hittar ständigt nya vägar mot mål. Och att vi, mot förmodan, uppträder väldigt stabilt i försvaret. Vi hänger med, helt enkelt. Och det riktigt bra, över förväntan måste jag säga. Och jag tror inte att det bara är nykomlingens glädje över att ha gått upp, som sakta tynar bort, utan vi är här för att stanna och göra bra resultat, eller åtminstone insatser, mot de flesta.

Vi har en bred trupp men jag är ändå livrädd för skador på spelare som Morsy, Broadhead och Davis. Klarar vi att ersätta dessa vid ev långtidsskador, givet den trupp vi har nu eller behöver vi ha in mer backup?

Dan:
Den där rädslan finns ju alltid. Jag känner att vi har lite bättre backup för Broadhead och Davis, men Morsy blir svår att ersätta. Men det skulle inte förvåna mig om vi fixar det ändå, för det här laget känns bättre än sina delar, som man brukar säga. Om nån faller bort, kommer nån annan att fylla hens plats, kanske inte rakt av, men med hjälp av att nån eller några andra fyller en del av platsen, så att summan av helheten ändå blir i stort sett densamma. Men oavsett är jag ändå lite nervös över att Morsy redan har två gula kort, och är mer eller mindre ödesbestämd att snart åka på en avstängning. Men, den dagen den sorgen; eller glädjen, då vi kanske trots allt fixar det bra.

Conny:
Skador på ovanstående spelare skulle så klart innebära ett hårt slag. Woolfenden, Chaplin och Hirst skulle också vara tuffa avbräck om de gick sönder. Jag tycker att bänkspelarna har visat att de är redo att kliva fram när det krävs, så överdrivet orolig är jag inte. Skador ingår i sporten, bara att hoppas att det inte blir för många utan håller sig på en hanterbar nivå. Med det sagt så hoppas jag fortfarande på två-tre spelare in. Det är något som både McKenna och Ashton har pratat om och det vore lite oroväckande om vi har värvat klart. Det är långt till januarifönstret…(även om känslan då kommer att vara att det var för fem minuter sedan som jag skrev dessa rader)

Pelle:
Jag skulle vilja säga att det är ett problem som de flesta lagen i den här serien brottas med. Nyckelspelare är alltid svåra att ersätta, det är ju därför som de är just nyckelspelare. Min utgångspunkt är dock att den befintliga ”back-upen” faktiskt är ganska okej. Skulle någon av ovan nämnda spelare gå sönder (eller Hirst och Chaplin för den delen), så skulle det ju naturligtvis bli ett avbräck, men det är ett avbräck som kan hanteras. För vi har en standardmässigt väldigt jämn trupp med spelare med flera olika spetskompetenser. Ingen skulle kunna ersätta Morsy genom att spela som Morsy men Dominic Ball är t.ex. med sina unika spelarattribut en jävligt bra bollvinnande defensiv mittfältare han också. Med allt detta sagt, visst behöver vi fortfarande addera mer kvalitet till truppen i form av en ny innerback och kanske även en till anfallare. Just nu verkar det sitta långt inne, men det kommer att hända……

AC:
Håller med och vi har ju givetvis inte likvärdig kvalitet i truppen, men vill samtidigt inte röra till ”dynamiken” i truppen för mycket. Davis är otrolig och one of a kind, men Leigh har aldrig gjort mig besviken när han har spelat. Morsy är ju egentligen omöjlig att ersätta men vi har galen bredd centralt. Broadhead är även han unik. Jag vet inte var jag landar efter detta svammel…men säg en eller ett par spelare in då.
 
Har inledningen av serien fått dig att höja ribban för var i tabellen du förväntar dig att Ipswich ska ligga eller står du kvar med fötterna på den jordmån där just du befinner dig?

AC:
Otrolig start som man knappt vågade drömma om. Vi var ju som nykomling rejält uppskrivna och jag såg relativt nyktert på det och hade en förhoppning om topp tio innan säsongen, sen får vi se hur långt det räcker… ”En match i taget” får ju gälla så vi inte svävar iväg men jag tror faktiskt att vi är fullpoängare även efter dagens fajt.

Dan:
Omedvetet har nog ribban och förhoppningarna höjts, men rationellt står jag kvar i den skånska mylla jag typ härstammar från (mina föräldrar är smålänningar, så…), trots att jag bor i Stockholm. Så, jag tror fortfarande på nån form av mid table obscurity och tror att jag kommer att vara helnöjd med det vid säsongens slut. Nånstans plats 10 till 15 blir det. Men, jag har inget emot en högre placering, om man säger så.

Conny:
Mina egna förväntningar ligger nog kvar där de låg från början. Mitt hopp har legat kring topp 10 och kanske till och med en kvalplats om vi får in ytterligare ett par klassvärvningar. Det som har förvånat mig lite är att vi har blivit såpass uppskrivna i pressen. Kvällstidningarnas tipsexperter tror på oss och berömmer vårt fina spel. När hände det senast, liksom? Som Ipswich-supporter har jag lärt mig att den bästa inställningen är att vara lätt luttrad och att ta både fram och motgång med en klackspark. Men efter de senaste 20 årens ökenvandring så hoppas och tror jag att vi äntligen är värda lite mer av framgång…

Pelle:
Även om försäsongen indikerade eventualiteten av kommande stordåd, så måste jag medge att jag är mycket glatt överraskad av hur laget agerat inledningsvis. Men som den fundamentala ”party pooper” man numera är, så tänker jag att säsongen är väldigt låååååång och det finns en överhängande risk att entusiasmen falnar i takt med att de förväntade topplagen får upp ångan. Jag tror alltjämt på en lite mer sansad slutplacering någonstans strax över mitten.

Niklas Nygårds2023-08-19 10:47:45
Author

Fler artiklar om Ipswich