Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33 (Nr 449)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33 (Nr 449)

PREMIER LEAGUE, BABY! Jaha, då rullar vi väl igång den här säsongen på riktigt i och med att Lördagspanelen är tillbaka och i tillägg till det hemmapremiär mot Liverpool på Portman Road! Fulltalig öppningspanel dessutom! Take it away, lads!

Det ska spelas Premier League på Portman Road för första gången på över 22 år och det är ju inte utan att man får gnugga sig i ögonen. Vad har du för förväntningar på säsongen, jag tänker spelstil, nyförvärv, balans i laget osv?

Conny:
Ögonen gnuggas och magen pirrar. Jag förväntar mig denna säsong ännu mer McKenna-style, med (förhoppningsvis) ännu lite mer kvalitet. En offensiv grundtanke, spelare som brinner för laget och kämpar in i kaklet på Sarmiento overtime. Jag förväntar mig att pendla mellan hopp och förtvivlan. Givetvis kommer vi inte att dominera lika många matcher som de två föregående säsongerna. Vi kommer att vara tvungna att försvara mer och förlita oss på snabba omställningar. Men att spela sparka-och-spring och stapla 8-9 spelare bakom bollen i 90 minuter är helt enkelt inte McKennas filosofi. Försvarsspelet har ju varit vår svaga punkt, samtidigt så känns det som att det delvis har blivit konsekvensen av att vi har varit så offensivt inriktade.

Pelle:
Det där är ju verkligen en storstilad fråga att inleda panelsäsongen 2024/25 med. En fråga, eller egentligen flera, vars textuella svarsomfång skulle kunna resultera i en kortare roman. Tur då att man äger förmågan att kunna avgränsa. Jag tänker att jag svarar kort och disciplinerat.
Och jag börjar med nyförvärven. Jag är väldigt nöjd med de vi fått in. Värvningen av Omari sticker ut förstås. Men för mig, är den viktigaste sajningen Jacob Greaves från Hull, en komplett innerback. En blivande försvarsgigant. En blivande engelsk landslagsman. Jag gillar också vad jag har sett av Ben Johnson under försäsongen. Men även om jag är nöjd med killarna som hittills kommit in, så tycker jag inte att transfersommaren har varit så lattjo lajbans som jag hade hoppats på. Allt för mycket stiltje de senaste veckorna. Men vänta. Stopp. Nu hände det visst något samtidigt som jag satt och skrev det här. Sammie Szmodics in (till slut). Kalvin Philips in. Och Jens Cajuste verkar också vara på intågande. Bang, boom, bang. Så jag tar helt tillbaka allt det där om att det inte varit så lattjo lajbans. Det är nog bara att min förväntansbild på silly season som är exceptionellt hög. För precis som Martin D, så älskar jag allt med denna galna period…alla spännande rykten, alla eventualiteter….och glädjeruset sen, då klubben landar en riktig profilvärvning (exempelvis Kalvin Philips). Jag blir aldrig riktig mätt. Vill alltid ha in fler spelare. Och mer skyndsamt. Och samtidigt så förstår jag vad effekten blir av att plocka in en si så där 19 spelare på ett bräde. Men, men, det är inte alltid som det är så kul att vara rationell. Som det är nu så tror jag att vi egentligen bara saknar en spelare till…..kanske två….eller ja, tre då. Framförallt en riktigt vass anfallare.

Gällande det spelmässiga och hur laget är tänkt att balanseras framöver, så är nog de flesta införstådda med att det kommer bli mycket mer spel utan boll än vad som har varit fallet de senaste säsongerna. Därför är ju fitness, fart och rörelse, med eller utan boll, synnerligen väsentliga för säsongens upplaga av ITFC. Vi kommer även att se ett lag som växlar mer i formationsspelet (och spelare som byter positioner med varandra). Inför match och under match. Och vi såg ju bl.a. i senaste träningsmatchen mot Nice att KMac testade med en formation med två offensiva wingbacks (Johnson och Davis), i något som liknande en fembackslinje då vi försvarade och en trebackslinje då vi anföll. Priset för detta är ju att vi spelar med färre offensiva mittfältare då, men jag tycker samtidigt att det är bra att vi utökar taktikpaletten beroende på motstånd. Det går inte att vara naiv i Premier League.
Och apropå Premier League, så ser jag såklart väldigt mycket fram emot säsongen, är så glad för att få uppleva allt det här, samtidigt som min tveksamma inställning till ligan, VAR och hur den moderna toppfotbollen har kommersialiserats är intakt. Det betyder att jag med gott samvete anser mig kunna vara både lika tacksam som jag är gnällig.
Avslutningsvis, hur tror jag det hela kommer att sluta då? Tror faktiskt att vi kommer att klara oss kvar (redogör lite mer kring mina tankar under nästkommande fråga). Det blir en kamp in i det sista, men plats 17 eller 16 för oss.

Dan:
Jag har ganska positiva förväntningar. Bara det att vara tillbaka är ju positivt. Och jag har en känsla av att vi kan överraska en hel del människor, experter och förståsigpåare. Min känsla, och förväntan, är att vi kommer att klara det över förväntan, och hänga kvar med ganska god marginal. Men det säger jag utan att ha nån riktig koll på Premier League, och utan att riktigt förstå hur stort steget är från Championship, där vi möjligen överpresterade en smula. Jag väntar mig att vi fortsätter med samma positiva spelstil, men kanske med lite mer defensivt tänk. Vi har ju värvat fantastiskt, inte minst nu när både Phillips och Szmodics är klara, och kanske även Cajuste snart. Jag kan känna att det kanske är nån värvning för mycket för att behålla den där riktiga balansen i laget, men samtidigt har vi kvar en ganska stor kärna från förra säsongen, och jag tror definitivt att McKenna kan hitta rätt balans och få laget att prestera precis så där bra som man kanske egentligen bara kan drömma om.

Martin D:
Vi behöver stanna vid just det där med ”Premier League”. En av de bästa ligorna i världen. Helt otroligt vad snabb utveckling vi haft! Från pizza-cup och Forest Green till Man City och världsstjärnor i de flesta lag. Man kommer nog inte att förstå det helt förrän vi börjat spela, att det här är ingen enstaka cup-match, det här är på den nivån vi ska vara hela säsongen! Ashtons öppna brev till supportrarna skvallrar väl om att även klubben haft svårt att hänga med i svängarna.
Steget upp i finrummet har också inneburit en del förändringar i hur man jobbar med research som panel-medlem, borta är dagarna där man tvingades gräva djupt i obskyra lokalmedia för att hitta något, nu serverar de största mediehusen mer eller mindre rättvisande text om vårt ITFC.
Gällande vad vi kan förvänta oss för typ av matcher denna säsong har Ashton inte sagt ”we’re going to attack the league” som förra året utan att vi ska vänta oss adversity och det är hur vi möter den som spelar roll. En rimlig iakttagelse och bra med hantering av förväntansnivå. Vi kommer såklart denna säsong inte äga boll lika mycket, inte vinna lika ofta, inte göra två mål per match som snitt, inte tjäna på att ha en bredare högkvalitativ trupp än de flesta, och inte egentligen ha några matcher som vi förväntas vinna. Ser fram emot detta med skräckblandad förtjusning…

Balans/formations-mässigt då? Den senaste vänskaps-matchen gav en försmak av ett flexibelt 3-4-2-1 system som kan bli en 5-backlinje vid behov och det skvallrar om en mer defensiv orientering tanke än tidigare. Detta är välbehövligt, för vi kan inte släppa in lika många enkla tidiga mål nu som förra säsongen. Jag tror ovanpå detta att ännu en till försvarare är på ingående innan fönstret stänger, så att även Woolfie kommer få kämpa för sin plats och Edmundsson lämna. Med detta inte sagt att vi glömmer bort vår offensiv helt, men vi saknar i skrivande stund klara förstärkningar (men många länkar) inom vänster kant och striker (exit Ladapo) så hur stark vår slagkraft kommer bli totalt är svårare att bedöma.

AC:
Det här blir helt andra bullar såklart. Man vill ju naturligtvis helst säga att vi ska fortsätta spela vårt frejdiga spel, oavsett motstånd, men vi får nog tyvärr passa oss för att inte bli för naiva för då riskerar vi att bli rejält straffade. Jag var riktigt positiv i början av fönstret, men inflödet av spelare har stagnerat på sistone, och jag tror vi hade behövt en 2-3 kvalitetsspelare till, gärna i förrgår. EDIT: 22:30 fredag kväll: saker och ting ser betydligt ljusare ut!

Även om det varit stora pengar involverat, har vi värvat sansat, och jag ser gärna att vi fortsätter satsar på utvecklingsbara spelare som har potential att göra resan uppåt, men i värsta fall även neråt. Det är ju lite KMac’s filosofi och tanke.

Ska vi bryta ner nyförvärven så tror jag Muric är en riktigt bra upgrade, Ben Johnson är ett helt perfekt nyförvärv med PL-rutin trots sin låga ålder, Townsend en helt okej backup, Greaves livsviktig. Omari Hutchinsons skills känner vi alla till och jag hoppas att hans spel kommer blomma i PL. Liam Delap känner jag har ett högt tak och ska bli mycket intressant att se. Och så fredagens nyförvärv: ÄNTLIGEN blev Szmodics klar och så Kalvin Phillips på det. Två spelare som kommer bli riktiga kuggar denna säsong. Kan vi skaka liv i Phillips kommer han bli otroligt viktig och vi får hålla tummarna att Szmodics klarar av att ta steget… 

Om du får peka på några faktorer som talar för att vi faktiskt kan klara oss kvar, vilka skulle det vara?

Dan:
McKenna, så klart, som måste tillhöra en av de bästa coacherna i ligan.
Stämningen och harmonin i laget. Åtminstone förra säsongen präglades ju av det, så om vi kan behålla det, kan vi lyckas bra.
Offensiven. Det är oerhört viktigt att den fungerar, framför allt om man kanske är lite tveksam till om försvaret kan hålla tätt.
Att nyckelspelarna håller sig skadefria.
Och så lite flyt, förstås. Men det har ju ett bra lag alltid.

AC:
Vi har kvar den absoluta stommen av spelare som gjort den här resan tillsammans och jag tror inte att vi ska underskatta den faktorn. Vi har en trupp av spelare som lever och dör för varandra och inte minst för Kieran McKenna. Nu har vi spetsat denna trupp med några riktigt fina nyförvärv som jag tror kan lyfta laget ytterligare. Jag förväntar mig inga stordåd, men jag tror faktiskt att det här kommer gå vägen, och känslan är att det kommer gå lite bättre än jag vågat tro på…

Pelle:
Ett. Vi har den mest begåvade tränaren i Storbritannien i KMAc. Hans analytiska förmåga, hans fotbollskunnande och hans fallenhet att utveckla och leda andra kommer att vara väsentligt för uppdraget att klara oss kvar. Två. Att lagstommen till största del är densamma som under de senaste åren. Spelarna känner varandra väldigt väl och är samtidigt väldigt trygga med sina roller. Vi är alltjämt ett lag. Inte en samling primadonnor. Inte heller en bunt med fotbollslegoknektar. Tre. All positiv energi i laget, bland supportrarna, i korridorerna på Portman Road och på stan är så fundamentalt hög. Det handlar inte bara om att vi är tillbaka i Premier League. Bra momentum? Det är så mycket mer än så. Ett sällan skådat fotbollsvälmående. Fyra. Alla andra jävlar kommer att underskatta oss.
 
Martin D:
Härligt att fokusera på det positiva! Jag plockar mina topp 3.
- Kultur; Vår sammanhållning, kämpaglöd och nya vinnar-kultur där vi ofta lyckas ta oss ur knipor och kan vända sent i matcherna. 
- Att vi fyllt på med unga, hungriga talanger som kan frodas/få nytändning hos oss - och där motivation kan slå klass.
- McKennas sport science-baserade taktifierande.

Conny:
Kieran McKenna, lagbygget, framgångsvindarna, stabiliteten hos de ”nya ”ägarna, supportrarna, McKenna och det faktum att det faktiskt bara är tre lag som vi behöver ha bakom oss när säsongen är slut. Nämnde jag McKenna? 
Det kommer att bli tufft, men för att ingjuta mod försöker jag att tänka på säsongen 2000-2001. Även då var Ipswich tippade att hamna i botten. Den gången kom vi femma. Nu säger jag inte att vi slutar femma denna gång, men betydligt större skrällar har skett i fotbollsvärlden än att vi skulle lyckas hålla oss kvar.

I skrivande stund så ryktas det att Jens Cajuste kan komma in på lån från Napoli. Vad känner du kring honom som spelare och att det för första gången sedan 2000 som en svensk spelare skulle kunna spela för Ipswich?

Conny:
Givetvis väldigt roligt med en svensk i Ipswich. Det har jag längtat efter sedan Axeldals glansdagar. Men nu åker skämskudden fram...Sedan sonen föddes för drygt två år sedan har jag sett ytterst lite landslagsfotboll (det har blivit begränsat med fotboll över huvud taget, förutom Ipswich). Jag har således ingen större personlig åsikt om Cajuste. När jag läser i olika forum, twtd och itfcwedens Facebooksida, så verkar ju åsikterna spreta en del. En del skriver att vi får en fantastisk spelare som är i världsklass, inte minst när det gäller att pressa och knycka bollen från motståndarlaget. Andra hävdar att han väger alldeles för lätt och är för långsam. Vi får väl se vad jag tycker, om vi nu får se honom Ipswich-tröjan.
Generellt känns det lite som att vissa fans har lite orealistiska förväntningar på vilka nyförvärv vi kan göra. Det ryktas även om Kalvin Phillips på lån, och en del fans klagar. Två landslagsmän…det kan väl ändå inte vara så illa pinkat för en klubb som de flesta tippar i botten och som därav kanske inte riktigt har den stora dragningskraften (ännu)?

Martin D:
Jag får väl erkänna att jag är barnsligt förtjust i dessa transfer-perioder och nu när vi för första gången på länge kunnat lattja med de stora pojkarna är det riktigt intressant att följa rykten och spekulationer. Som ofta följer transfer-aktiviteten en slags badkars-kurva med mycket aktivitet i början (innan räkenskapsårets slut) och sedan lugnare fram till sista veckorna. Det var frustrerande fram till i torsdags då allt plötsligt tog fart. Förutom Sammie så en av mig hett efterlängtad ”statement signing” via Phillips, som man hoppas är revanschsugen efter att ha kallats ”the Man City flop”. Och så Cajuste som iaf på fredag em fortfarande verkar aktuell. Pinsamt nog har jag inte följt landslags-fotboll på många år så jag visste inte ens att han var svensk förrän jag läste om det…. Letar jag i statistik-databaser så verkar han bedömas som en av de bästa DM länkarna vi har vilket ju är bra. Det vore också kul med fler svensk-kopplingar än vi och säsonger med svenskar i laget har väl gått rätt bra? Men som sagt, fler bör vara på ingång och det blir spännande då om/hur man lyckas behålla kultur, laganda etc med så många nya som bör gå rakt in i första XI.

Dan:
Jag gillar Cajuste, och tror att hans lite tuffare spelstil kan passa bra i England. Lite oroad över hans speed kan jag vara, men vet inte om det finns nån grund för det. Jag tror att han kommer att klara sig bra, och det är bra för oss att han fyller en plats som vi tidigare har varit lite oroliga över, det defensiva mittfältet. Men nu verkar allt fler pusselbitar falla på plats, och det defensiva mittfältet med Morsy, Phillips, Cajuste och Luongo, ser plötsligt riktigt starkt och stabilt ut. Och kanske får vi nu också möjlighet att spela Taylor lite högre upp, vilket verkar ha funnits i McKennas planer ett tag. Sen är det så klart extra roligt att Cajuste är svensk och att vi äntligen får en svensk i truppen igen. Hoppas bara att han får mer speltid än Jonas Axeldal som var senaste svensk i Ipswich.

AC:
När jag började skissa på denna panel så ska det erkännas att det fanns en ”lätt panik” över vårt manskap centralt på mitten så alla tillskott var varmt välkomna. Om vi fokuserar på svenska spelare så är Cajuste en av de mer intressanta i min ögon. Nu vet vi att ett säsongslån av Kalvin Phillips är i land och då är vi plötsligt i en heeelt annan sits minst sagt. Vi lär nog behöva båda så de här bådar riktigt gott.
Och NU, i skrivande stund, så här 36 timmar senare är alltså Kalvin på plats, och Jensa på ingång! Vilka otroligt sista dygn det varit! Cajuste hit och Cajuste dit, det finns dock bara en J.Axeldahl…

Pelle:
Jävligt kul med en svensk spelare. Och även om det i skrivande stund inte är helt klart…..ett stort; det-var-verkligen-på-tiden. Och den spontana tanke som poppar upp i huvudet när jag tänker på just Jens Cajuste är att han är…..habil. Kanske inte ett jättesexigt epitet, men samtidigt, att vara habil är väl så mycket bättre än att vara en, eller flera nivåer under det. Jag har förvisso bara sett honom in action ett fåtal gånger och då iförd svensk landslagsdress. Det känns som om det finns en riktigt bra spelare någonstans därinne, men också en spelare som är långt ifrån färdigutvecklad. Mer muskler. Mer smartness. Mer självförtroende. Och det är ju precis sådant som KMac älskar att sätta tänderna i. Tror att det här kan bli bra för alla inblandade parter.

Niklas Nygårds2024-08-17 09:30:10
Author

Fler artiklar om Ipswich