Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 42 (Nr 421)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 42 (Nr 421)

Antiklimax igår med inställd match, men som bekant ska det ännu mer till för att en lördagspanel ska bli inställd. Dan ställer frågorna, AC, Pelle och Nigge ger svaren. Håll till godo! COYB!

Massimo Luongo. Vilken sejour han har haft med oss sen han kom hit. Knappt ett steg fel, liksom. Och nu krönte han det med comeback i landslaget. Men handen på hjärtat, vad kände du när vi sajnade honom, och hur mycket har han överraskat?

AC:
Första sejouren hos oss för runt tio år sedan gjorde han ju inget dunderavtryck men givetvis, som med alla andra ex-spelare, har man undrat ”vad som kunde blivit” när han fladdrade förbi i en laguppställning hos en konkurrent här och där. Han var instrumental i framförallt QPR. Men visst, jag kan inte annat än erkänna att han överraskat riktigt positivt och är tacksam när han skrev på permanent.

Pelle:
Tänkte att det var en bra deal då. En spelare med revanschlusta och behov att visa sitt värde, fri transfer, gedigen erfarenhet från Championship, 30 år (ok ålder för en central mittfältare), landslagsmeriter och ett halvårsavtal (fall ifall det skulle gå käpprätt åt helvete). En smart och förståndig värvning, således. Men så här med facit i hand, så blev det ju t.o.m. bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig. Luongo kan ha varit den ytterst avgörande faktorn till den scenförvandling vi såg ITFC göra under våren. Och han är fortsatt en viktig kugge i detta vinnande lag. Oavsett vad som än händer framöver, så förtjänar den mycket sympatiske Massimo Luongo en evig plats i allas våra supporterhjärtan.

Nigge:
När han kritade på hade jag i mina vlidaste drömmar inte kunnat tänka mig att han skulle komma att prestera på den höga nivå som han har gjort. Han och Morsy är ett fantastiskt par på mitten. Är jag överraskad över att de två skulle bli ett sådant radarpar? Ja.
 
Inför landslagsuppehållet pratade vi en del om det tuffa matchande med sju matcher på tre och en halv vecka, och att det kanske skulle bli definierande för säsongen. Och det slutade med sex vinster och en oavgjord. Nu har vi sex matcher på tre veckor före nästa landslagsuppehåll. Håller vi formen och kan kalla oss etablerade i toppen och pretendent på direktavancemang efter de här veckorna?

Nigge:
Nu fick vi inte visa varken framfötter eller stående på hälarna igår och det var kanske lika bra. Vi kommer ihåg hur det har varit i matcher med fruktansvärt dåliga väderförhållanden, det passar inte alls vår spelstil. Frågan är när matchen kommer att spelas. I närtid känns det osannolikt med tanke på det täta matchandet som nämns ovan. De matcher vi ändå har nu fram till nästa uppehåll känns överkomligt men med två fighter som är extra kittlande. Birmingham borta och Swansea hemma kan bli riktigt tuffa nötter att knäcka. Jag tror och hoppas ändå på att vi plockar ett gäng poäng på de närmaste ligamatcherna och är med och slåss om topp två när vi har betat av Swansea hemma.

AC:
Ett par tuffa bortamatcher, men överlag ser motståndet överkomligt ut. Visst kommer det komma en svacka som vi avhandlade för ett par veckor sedan, men den kommer inte än. Inte i detta sjok av matcher.

Pelle:
Efter att ha gjort en hastig nedslagning i spelprogrammet, konstaterar jag att det ser precis lika tufft och besvärligt ut som det gjorde fram tills föregående landslagsuppehåll. Och om det inte hade varit som så att jag känt mig tvingad att lägga undan min nötta gnällfilt (jag har vikt ihop den snyggt bredvid mig…för man vet inte när den kan komma till användning igen) så hade jag här kanske tyckt något i stil med; ”bara för att det gick bra förra gången, så betyder det inte att det per automatik kommer att göra det igen”. Men i stället tänker jag att det inte längre går att vifta bort det ITFC har åstadkommit under den här första tredjedelen av säsongen. Succén är välförtjänt. Visst handlar det delvis om att vi fortfarande är inne i ett fantastiskt flow. Men det är så mycket mer än bara det. Vi är där vi är, för vi är bra nog att vara där. Det är mot denna bakgrund vi nu ska estimera kommande matchresultat. Vi kommer att tappa enstaka poäng, dock omöjligt att säga hur många och mot vilka dessa kommer att tappas. Men formen kommer att bestå. Feelgood faktorn likaså. Och sannolikheten att vi ska bibehålla vår topposition fram tills nästa speluppehåll är nästan en självklarhet.
 
Hladky rankas av sajten Whoscored högst av alla målvakter i Championship. Vilken klass tycker du att han håller, och hur har han utvecklats i Waltons skugga?

Pelle:

Hladky? Överraskning av modell större. Inte bara att han visat sig vara en bra ersättare för Christian Walton, utan främst för att han blivit av så central betydelse för hela lagets sätt att spela fotboll. Ibland är tjecken mer libero än vad han är målvakt. Så även om han är en helt ok shot stopper, inte riktigt i paritet med de bästa i den här serien (och inte bättre än Walton), så är han tämligen unik i fråga om bolldistribution (framförallt med fötterna) och att snabbt kunna läsa av spelet längre fram i banan. I takt med framgångarna så har självförtroendet växt och han är nu mer auktoritär än vad han är fladdrig. Men vem ska då stå i mål när både Hladky som Walton är friska att göra så? Ja, mitt svar finns redan inkapslat i en parentes längre upp i detta textuella resonemang. Walton är en bättre målvakt i fråga om vad som bör vara målvaktens primära fokus….att hindra bolluslingen från att gå i mål. Walton är således min nr 1. Och likaså inser jag att det vore tjänstefel att plocka bort Hladky från startelvan just nu. Funderar därför på om det finns möjlighet att nyttja både samtidigt…Walton i mål och Hladky strax framför som libero. Snacka om att jag visar på förmåga att tänka utanför boxen…..

Nigge:
Helt osannolik utveckling på Hladky, vilken klippa han har varit för oss så här långt på säsongen. Han har gjort flera avgörande räddningar i täta vinstmatcher och skeden i matcher där det kunnat gå åt båda håll. Jag lyssnade lite på Football´s coming home och där pratade man om honom i väldigt varma termer. Det, om något, är väl ett bevis på hans utveckling när en svensk pod om engelska Championship också har honom som en av ligans bästa målvakter, om inte den bästa. Som Peller skriver så skulle det ha varit fint att kunna nyttja båda målisarna på samma gång nu när Walton är skadefri igen. Otrolig målvaktsuppsättning! Blir spännande att se vem som kommer att inneha förstaplatsen i kassen framöver. 

AC:
Riktigt sjuk sits vi befinner oss i och efter fjolårets säsong, då Walton var överlägsen i League One, var jag relativt osäker på om Hladky skulle omfamna ännu ett år på bänken som klar tvåa. Avancemanget till Championship var nog avgörande. Det är betydligt enklare att sitta på bänken i Championship än i League One inbillar jag mig. NU är jag extremt tacksam att han valde att stanna kvar. Vi har två målvakter av yppersta klass.

Niklas Nygårds2023-10-21 12:17:53
Author

Fler artiklar om Ipswich