Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 34 (Nr 450)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 34 (Nr 450)

Halvsvårt motstånd även idag. Pelle och Nigge håller panelen flytande genom att svara på Dans frågor. COYB!

Jaha, en ganska väntad utgång av premiären mot Liverpool, eller? Vad tar du med dig för positivt och negativt från matchen?

Pelle:

Stark insats av oss, framförallt i den första halvleken och kanske att matchen slutat på annat sätt om vi lyckats få in ett mål under denna period. Men om vi nu började med högsta växeln ilagd, så kändes det hela tiden som om Liverpool hade ytterligare några växlar att lägga i. Det positiva som vi absolut ska ta med oss är att vi ser väldigt starka ut på flera positioner, inte minst försvarsmässigt. Och en 2-0 förlust mot Liverpool är synnerligen ingen skam. Och för att få lite perspektiv på det hela så refererar jag till den eminenta sportjournalisten Stuart Watson (East Anglian Daily Times), som skrev att det lag Ipswich ställde ut på plan i lördags, hade totalt 16 stycken Premier League-matchers erfarenhet, medans Liverpool startspelare hade något närmare 1600 matchers erfarenhet! Skillnad. En hel del. Men som sagt, vi stod upp bra stora delar av matchen, vi vågade även spela vårt passningsorienterade spel (om än lite mer pragmatiskt)…och var periodvis bättre än Liverpool. Det negativa var väl att vi inte gjorde något mål och inte heller verkade ha någon riktig förmåga att göra det. Även om det finns väldigt mycket att gilla med Liam Delap, så kan jag just nu inte se honom som denna säsongs målfrälsare. Vi behöver helt enkelt en anfallare av internationellt snitt i truppen (läs Armando Broja). Och just Broja (som i skrivande stund inte är helt klar än) verkar, att döma av de videoklipp jag sett av honom, vara en riktig KMac typ av anfallsspelare. Stark, snabb, atletisk, teknisk. Han ska ha Didier Drogba som sin favoritspelare. Får man drömma om att han även ska kunna transformeras till en Didier Drogba för oss?

Nigge:
Sju av elva startspelare i Ipswich Town var samma lirare som spelade sista matchen i League One 15 månader tidigare. Det ska ju inte vara möjligt att stå upp så pass bra som vi gjorde i första halvlek med den uppställningen! Det var otroligt imponerande och det positiva som vi kan ta med oss. Herr Slot verkar dock vara en listig rackare och med Konate in istället för Quansah plus ett snabbare och rörligare Liverpool överlag i andra halvlek så blev det business as usual. Ett tag såg det ut att barka en hel del åt fel håll och jag befarade att målen skulle trilla in en masse, men vi kom undan med hedern i behåll. Negativt är att det såg tunt ut framåt, men det är å andra sidan inte matcher mot storlag som vi ska ta poäng i för att klara oss kvar. När vi har städat av dagens match känns det som att ligaäsongen börjar på riktigt och vi kommer att ha större chans att plocka poäng.
 
I måndags blev Cajuste klar på lån, och nu verkar allt vara klart för att Broja ska komma in från Chelsea. Hur många förstärkningar till behöver vi, och var i så fall?

Pelle:

Som det är nu så är det väl egentligen bara en högkvalitativ och irrationell vänsterytter som vi saknar. Nu läser jag dock att vi lagt ett bud på Sunderlands Jack Clarke och att Sunderland har accepterat det (Clarke ska göra sin ”medical” idag (fredag) vilket skulle kunna innebära att han är en Ipswich-spelare när ni läser det här). Det är enormt glädjande nyheter. Visserligen är Clarke hiskeligt dyr (Sunderland värderade honom initialt till något runt 25 miljoner pund, men jag tror att vi erbjuder något i häradet mellan 15 till 20 miljoner), men samtidigt så var vi beredda att lägga väldigt mycket slantar på Jaden Philogene (även där runt 20 miljoner, om jag inte missminner mig) och för mig är Jack Clarke en större talang. Absolut en av de mest intressanta unga brittiska spelarna just nu. Och vid tidpunkt då vi budade på Philogene så ställde jag mig lite frågande till varför det inte var just Jack Clarke som var vårt primära mål. Återigen, det rör sig om vanvettigt mycket pengar, men samtidigt så tror jag att det är en klok investering. I övrigt så tänker jag att vi har uppgraderat oss inom alla lagdelar. Men det ryktas lite om att vi även är ute efter en högerfotad mittback (Dara O´Shea och förra Malmö-killen Anel Ahmedhodzic har nämnts) och visst om KMac anser att detta behövs så är väl inte jag den som säger emot. Om vi går vidare med detta….en högerfotad mittback alltså (och när Broja och Clarke är officiellt våra), så har ju KMac faktiskt värvat in en hel startelva. En spelare för exakt varje position. Det visar på en ambitionsnivå som är betydligt högre än vad jag kunnat föreställa mig och att det är en satsning som är djärvare än vad flertalet andra nykomlingslag företar sig att göra. Sååå. Tycker ni att det är för många nyförvärv? Att det kan påverka dynamiken i gruppen negativt? Att det är ett stort ekonomiskt risktagande? Jag vet vad jag tycker.

Nigge:
Herr Pelle var ju smått euforisk över de nysajnade förra veckan och hans entusiasm verkar inte ha avtagit efter den gångna veckans aktiviteter på spelarmarknaden. Själv tycker jag det räcker nu, med Clarke inräknad. Samtidigt som vi får lita på att KMac och Ashton vet vad de gör så börjar det bli stort ackumulerat utflöde av stålars och en sån lång räcka nya namn att jag inte kommer hinna lära mig dem allihop förrän lagom till jul. Givetvis förstår jag att den här truppen behöver förstärkas, det håller inte att ställa vårt gäng från League One och Championship, kryddat med fyra halvbra nytillskott, mot PL-motstånd. Samtidigt är det jobbigt för fotbollsromantikern i mig att acceptera att flera av våra hjältar från de två senaste säsongerna kommer att få kliva åt sidan. Är det bara Leffe, Sammy och Omari som kommer vara återkommande startspelare från det gamla gardet? Trist, men kanske nödvändigt. Och vilka kommer att försvinna från Suffolk? Usch, jag får sån separationsångest. Så var det där med cashen. Har vi råd med alla dessa inköp och klausuler i lånekontrakten? Hoppas verkligen att kalkylerna håller.
 
Match i dag mot regerande mästarna. Hur skulle du formera laget, och vad tror du om matchen?

Pelle:

Jag kan inte se något annat än en förlust. Skulle vi lyckas hålla siffrorna nere så är det en bedrift. Skulle vi mot förmodan ta poäng så är det en bragd. Tänker att KMac väljer att starta med en lite mer defensiv formation än vad som var fallet nu senast på hemmaplan. Typ 5-2-2-1. Jag tänker att Walton ska få en ny chans från start. Och sen en backlinje (med offensiva ytterbackar): Ben Johnson – Axel TuanzebeLuke Woolfenden – Jacob Greaves – Leif Davies. Därefter ett tvåmannamittfält bestående av Sam Morsy och Massimo Luongo (Kalvin Phillips får ju inte spela den här matchen). Avslutningsvis två offensiva mittfältare i Sammie Szmodics och Omari Hutchinson strax bakom en ensam Liam Delap på topp. Det kommer bli kontringsfotboll så att det står härliga till.

Nigge:
KMac säger att det är en "exciting challenge", vilket på svenska betyder ungefär "vi vet att det blir ett antal mål i arslet och inte så många framåt". Oerhört svårt att se hur vi ska kunna ta poäng mot Haaland & Co på deras hemmaplan. Nu brukar det heta att större under har skett och vi fick ju stryk mot Maidstone United förra säsongen, så varför inte. Eller, nej. Inte ens i ljuset av den skrällen kan jag se att vi skulle få med oss något i resultatväg från Etihad. Jag hoppas att man kan göra en bra insats och komma stärkta ur att ha gjort det, snarare än en total genomklappning där bollarna far in i nätet som om det vore bandy på is. Jag är också inne på Pelles linje att man bör tänka defensivt. Att ligga på och försöka pressa som vi, i och för sig förtjänstfullt, gjorde mot Liverpool kommer inte att hålla idag. Fembackslinje är ingen dum idé. 
 
På onsdag blir det ett litet mellanspel med lite mer bekant motstånd: Wimbledon i ligacupen. En klar vinst, va, trots att vi ställer upp med B-laget? Vem eller vilka hoppas du tar chansen att visa upp sig i den matchen?

Nigge:

De nya som inte får spela idag hoppas jag får vara med och lira på onsdag. Kalvin Phillips får inte vara med idag, så då säger jag att han får visa upp sig lite. 

Pelle:
Hur många gånger har man inte besvarat den här frågan med ett ”självklart kommer vi inte att torska, vi är ju så mycket bättre än den pluttklubben". Och sen har man relativt frekvent stått där med skammen efter att ha blivit utslagen ur cupen av Stevenage, Barrow, Maidstone m.fl. Såå…här gäller det att vara lite försiktig. Men va fan. Jag kan verkligen, verkligen inte se att vi skulle torska mot Wimbledon. Det kommer inte handla om någon överkörning, men vinst till oss. Absolut. Och baserat på hur KMac vanligtvis brukar ta sig an dessa cupmatcher, så kommer han att starta med de spelare som normalt inte är att betrakta som startspelare, låt oss för enkelhetens skull kalla dem för B-laget. Det betyder väl att vi troligtvis får se Cieran Slicker, George Edmundson, Cameron Burgess, Jens Cajuste (för att spela in honom i laget), Jack Taylor, Ali Al-Hamidi, Conor Townsend osv. Och kanske något nytillkommet förvärv.


 

Niklas Nygårds2024-08-24 09:32:00
Author

Fler artiklar om Ipswich