Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 34

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 34

Hur ska startuppställningen i backlinjen egentligen se ut, ska Dobra ut på lån och finns det verkligen en spelidé? Dan ställer frågorna, panelen ger svaren.

Okej, så här fyra (eller egentligen fem) matcher in i säsongen – ser ni ens nån antydan till spelidé, att det faktiskt finns nån kollektiv tanke bakom det som görs på planen?

Pelle: Jamen, jag tycker det. Och jag tycker att det är stor skillnad mot hur det såg ut under både Hurst och Lambert, i fråga om just tydlig spelstruktur. Det här är ett tämligen energiskt 4-2-3-1-spel, där man utnyttjar spelplanens bredd, genom att ytterbackarna ständigt stöter framåt, och där snabba, irrationella yttermittfältare stöttar den ensamme, hårt arbetande anfallaren uppe på topp. Lite som blitzkrieg-fotboll, kanske. När det fungerar så är det riktigt kul att se oss spela boll (och när kände man så senast?). När det inte fungerar, vilket dessvärre händer av och till, så är det givetvis frustrerande. För det finns ett gäng saker som Cook inte har fått rätsida på än. Så är det ju. Bl.a. har Harper och Evans svårt att hitta rätt i sitt positionsspel, framförallt när ytterbackarna går framåt. Och det saknas även en del aggressivitet i deras defensiva mittfältsspel. Men man ska samtidigt vara medveten om att det Paul Cook strävar efter med sin fotboll är något som är svårare att implementera än låt säga Mick McCarthys ”way of doing things”, alternativt vad vi ser Danny Cowley göra i Portsmouth. Men när alla pusselbitarna sitter (vilket gärna får ske förr än senare), så kommer vi bli riktigt, riktigt obehagliga att möta.

Kassör Hedensjö: Jo, jag tycker att det går att se en tanke som bygger på det spelsystem som Cook föredrar, 4-2-3-1, med ytterbackar som bombar framåt och anfallsriktad fotboll med hög press. Väldigt underhållande men än så länge inte så poänggivande. Men poängtappen tycker jag mer förklaras av individuella misstag än det faktum att spelarna ännu inte skulle vara samspelta eller som kollektiv inte skulle vara införstådda med sina respektive uppgifter och spelsystem. Missar man straffar och öppet mål från en halvmeter så hjälper det inte saken heller.

AC: Det tycker jag nog trots allt. Vi har ju tyvärr inte startat säsongen som vi hade hoppats på (understatment) och vi har verkligen inte haft marginalerna på vår sida, men man säger väl iofs att bra lag har marginalerna på sin sida. Lite overkligt att vi inte vinner senast med Burns stolpträff och efterföljande retur, Dons till synes enkla frisparksmål som Hladky troligtvis skulle gjort bättre på, Evans bolltapp som leder till ett fruktansvärt onödigt baklängesmål etc…men buandet efter slutsignalen... Oförtjänt och kan inte för mitt liv begripa vad det ska leda till. Har aldrig och kommer aldrig bua ut lagen jag supportar och har faktiskt noll förståelse för detta. Vi har spelat fyra matcher, har en ledning som lyckats knyta till oss spelare som en hel del Championship-klubbar inte tackat nej till, det offensiva spelet är positivare än på väääldigt länge. Rom byggdes inte på en dag etc.
 
Det ryktas om att Dobra kan vara på väg ut på lån. Vad tror du om det, och vad hoppas du på?

AC: Dobra har imponerat med sin kreativitet och intensitet och jag tror att Cook blivit positivt överraskad. Samtidigt är han i den fasen av sin karriär att han behöver regelbunden speltid (vem gör inte det) så det kan absolut vara positivt med ett lån i detta skede. Någon av nämnda Colchester eller Salford hade väl varit en perfekta destination. Dock osäker på om call-back klausuler fortfarande existerar, så det är väl fram till januari eller hela säsongen som blir aktuellt. Jag är helt okej med detta.

Pelle: Det är en oslipad diamant vi snackar om här, men med tanke på antalet offensiva spelare vi plockat in under sommarens transferfönster så är det förståeligt att en lånedeal nu diskuteras. Konkurrensen om de tre positionerna strax bakom anfallaren är för tillfället väldigt tuff och vanligtvis så brukar de spelare som en tränare själv värvat in, få gå före i kön. Personligen har jag inga problem med det. Så ska Dobra få spela, vilket han givetvis behöver göra för sin utveckling, så kan det här vara en bra lösning. Förhoppningsvis så kommer han att mogna mer av detta, bli mer resolut och klinisk i sitt spel.

Kassör Hedensjö: Dobra har varit väldigt tongivande under försäsongen och några av de matcher han spelat inledningsvis av säsongen. Han har otrolig potential men känns fortfarande som om han väger lite för lätt och mer spelar på improvisation än efter ett anpassat spelsystem. Tvärtemot vad många andra tycker så anser jag inte att han är en startspelare utan hoppas på ett lån där han kan få värdefull erfarenhet och ges mer speltid än vad han i nuläget kommer att få i Ipswich. Det ryktas om en klubb i League One (AFC Wimbledon) och det bör vara en bra lösning för samtliga inblandade parter.
 
Kommer Woolfenden att få finna sig i att spela tredjefiol bakom Burgess och Edmondson, när den senare är fit for fight igen? Och hur står sig Nsiala och Donacien i det sällskapet?

Kassör Hedensjö: Det ligger väl i korten att det blir Burgess och Edmundson som blir förstavalen som mittbackslås när den senare blir återställd från skada. Burgess har imponerat och känns given. Edmundson har vi ännu inte sett i den blåa tröjan och även om Woolfie har sett stabil ut så har han inte imponerat utan får nog hoppa in från bänken. Nsiala hade sin chans i inledningen av säsongen men jag undrar inte om den försvann då han utgick skadad. Donacien har ju fördelen att han kan vikariera både som mitt- och ytterback och därmed kanske tar plats på bänken före Nsiala (givet att övriga tre nämnda mittbackar håller sig skadefria).

AC: Det finns väl risk för det. Jag ska väl erkänna att jag aldrig sett Edmundson in action (mer än i Coffee Club :)) men vad man hört så räknar jag med att han blir en ledare i backlinjen, trots sin unga ålder, bredvid Burgess som även han styrt backlinjen i de matcher han spelat. Den typen av mittbackar Cook, och egentligen alla managers önskar. Woolfenden är ju minst sagt laid back och behöver någon bredvid sig som styr och ställer. Gissar på en viss naturlig rotation mellan dessa tre och Nsiala och Donacien backar dessa.

Pelle: Det kommer nog att bli så…..även om jag tycker att partnerskapet mellan Woolfy och Burgess ser ut att fungera genom att de spelmässigt kompletterar varandra rätt så bra. Men med samma argument som under föregående fråga, d.v.s. att de spelare som en tränare själv värvat in, brukar få gå före i kön, så lär nog Edmundson eller ”The Fridge” som han kallas, bli den som kamperar ihop med Burgess. Jag har aldrig sett honom ”in action”, har ingen aning om hur han kommer att fungera ihop med just nämnde Burgess, men enligt vad jag läst mig till så är han en väldigt kapabel mittback. Nsiala kommer i första hand att få konkurrera med Woolfenden om den där tredjefiolen…och Donacien kommer att fortsätta att vara just Donacien, d.v.s. en trevlig kille och en habil allroundspelare.
 

Niklas Nygårds2021-08-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ipswich