Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 35 (Nr 451)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 35 (Nr 451)

Hur klarar sig våra nyförvärv och hur ska de kunna spela ihop sig? Och vem ska stå mellan stickorna? Många frågor och många svar i veckans panel. COYB!

I onsdags fick vi se ett antal av våra senaste nyförvärv. Vad tyckte du om vad du fick se? Var det någon som stack ut extra mycket eller något annat som fångade din uppmärksamhet?

Pelle:

Det korta svaret här är…nej. Det lite längre är…nej, faktiskt inte. Och visst, med tanke på de individuella egenskaper som de nya spelarna borde besitta, så kanske det är lite förvånande att ingen hade förmåga att sticka ut, men samtidigt inte heller förvånande med tanke på att alla är nya och allt nytt runt omkring dem. Vad betyder då detta? Deras insats? Och resultatet mot Wimbledon? Tja, inte så mycket i nuläget. Det här hoppas jag vi glömmer lika snabbt som en regnig tisdag i november.

Conny:
Tittade bara sporadiskt på andra halvlek. Lite för sporadiskt för att jag skulle hinna få en åsikt om de nya spelarna. Den som stack ut ur mängden var helt klart Jack Clarke som hela tiden höll sig spelbar och ville få saker och ting att hända. Definitivt ett nyförvärv som tillsammans med Sammie Szmodics lyfter vår offensiv ytterligare ett snäpp. Jag hann tyvärr inte se mycket av Jens Cajuste men det verkar ändå som att han fick godkänt i sin debut? Det var väl inte så mycket annat som stack ut i en ganska tråkig tillställning. En sak som stod väldigt tydlig var att det kommer ta lite tid för McKenna att få alla nya och gamla pusselbitar på plats. Försvarsspelet, inte minst vid fasta situationer, måste helt enkelt bli bättre om vi ska ha en chans i Premier League. I League One och Championship löste vi biffen genom att sätta tre eller fyra baljor, men så många chanser kommer vi varken skapa eller sätta mot PL-motstånd.

Dan:
Till att börja med var det inte mycket till match att se. Visst, det såg bra ut i början, men det tidiga ledningsmålet sänkte oss lite; det verkar som om spelarna vaggades in i nån falsk säkerhet. Det var ohemult lågt tempo och många passningar i sidled. Det hände helt enkelt inte så mycket. Och när väl Wimbledon utnyttjade det, var det svårt att vända på skutan.
Men om vi börjar bakifrån, tyckte jag att O’Shea såg lite skakig ut, kanske ovan vid sina medspelare. Phillips och Cajuste såg hyfsat kontrollerade ut i sina positioner, och försökte, men fick inte ut så mycket. Möjligen var Cajuste snäppet lyckosammare. Ogbene startade piggt och var väl den stora injektionen och ljuspunkten i första halvlek (av de nya); han tog smarta löpningar och levererade en hyfsat bra slutprodukt. Även Clarke hade sina ljusa stunder, men kändes ibland lite lättläst av Wimbledon-försvaret.
I övrigt kan man väl bara sucka och konstatera att vi inte var bra alls på att försvara oss på fasta situationer. Och vi hade egentligen tur som inte åkte på fler baklängesmål, eftersom Wimbledons bortdömda mål troligen inte var offside.

Nä, det kändes väl inte som om nån av de nya, så att säga, lyste upp scenen och tände hoppet om en ljusnande framtid. Men, det tar sin tid att komma in i laget och spelet, så det kommer att bli bättre. Minns Leif Davis första stapplande matcher, och vad som sen kom.

AC:
Jag tror inte Jens Cajuste försvagade sina aktier till att ingå i en kommande startelva och Jack Clarke var precis så där Jack Clarkig som jag förväntade mig. Det kommer bli riktigt bra. Det som ligger Cajuste i fatet stavas såklart Kalvin Phillips som är ett så pass aktat namn att han blir säkert svår att ställa över... Ogbene kommer bli nyttig för oss, även med en frisk Burns, Townsend kommer få sina minuter då och då när Leif blir utbytt. Dara O’Shea kommer att tampas med Woolfenden om platsen till höger bredvid Greaves, och troligtvis dra det längsta strået... Matchen i sig och resultatet? Hua!
 
På tal om nyförvärv så ska vi nu alltså ha handlat för närmare £100M! Vi touchade ämnet förra helgen och det får bli lite uppföljning denna vecka. Vad känner du inför så många nya och så mycket pengar? Och dessa klausuler för tvingande köp till satt pris om vi klarar oss kvar? Vilka ska vi skicka iväg? Många frågor som kräver svar!

AC:
Jag insåg ju att vi var tvungna att spendera rejält för att kunna ha en rimlig möjlighet att mäta oss mot PL-motstånd och helt enkelt för att stanna kvar, men jag trodde väl inte riktigt att det skulle vara i den här omfattningen. Men det är the name of the game nu förmodar jag. Samtliga nyförvärv tilltalar mig, men emellanåt får jag känslan att vi överbetalt för en del, för det är sjuka pengar, och vi är inte klara då det ska ju även in en svindyr anfallare av något slag också. Lätt panikkänsla över att laget som har gjort den här resan sakta men säkert monteras ner, men det är väl återigen the name of the game antar jag. Hoppas att jag kan ha överseende med all ekonomisk hysteri och den moderna fotbollen i stort och inte tappar ”känslan”. Jag har inte sett en PL-match på säkert 10-15 år fram till nu så det här blir en rejäl omställning för mig. Spyr redan över godtyckligheten runt VAR, så det blir ännu ett intressant hinder att ta sig över... Jag kämpar på!

Pelle:
Det är en hiskelig summa med pengar. Och det känns ovant att få uppleva något sådant här som ITFC-supporter. Och det känns också lite läskigt. Men det indikerar samtidigt att klubben tar sig an detta med en seriös ambition att stanna kvar, för att på sikt, etablera sig i denna sjukt pengastinna liga. Det är givetvis ett risktagande. Det går inte att se det på annat sätt. Det är det iofs för samtliga lite mindre PL-klubbar. Men med tanke på hur välskött vår klubb just nu är och hur långsiktigt man arbetar, så tänker jag att ägarna och de som driver klubben har analyserat strategin och risktagandet minutiöst. Trillar vi ut, ja då spelar det föga roll att vi bundit upp talangfulla spelare på femårsavtal, de måste säljas vidare. Jack Clarke, Jacob Greaves, Omari Hutchinson och någon/några till, är kloka investeringar. Vi kommer göra vinst på dem. Och sedan kommer dessa pengar att återinvesteras i nya talanger…och så justerar vi bygget lite och fortsätter med våra höga ambitioner. Detta gäller ju för nu. Vad händer då om ägarna tröttnar? Säljer till någon vettvilling till affärsman från någonstans i Asien? Tja, då kan allt ändras över en natt. Vi har sett det otaliga gånger tidigare….att framgångsrika lag som Bolton, Portsmouth, Sheffield W m.fl. har övergivits och dalat och hamnat i ekonomiska trångmål. Welcome to the jungle, typ. Nåväl, för nu vill jag inte tänka på det. Men en sak är säker. Vill vi att klubben ska bli etablerad och framgångsrik, då måste satsningen göras. Tycker vi att Championship egentligen är vårt naturliga habitat och att det kan vara kul att någon gång då och då, nå PL….ja då är jag rädd för att ambitionsnivån och risktagandet är för högt.

Jag har ju tidigare förmedlat att jag älskar silly season och värvningar. Och så är det verkligen. Men samtidigt så måste det ju finnas en viss balans i detta, tydligheter i vilka man plockar in och till vilka positioner, och med utgångspunkt i en helhetsbild. Blir det här bra för laget? Inte bara i fråga om kvalité på unika positioner, utan vad gör detta med lagandan och det som är unikt för oss? Blir det då det? Bra för laget, alltså. Det hoppas jag. Men jag, likt många andra, har reagerat på att vi värvat väldigt många spelare. Jag hade nog önskat att antalet inte överstigit tio. Jag tror nog att Dara O Shea och Chiedozie Ogbene är två bra spelare på den här nivån, men jag ser faktiskt inte nödvändigheten i att ta in dem just nu. Dessutom tycker jag att prisbilden inte korrelerar med vad jag tror att de kan leverera. Och kanske att klubben skulle sparat på krutet lite, för att vid behov kunna agera mer under januarifönstret.
Men mönstret är tydligt. KMac har valt att köpa in några av de absolut bästa spelarna från Championship. Man har även valt att ta in några som vet vad som krävs på den här nivån. Den gemensamma nämnaren är att de samtliga är snabba och atletiska spelare som alla har erfarenhet av brittisk fotboll (undantaget Cajuste), brittisk kultur och kan språket. Detta vittnar ju återigen om att framgången (att etablera sig i PL) ska ske snabbt.

Conny:
Jag kan förstå både de som tycker att det är väl mycket pengar och för många nya spelare, Förstår även de som tycker att det är fantastiskt att ägarna verkligen gör allt vad de kan för att McKenna ska få de verktyg (läs: spelare) som han anser behövs för att vi ska kunna hålla oss kvar.

Jag tror, tyvärr (och tyvärr säger jag utifrån min åsikt att Premier League har blivit en slit-och-slängkarusell utan något större hjärta), att det är ett nödvändigt ont att värva så här friskt. McKenna vill helt klart se ett kvalitetslyft och hårdare konkurrens på alla positioner.

Tvingande klausuler är definitivt inget jag gillar. Ett lysande exempel på hur tokigt det kan bli är väl Philogene och Aston Villas återköpsrätt, trots att vi kom med ett bättre bud. Samtidigt så är det väl tyvärr ibland ett nödvändigt ont för att få in de spelare som McKenna vill ha.
Slutligen – vilka ska lämna? Tja. Som många andra har spekulerat i så tror jag Edmundson och Ladapo ligger pyrt till. Marcus Harness hade jag själv skrivit av inför säsongen, men han har gjort en bra försäsong och inte gjort bort sig i sina inhopp. Skulle ändå säga att det är möjligt att han lämnar. Blir Jack Taylor kvar? Jag gillar killen i hans bästa stunder, men nog har han väl visat lite för lite?

En annan intressant aspekt är också hur klubben skulle agera om det kommer ett bud på någon av våra spelare, till exempel Woolfenden. Stannar Edmundson då? Det blir oavsett ett intressant avslut av transferfönstret.

Dan:
Jag är inne lite på det du, Niklas, luftade i förra panelen. Jag tycker att det är på tok för många nyförvärv. Inte bara av sentimentala själ, för att jag och andra ska känna en starkare koppling, utan för att vi av erfarenhet vet att det tar tid att spela in så många nya i det hela. Det skulle ha känts mycket bättre med max sex nyförvärv, som sen möjligen skulle ha kunnat kompletteras med ytterligare några i vinterfönstret; ungefär som McKenna har gjort i tidigare fönster. Men troligen tycker jag så, eftersom jag är lite naiv och önsketänkande och vill ha en mer oskuldsfull och idealistisk verklighet. Och pengarna är förstås larviga, men det är väl tyvärr så det ser ut i Premier League.

Klausulerna om tvingande köp kan verkligen komma och bita oss i röven rejält. Inget säger ju att just en särskild spelare har tillfört så mycket bara för att vi lyckades hänga kvar. Så där kan vi bli sittande med en del dyr dödvikt.

Med så många inkommande, krävs det givetvis att en del spelare offras. De spelare jag tror kan befinna sig i riskzonen är: Edmundson, kanske Burgess, Harness (även om Kieran verkar gilla honom, men det är stor konkurrens), och Ladapo. Kanske kan även Harry Clarke ligga pyrt till, och det troliga är väl att Al-Hamadi går på lån. Det kan även bli så att nån, som kanske känner att de inte kommer att få så mycket speltid, väljer att söka sig bort. Vem vet?
 
Vad tror du om vår nye keeper Muric, som inte hade sin bästa dag på jobbet förra helgen? Ska Walton få chansen mot Fulham eller ska Muric upp på hästen direkt och vakta buren?

Dan:

Nä, Muric glänste knappast, utom i nån enstaka räddning. Men sjabblet med bollen vid 1-2, har vi sett tidigare även från tidigare målisar; vi bjuder liksom in till det med vår stil med hög risk och hög belöning. Men han såg märkbart orörlig ut, som klistrad till gräset, på de Bruynes ribbskott. Sen ska vi inte glömma att vi mötte Manchester C. borta, och oavsett målvakt skulle det nog inte ha blivit nån större skillnad.

Så upp med honom på hästryggen igen. Han måste få chansen att revanschera sig.

AC:
Upp på hästen för Muric. Jag flaggade för att vi kommer bli rejält straffade i en del matcher med våra uppspel, men är även ok med att det kan hända, men det var en minst sagt minnesvärd debut! Honourable mentions till Damien Delaney’s debut, mot Coventry(?), som var helt galen och givetvis Mark Fish’s enda 45 minuter i Ipswich-tröjan som var något i hästväg! Misstänkt sabotage!! :-D

Pelle:
Jag har inte sett tillräckligt mycket av Muric för att ha en åsikt om honom och hans kunnande. Visst, han hade en dålig dag på jobbet förra lördagen, men sådant händer ju oss alla och jag tänker att hans agerande där och då, inte är tillräckligt för att vi på förhand ska döma ut honom. Så utifrån mitt perspektiv så är det självklart att han ska fortsätta i mål. Han är just nu KMacs första val och…så är det med det. Men. Personligen hade jag hellre startat med Christian Walton i mål mot Man C, efter hans fina insats mot Liverpool (vilket borde belönas med fortsatt förtroende), men iom att den andra linjen valdes, så går det inte nu att bli inkonsekvent och börja hatta med målis i mål. Det är andra tider nu än när Tomas Holy och Will Norris stod i mål varannan match.

Conny:
Ska man vara ärlig så kostade väl Muric oss möjligheten till en jämn kamp mot City, åtminstone resultatmässigt. Trots det ska han definitivt upp på hästen igen. Jag har aldrig dömt en spelare efter sitt första framträdande, inte ens sitt andra. Det kan ta tid att komma in i ett nytt lag. Leif Davis var smått usel i sin första kamp för oss, och han har ju fått ett rätt hyggligt anseende sedan dess…

Skulle tabbarna från Muric fortsätta att komma allt för ofta (hans spelstil kommer att leda till en och annan fadäs) så är det läge för McKenna att tänka om. Men det tar vi då.


 

Niklas Nygårds2024-08-31 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ipswich