Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 37

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 37

Det går inte så bra för vårt blåvita gäng och det grymtas i supporterleden. Lördagspanelen ger sin syn på sakernas tillstånd. Det är så man vet att idag är det lördag.

Burns är i skrivande stund upphov till tre av de fyra senaste artiklarna på twtd. Har han rätt i att a) vi supportrar ska ha tålamod och b) vi mycket väl kan ligga i topp i ligan vid april månads utgång?

Kassör Hedensjö: Jag har haft tålamod i drygt 40 år bortsett från några enstaka säsonger och gudarna ska veta att vi Ipswichsupportrar är luttrade och härdade vid det här laget. Icke desto mindre så är det väl rimligen så att det tar tid för ett lag med så pass många nya spelare/tränarstab och ett nytt spelsätt att anpassa sig så tålamod är nog det vi behöver ha. Om vi kan ligga i topp i slutet av april? Nja, ingenting är omöjligt men det låter onekligen som en tuff uppgift. I synnerhet om man tittar på vilka lag vi konkurrerar med och hur de har startat serien. I veckan publicerades det också en artikel i East Anglian Daily Times som belyste vilka placeringar som lagen slutade på efter lagets position efter sex omgångar (dvs där vi befinner oss nu). Statistiken sträcker sig 20 år bakåt i tiden, från säsongen 99/00, och visade att endast tre lag som låg på samma placering som oss, 22:a, har slutat på direktuppflyttningsplats (samtliga slutade tvåa). Därutöver har endast Blackpool från nedflyttningsplats, som låg sist efter sex omgångar förra säsongen, gått upp via kval. Mer illavarslande är att hälften av lagen som låg på plats 22 efter sex omgångar trillade ur League One. Men så illa ska det väl inte behöva gå för Ipswich. Jag hoppas och vill så gärna tro att vi kan nypa en kvalplats till våren. Om någon vill läsa artikeln från EADT kan ni gå in på https://www.eadt.co.uk/sport/ipswich-town/examples-itfc-can-look-to-after-slow-start-8327952 

Dan: Det är väl så journalister gör för att vrida ur det mesta ur en intervju. Bra med många artiklar för att få fler klick, som det heter.
a) Vi supportrar måste nog ha tålamod, ja. Och vad har vi egentligen att välja på? Att sparka Cook nu skulle bara göra saker etter värre. Då skulle hela karusellen börja om igen, och då skulle vi få ännu svårare att få stopp på snurren.
b) Visst kan han ha rätt, men jag har svårt att se det. Men å andra sidan har vi ju faktiskt 40 matcher kvar att spela, och det gör 120 poäng. Men det måste nog vända ganska snart, och det vete tusan om det gör. Så jag är ganska tveksam till att han får rätt.
 
Var det rätt att lufta ett nytt gäng i tisdagens fight mot West Hams U21?

Dan:
 Det var rätt såtillvida att fler spelare fick chansen att visa upp sig. Frågan är om det var nån som egentligen tog den chansen. Men det var kul att lite ungdomar fick lite speltid. Och Albie Armin gjorde verkligen inte bort sig. Och Morsy visade i alla fall lite bollvinnande egenskaper, vilket vi ju verkligen har saknat.
Men det var fel såtillvida att det kanske var ytterligare en chans att spela ihop ett lag, så att den där efterlängtade gelen skulle få chans att verka. Men om vi hade ställt upp med mer av en förstaelva och ändå förlorat, hade nog kritiken inte varit nådigare, om man säger så.

Kassör Hedensjö: Det känns som om Cookie satt med Svarte Petter inför Pizzacupmatchen och hade fått kritik hur han än hade formerat laget i denna rätt betydelselösa match. Eftersom truppen anses ha ett större djup än tidigare år så kan jag tycka att det är bra att hålla spelare som förväntas kunna spela i startelvan få speltid. Däremot tycker jag att det var lite väl många "fringe players" som fick chansen i den här matchen. Jackson? Verkligen? Jag hade hellre sett "givna" startspelare som underpresterat hittills, t ex Fraser, Chaplin och Piggot, få chansen till lite mer speltid för att komma upp i nivå och samarbete.
 
Lincoln borta idag och inte utan att en undrar hur vi ska kunna börja vinna just idag. Hur ska vi göra för att börja vinna just idag?

Kassör Hedensjö: Bra fråga. Till att börja med måste vi minimera de individuella misstagen. De är på tok för många och har kostat Ipswich många poäng. Sedan kanske vi snarare behöver en grisig uddamålsvinst i det här läget än frejdig anfallsfotboll som vi vant oss vid men där resultaten uteblivit. Säkra bakåt först. Sen gör vi minst ett mål mer än Lincoln. Så vinner vi matchen. Vi behöver skapa vinnarmentalitet och kanske minskar pressen inför den här matchen då det är första matchen denna säsong då vi inte är stora favoriter att vinna.

Dan: Nej, inte mycket som talar för en vinst. Mer talar väl för att Bishop gör en toppenmatch och sätter ett hattrick. Jag vet faktiskt inte hur vi ska bära oss åt, förutom att täppa till bakåt, hur nu det skulle gå till, och förlita oss på att vi, med våra trots allt offensiva kvaliteter, lyckas sätta ett mål eller två. Men det stora frågetecknet är ju hur Cook ska få defensiven att funka, och om han ska lyckas placera de två defensiva mittfältarna i bättre positioner, där de får vara med mer i spelet, och kanske lyckas vinna en boll då och då. Så det gäller verkligen för hela den defensiva enheten att lyfta sig ett par snäpp. För med Cooks taktik lämnas mittbackarna ofta väldigt ensamma där bak, där de förväntas täcka väldigt stora ytor, när ytterbackarna har pinnat uppåt i anfallet och de defensiva mittfältarna är ute och yrar nånstans där de inte bör vara. Och då ramlar det lätt in några mål bakåt, vilket vi med alldeles för stor tydlighet har fått lära oss den här säsongen. Nej, tyvärr, ingen vinst i dag.

Niklas Nygårds2021-09-18 10:30:00
Author

Fler artiklar om Ipswich