Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 38 (Nr 454)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 38 (Nr 454)

Idag är det viktiga poäng på spel och panelen reder ut huruvida det är ett måste för säsongen att vinna den eller om det kan gå ändå. Martin D har tillbringat fredagkvällen i sällskap av både ChatGPT och komplexa excelark, precis som vilken genomsnittlig medborgare som helst. Pelle var klar med sin analys i torsdags eftermiddag. Olika jobba genier, det är sen gammalt. COYB!

En viktig poäng kneps i lördags. Finns det nån du särskilt vill höja till skyarna efter matchen? Och nån du kanske är lite mer tveksam till?

Pelle:

Alla våra spelare gjorde det bra, men Morsy hämmades av sitt tidigt tilldelade gula kort och var inte lika energisk som han brukar vara. Han är ju en spelare som, för att komma till sin maximala rätt, ska spela på gränsen till vad man får och inte får lov att göra. I övrigt så ställer jag mig i kön till alla dem som hyllar Arijanet Muric och Axel Tuanzebes insats förra lördagen. Framförallt den sistnämnda, som på något sätt går från klarhet till klarhet. Utan att vara spektakulär. Utan att vara högljudd och glamorös. Axel Tuanzebe, killen som gav vemodet ett ansikte.

Martin D:
För att bara nämna de som i senaste matchen tog ett steg fram (och då bortse från sådana som ex Greaves som varit bra hela tiden);


+ Phillips började komma i gång, kan han t o m skina mer än Morsy?
+ Tuanzebe äntligen på sin föredragna position, hoppas han får fortsätta skadefri
+ Mycket skönt för Muric att få upprättelse efter senaste matchen och landslagets strul.
Ska jag sedan röra upp lite känslor får jag föra upp en firad duo på frågetecken-kontot;

? Hutchinson har haft svaga avslut de inledande matcherna. Det håller inte i längden mot så här bra lag där man inte får många chanser.
? Davis offensiv firade stora triumfer i L1 och Championship. Men hur bra är hans defensiva kvaliteter? Och är de för beroende av backups för att fungera i längden?
 
Offensiven känns som lite av ett problem. Vi har gjort näst minst antal mål (2), skjutit minst antal skott (25) och även minst antal skott på mål (8). Förklaras det bara av det tuffa motståndet, eller hyser du andra farhågor?

Martin D:

Det är nu mot mer rimligt motstånd som detta kommer att visa sig. Tycker ändå att vi glimtat till i vissa anfall, men ofta tagit för få skott när vi haft chansen och skjutit för dåligt när vi väl fått iväg bollen. Såklart lurar även debaclet av att vi inte fick tag på någon stor striker i vassen…

Pelle:
Det förklaras av det tuffa motståndet. Primärt. Men jag tror också att det delvis är en konsekvens av att vi tagit in många nya spelare under sensommaren. Offensiven fungerar av förklarliga skäl inte som en enhet än. Vi har helt enkelt varit hänvisade till att individuella prestationer ska leda fram till mål eller målchans. Tror att detta kommer kunna åtgärdas i takt med att laget blir mer samspelt framöver och att spelarna känner sig mer trygga i den nya miljön.
 
Viktig match i dag, mot Southampton som också förväntas trilla ur. De har bara gjort ett mål och inte skrapat ihop ett enda poäng, men vann i cupen efter straffar mot Everton i onsdags. Är det en match vi bara måste vinna för att lyckas hänga kvar?

Pelle:

Viktig för båda lagen. Men troligtvis viktigare för Southampton. Men inte på sådant sätt att resultatet kommer att indikera något väsentligt. Åtminstone inte vilket lag som potentiellt kommer att trilla ut ur serien. Jag vet med mig att snacket bland våra supportrar har varit att det är nu vi ska ta tre poäng. Tänker mig att Southampton och dess supportrar tänker precis likadant. Jag tror, för jag vill tro det, att Southampton är ett lag som i det här skedet på säsongen passar oss ypperligt att möta (precis som fallet var för ett år sedan då vi vann mot dem på St. Mary’s). De har inte kommit igång som de hade hoppats. Flera spelare såsom Taylor Harwood-Bellis och Ben Brereton Diaz har underpresterat. Tränaren Russel Martin är ifrågasatt. Ytterbackarna känns tröga. Men de är fortfarande ett bra lag med väldigt många duktiga spelare. Hade jag varit stryktipsredaktör på något av landets större kvälls- eller morgontidningar, så hade jag nog lämnat följande råd; ta med samtliga tecken.

Martin D:
Inte måste-måste kanske eftersom det är så tidigt på säsongen, men nästan... Att gå länge utan vinst kan sätta sig i huvudet och mental svacka kan fälla även de bästa lag. I våra kommande fyra nästa matcher har vi två av våra nedflyttningskonkurrenter (S-ton och Everton) och trots att McKenna hävdar motsatsen så anser jag att dagens match är en tydlig sexpoängsmatch. Faller jag tillbaka till min yrkesroll, analysnördar ned mig rejält och använder lite ChatGPT för att analysera de fem senaste åren av PL-matcher (och vem gör inte det en vanlig fredagskväll liksom...?) är det tydligt att ligan egentligen är uppdelad i tre skikt; topp, mellan och botten. Lagen som tillhör "bottenskiktet" tar klart flest poäng mot andra i samma skikt, inte så många mot "mellanskiktet" och knappt några alls mot "toppskiktet". Detta är inte alls lika tydligt i andra ligor. Tittar vi över de senaste fem åren kan vi sluta oss till att det behövs ca 36 poäng i slutsumma för att man ska klara av att hålla sig kvar. Ska vi anta att vi då inte avviker helt ifrån övriga lags poängskördande behöver vi ta ca 60% av poängen (18p) mot andra i "bottenskiktet" för att skrapa ihop tillräckligt med poäng (då har jag antagit 33% (14p) av mellanskiktet och 10% (4p) av toppskiktet - japp, allt finns i en stor Excel...). Eftersom det är så stor skillnad i förväntad poängskörd mot olika lag ekar det lite naivt att säga att alla matcher är lika mycket värda. Visserligen är detta på bortaplan, men en vinst skulle vara en bra kudde inför framtiden, tar vi färre poäng så beror det lite på matchbild vad man ska dra för slutsats av det.

Niklas Nygårds2024-09-21 11:36:50
Author

Fler artiklar om Ipswich