Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 5 (Nr 436)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 5 (Nr 436)

Två nyförvärv i veckan som gick och med det kickar vi igång ligaspelet igen. Conny, Pelle, AC och Dan ger panelens syn på sakernas tillstånd i och kring ITFC. Enjoy!

Vi river av plåstret direkt. Hur är det möjligt att förlora mot ett motstånd som i vanliga fall håller till i en gärdsgårdsserie så många pinnhål under Championship?

Conny:

Det SKA inte kunna ske, men i FA-cupen händer det trots allt emellanåt. Denna gång var det tyvärr vi som stod på fel sida av en cupskräll. Om man ser till själva matchen så får man nog ändå konstatera att vi borde ha pytsat in ett antal mål efter 15 minuter, med stolpträffar och flera farliga chanser. Tyvärr så är vi, i våra sämre stunder, aningen uddlösa och stillastående. Och det visade sig speciellt i den andra halvleken. Det är bara att gratulera Maidstone och att fokusera på viktigare uppgifter i vår.

Pelle:
Ingen såg väl det där komma, inte ens som en liten tillstymmelse…och allra minst jag. Låt mig referera till mitt panelinlägg från några veckor tillbaka i tid: ”Det finns inte på kartan att ett tier-6 lag ska kunna skrälla mot oss på Portman Road under rådande förutsättningar. Det spelar ingen roll hur många nyckelspelare KMac än väljer att vila här”. Så med detta som utgångspunkt så blev det en chockartad upplevelse. Samtidigt får jag motvilligt erkänna att jag även tyckte det var en vacker upplevelse. För när den här typen av skrällar inträffar, så kan fotboll vara så äkta, livsbejakande och fin. Långt bortom logik och ekonomiska förutsättningar. Smolket i bägaren…naturligtvis, det var vi som drabbades. KMac sa efteråt att han inte ville ”fault the players effort” och baserat på matchstatistiken så har han ju rätt. Men visst är det nog så att den där yttersta skärpan automatiskt försvinner när man möter ett lag som på papperet är så pass underlägset (vid tidpunkt så befann sig Maidstone 98 placeringar längre ned i seriehierarkin). Och min analys här är att avsaknaden av just detta förde med sig ett slarvigt och nonchalant agerande i backlinjen (man var inte på tårna helt enkelt), samt att intensiteten från vår sida kom alldeles för sent (falsk trygghet, då den kollektiva känslan var att vi trots underläge inte skulle kunna förlora). Sedan var avsaknaden av en fysisk stark anfallare rätt så uppenbar. Det saknades någon som kunde buffla och grisa lite. Och någon som kunde ta emot och äga boll på trånga och kompakta ytor. Nathan Broadhead är inte…och var inte lösningen på detta. Kieffer Moore är.

Det här är en av de största skrällarna i modern brittisk cup-historia och kommer dessvärre att dokumenteras i böcker och på papyrusrullar. Som en liten tröst då…vi blev åtminstone inte utspelade, vilket ju hänt oss några gånger tidigare då vi stött på ”sämre” lag i cup-sammanhang. Tänk Lincoln, 2017. Tänk Barrow, 2021. Vid de här tidpunkterna var vi dock en klubb i fritt fall, alternativt en klubb som desperat försökte återfinna harmoni och struktur. Idag är vi på en helt annan plats. Vi är en, på alla plan, väldigt välmående klubb, i toppen av Championship under en av de absolut konkurrenskraftigaste säsongerna. Det här kommer vi att kunna borsta av oss. Wes Burns man-bun lär vara borta. Inte vår form. Inte våra kvalitéer.

AC:
Naturligtvis ska det inte kunna ske, men det är varken första eller sista gången vi kommer få uppleva den, för vår del tveksamma, ”charmen” som man gärna vill att FA-cupen åter ska få. Man ska som bekant inte stirra sig blind på statistik, men 78-22 i bollinnehav, 38-2 i målchanser, 13-2 i skott på mål är ju både skrattretande och smått otroliga siffror. Kul för George Fowler i alla fall och hatten av för Maidstone.

Dan:
Det är väl lite som Tage Danielssons monolog om Harrisburgolyckan, att det var så låg sannolikhet för att det skulle hända att det egentligen inte har hänt. Nåväl, både Harrisburgolyckan och Maidstoneförlusten, inträffade ju faktiskt, trots allt, och emot alla odds. Det var väl bara en sån där match, när allt gick emot oss och allt klaffade för dem. Trettioåtta skott, tre träffar i trävirket, ett antal bra räddningar och många blockerade skott; det var bara inte vår dag. Och samtidigt märktes det att vi saknade en riktig striker. För Broadhead kändes inte särskilt vass där uppe. Tur då att fönstret gav två intressanta värvningar framåt.
 
Så löste man till slut Al-Hamadi. Vad känner du inför denna nya striker?

Dan:

Kan i princip inget om honom, men han har ju öst in mål för Wimbledon. Vad jag har förstått verkar han snabb och stark, och med ett sinne för mål. Och han tillhör en typ av spelare som McKenna verkar vilja satsa på: ung och up and coming, med rätt mentalitet. Så det kan säkert bli bra. Om han får chansen att spela, och inte hamnar lite utanför, som Ahadme, nu när vi fick in Kieffer Moore på lån också. Men jag tänker att både Ahadme och Al-Hamadi lite är sparkapital inför framtiden, medan Moore ska agera direkt ersättare för Hirst och skjuta oss upp i Premier League. Kul att han kommer tillbaka, även om han inte glänste när han var här sist, men vem gjorde det i det laget? Jag kände redan då att vi sålde honom för snabbt och inte gav honom chansen, men vi tjänade ju en bra hacka, så det är väl förståeligt. Men allt i allt känns det som om McKenna och Ashton återigen har lyckats bra under januarifönstret, med Travis, Sarmiento, Al-Hamadi och Moore. Det känns som om vi är redo att fortsätta utmana om den där direktplatsen.

Conny:
Det är ingen spelare som jag har haft koll på sedan tidigare. Men 23 mål på 42 matcher är onekligen imponerande, låt så vara att det har varit i League Two. Blott 21 år gammal finns det gott om utvecklingspotential och vi har ju tidigare sett vad McKenna kan göra med spelare som vill utvecklas och anammar vår spelidé. Jag milt exalterad och nyfiken på Al-Hamadi, även om jag tror att han kanske är en spelare som får nöja sig med inhopp i början och arbeta sig in i startelvan på längre sikt.

Pelle:
Ali Al-Hamadi, har inte gått mig obemärkt förbi. Jag har faktiskt haft lite koll på honom allt sedan hans framfart i League Two började röna uppmärksamhet för några månader sedan. Han är en robust, löpvillig, energisk och hårt arbetande anfallare med god känsla för att göra mål. Han har nästan alla de kvaliteter (mindre bra i huvudspelet) som KMac vill ha av en central anfallare och är samtidigt väldigt utvecklingsbar. På kort sikt är han nog primärt tänkt som back-up till Kieffer Moore, eller åtminstone som ett annat alternativ till vad Kieffer Moore kan leverera. Al-Hamadi är således inte den som ska bära oss på sina 21-åriga axlar i kampen om en promotion. Men han är en blivande stjärna. Kanske till och med storstjärna. Värvningen följer dessutom klubbens utmejslade väg att identifiera och köpa utvecklingsbara talanger till bra pris (vilket ibland blir till en chansning) för att längre fram sälja dyrt och fördelaktigt. Ett annat plus är att han utifrån sin ålder inte heller behöver registreras som en av de 25 i truppen som ska spela (d.v.s. maxtaket för en klubb i Championship). Och således behöver inte någon av våra befintliga spelare avregistreras för att vi plockat in honom. Så om man summerar lite, så måste man väl ändå säga att allt luktar väldigt smart om den här värvningen.

AC:
Ung och snabb med ett öga för mål. 19 matcher, 10 mål i fjol och hittills i år 13 mål och 6 framspelningar på 23 matcher. Det blir bra det här! Steget upp är stort så att skynda långsamt är ju såklart önskvärt men det finns det ju knappast utrymme för. När jag skriver detta är inte Keiffer Moore klar på lån, men det hade nog varit optimalt så att inte ALLT ljus hamnar på Al-Hamadi. Rättelse/update: I skrivande stund (idag fredag) ÄR Keiffer Moore äntligen klar på lån! Även om hans första sejour inte riktigt föll ut som man hade önskat så är det ju extra kul att han får komma tillbaka och revanschera sig. En alldeles utmärkt ersättare för Hirst vilket kommer innebära att vi inte kommer behöva ändra vår spelidé nämnvärt. Extra bonus med så många walesare!
 
Hur gör KMac för att samla ihop styrkorna inför helgens fight och hur ser elvamannastyrkan ut tror du?

AC:

Ett formsvagt Preston NE, som dock ALDRIG skall underskattas, tar emot oss i eftermiddag på Deepdale. Väldigt viktig kamp men just nu är jag mest uppspelt över att få se våra nyförvärv presentera sig. Jag hoppas att Keiffer Moore kastas in i hetluften direkt och att vi får se Al-Hamadi hoppa in från bänken. Ska jag spekulera i en uppställning, så varför inte; Hladky – Clarke, Woolfenden, Edmundson, Davis – Morsy, Luongo – Burns, Chaplin, Broadhead – Moore? Alternativt startar Sarmiento och Broadhead börjar på bänken. Orkar inte med något släkten-är-värst scenario med en formstark Will Keane som segerskytt bara…

Dan:
Jag antar att det har varit en bra veckas träning. Moore har knappt hunnit träna med laget, men enligt McKenna kommer han att vara involverad i dag, troligen på bänken, skulle jag säga. Jag tror inte att nån går och ältar den osannolika förlusten förra veckan, utan nu är det bara att satsa allt på ligan, som gäller. Den stora frågan är vem som startar på topp. För Moore tror jag kommer att börja på bänken, och Al-Hamadi drogs med lite ryggproblem och kanske inte är med i truppen. Återstår Jackson, som ändå är den mest naturliga anfallaren av de som återstår. Och med tanke på att Broadhead inte lyckades särskilt bra i den rollen mot Maidstone, så tycker jag att det mesta lutar åt Jackson. I övriga roller lär det också bli idel gamla trotjänare. Hladky i mål, Clarke, Woolfenden, Edmundson och Davis i backlinjen, bakom Morsy och Luongo. Och framåt tror jag på Burns, Chaplin och Sarmiento, plus nämnde Jackson. Eventuellt kan det bli Hutchinson i stället för Sarmiento. Annars får han, Harness, Broadhead och Moore agera supersubs och bättra på vår statistik med flest inhoppare som målgörare. Övriga på bänken blir Walton, Tuanzebe, Travis, Humphreys och Ball.

Conny:
Det känns onekligen som att det har varit en lösryckt period med transferfönster och cupspel som har stört. Jag tror dock att McKenna har hållit ihop truppen på ett bra sätt. Jag förväntar mig inte allt för stora förändringar jämfört med Leicester-matchen. Burgess är väl fortfarande i Asian Cup, så troligtvis tar Edmundson (eller Tuanzebe) hans plats. Möjligtvis att Travis får chansen i stället för Taylor och att Sarmiento/Hutchinson får starta? Ska även bli intressant att se om Kieffer Moore (om han nu signar, oklart i skrivande stund) får chansen från start eller om McKenna låter honom arbeta sig in i laget först.

Pelle:
Finns det någon som kan samla ihop styrkorna så är det ju KMac. Det handlar om ett tydligt och kommunikativt ledarskap, en viss känsla för psykologi, samt en portion nordirländsk finurlig humor. Jag är inte speciellt orolig att matchen mot Maidstone ska ha satt sig mentalt i huvudet på spelarna. Oavsett vad så är ju Preston borta, en tuff match. Alla matcher i den här serien tenderar att vara det. Så därför tillbaka till det beprövade. Min utgångspunkt är att KMac väljer att köra med första uppställningen; Hladky, Woolfenden, Morsy…. ja, ni vet ju vilka de brukar vara. Jag tror också att Kayden Jackson får fortsatt förtroende som central anfallare och att Kieffer Moore och Al-Hamadi återfinns på bänken.

Niklas Nygårds2024-02-03 10:46:31
Author

Fler artiklar om Ipswich