Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 35

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 35

Panelens uppdrag denna vecka är att dryfta det faktum att det kommit in 19 (!) nya spelare innan transferfönstret stängde, uppehållet för landslagsspel samt om det verkligen var nödvändigt med en ny keeper. Dan och Pelle, take it away!

Det är alltså 19 nya spelare in genom dörren till Portman Road. Vad är dina reflektioner kring det stora inflödet av spelare och att de flesta av ”våra egna” fått foten? Och det jag går och funderar jättemycket på: vad tror ni de nya spelarna har för kontrakt när det gäller ekonomisk kompensation för deras tjänster?

Pelle: Vilket j-vla transferfönster. Makalöst! Och trots Paul Cooks förvarningar om ”Demolition Man”, så hade jag i min vildaste fantasi aldrig kunnat tro att det skulle bli som det faktiskt blev. Och som exempel så uttryckte jag mig i en lördagspanel strax innan sommaruppehållet, att jag trodde att vi skulle få se nio nya spelare komma in. Det blev visst några till. Ja, jösses. Men var och en av dem kan nog sägas vara en uppgradering på vad vi hade tidigare. Och jag håller med Cook och Ashton att det var dags för en stor omdaning. Gillar normalt inte uttrycket ”ut med det gamla, in med det nya”, men utifrån var klubben befann våren 2021, efter 13 trötta år med Marcus Evans, så var nog det här, det som behövde göras. Och genom att värva spelare under ett transferfönster där flertalet andra klubbar, på grund av pandemisituationen, inte kunnat ”shoppa loss” som vanligt, så har vi på mycket kort tid, lyckats få in mängder av kvalité. Som framgångstörstande ITFC-supporter, så har detta varit underbart att få uppleva. Men spelaromsättningen är givetvis för stor…på sådant sätt att det kommer ta tid att få ihop alla pusselbitar. Men samtidigt påvisar värvningsstrategin långsiktighet, på ett sätt som vi ITFC-supportrar nog inte heller är vana vid. Merparten av spelarna vi fått in är att betrakta som långsiktiga investeringar, dels i form av sitt vidareförsäljningsvärde (som givetvis kommer att återinvesteras i laget), men också för att de kommer att göra Ipswich Town till ett betydligt bättre lag….för här och nu….men också för en morgondag i Championship. Sen kan man ändå fråga sig om Sone Aluko kommer att betyda lika mycket för fansen, som exempelvis Teddy Bishop gjorde? Man kan också fråga sig om det var rätt att skicka ut Dobra på lån, samtidigt som vi utvecklar en 18-åring (Louie Barry) för en annan klubb (Aston Villa). Tiden får utvisa. Men generellt sätt har det varit smarta värvningar. Och Mark Ashton, som av fansen numera betraktas som den bästa värvningen hittills, har ju gjort ett fantastiskt jobb på den fronten. Och det ser ut att ha varit bra och genomtänkta affärer, inga vansinnesgärningar. Men självklart kostar kvalité …i form av löneutbetalningar. Men även om löneomkostnader ökar markant (om de nu gör det…Ashton har nämligen hävdat att så inte skulle vara fallet), så finns det i dagsläget ingen anledning till oro. Jag är helt övertygad om att ledningen har en strategi för hur man ska kunna hantera de högre omkostnaderna om vi skulle misslyckas med att gå upp under den här säsongen.

Hur som helst, Cook har nu det lag han ville ha. Det blev ingen Matt Crooks och ingen Sonny Bradley, men i övrigt så fick han det mesta som han pekat på. Misslyckas laget med att ta sig till Championship under den här säsongen, så har spelarna, Paul Cook och hans tränarstab underpresterat, men det är…..väldigt långt ifrån en katastrof. Vi kommer att returnera till Championship inom en inte allt för snar framtid. Om inte denna säsong, så till nästa. Och när vi återvänder, så kommer vi vara en bättre rustad klubb, en mer välskött klubb och en betydligt attraktivare klubb än vad vi någonsin var under vår förra sejour i Championship. Var så säkra.

Dan: Jag är inte översvallande positiv till den där svängdörren som har varit i gång och liksom bara snurrat fortare och fortare. Herregud, 19 spelare är i princip en hel trupp. Och ännu fler har ju försvunnit. Det känns lite som att själ och hjärta har slitits ut ur laget. Och man undrar lite om Woolfenden fick vara kvar bara för att han är ”homegrown” – utan en enda ”homegrown” spelare i truppen får man bara ha sex avbytare på matcherna tydligen – och för att vi råkade ha ont om centrala försvarare. Så det lär nog ta rätt lång tid för mig att hitta tillbaka till en plats där jag börjar känna intensivt för de enskilda spelarna. Lite är det till och med så att jag har tappat lite av det där lilla extra intresset; på nåt sätt är det som om Ipswich inte berör mig lika mycket längre, tyvärr. Men jag hoppas att den där rätta känslan kommer tillbaka snart. Kanske är jag bara en medgångssupporter, men det tror jag inte, eller? Nä, jag får faktiskt lite vibbar från Hurst-perioden, även om han inte värvade spelare av samma höga kaliber. Han värvade å andra sidan inte riktigt lika många heller. Men, som jag har skrivit förut, så lär det ta en del tid innan Cook får ihop nåt man kan kalla ett lag.
Jag tänker att många av de nya spelarna troligen har fått en för League One-förhållande väldigt hög lön. Varför skulle de annars gå till Ipswich? Bara för att de älskar Cook och vill göra allt för Ipswich? Knappast, va? Lite mer cynisk än så måste man nog vara.
 
Uppehåll för landslagsspel idag, dock på Wycombes initiativ. Under Lamberts ledning blev det upprepade fiaskoresultat i matcher i direkt anslutning till uppehållen. Finns det någon anledning att tro att denna mindre smickrande rad kan brytas?

Pelle: Det finns givetvis inga garantier för det, men en viktig skillnad den här gången, är att vi nu inte behöver oroa oss för att tappa momentum. För det är svårt att tappa något som vi, hittills under säsongen, inte har haft ….och även om det är trist att inte få se ITFC spela idag, så tror jag att uppehållet kommer lägligt. Det finns ett stort behov att spela ihop detta helt nya lag, slipa på detaljer, låta spelarna få lära känna varandra och samtidigt bara få pusta ut och landa lite. Uppehållet föder samtliga dessa möjligheter.

Dan: Det finns det faktiskt. Det ger Cook en jättechans att gnugga för fullt i två veckor och kanske få lite fason på spelet. Det kan vara ett första viktigt steg mot att göra ett lag av de 19 nya spelarna. Det kommer visserligen att krävas längre tid än så här för att få ihop det på riktigt, men det kan vara en bra början. Och ett sätt att visa oss fans att nu är det allvar, och att det är slut på den negativa rötan i klubben. Men, fan vet.

Vad har du att säga om målvaktsfrågan? Är de två vi startade säsongen med så svaga att det var befogat med rekryteringen av Walton?

Dan: Jag tycker inte att Hladky har varit en katastrof. Det har däremot försvarsspelet i stort varit. Och givetvis bidrar han till det också. Men han kändes kanske riktigt inte som Cooks förstaval heller. Samtidigt tycker jag varken att Hladky eller Holy är för svaga för League One-fotboll, och mest synd är det om Holy, som nu lär få hoppas på att bli utlånad eller få kontraktet ändat i en ömsesidig överenskommelse. För jag antar att Walton går in direkt som förstaval redan i nästa match, gammal Cook-favorit som han är.

Pelle: Ja, jo, kanske. Eller jag vet inte. Det är nog ett korrekt beslut, trots allt….nu när möjligheten med Christian Walton uppstod. Holy är habil som bäst och Hladky har tyvärr kostat oss några poängtapp. Den senare ser tämligen osäker ut och behöver nog tillfälligtvis befrias från sin uppgift. Med det sagt, jag tror inte för en sekund att han är en urusel målvakt, men kanske är det så att han behöver få lite mer tid på sig för att få det att klicka. Konkurrenssituationen är nog bara av godo för laget och Hladky kommer att få nya chanser. Ha i åtanke att Bartosz Bialkowski inte heller hade en fantastisk start hos oss när han kom 2014. Under en längre tid föredrog både Mick McCarthy och supportrana Dean Gerken som förstemålis.
 

Niklas Nygårds2021-09-04 10:45:00
Author

Fler artiklar om Ipswich