Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 51 (Nr 430)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 51 (Nr 430)

Nu är det jul igen och det betyder ett packat matchschema för professionella fotbollsspelare i de engelska ligorna. Panelen spekulerar kring de två toppmöten som står för dörren, efteranalyserar derbyt, går igenom Luongos landslagspensionering och avslutar med en önskning till Ipswichtomten. God Jul där ute!

Julen står för dörren och med den inte bara tomtar och troll utan även intensivt matchande i de engelska ligorna. Ipswich Town spelar två matcher på raken med tuffast möjliga motstånd i Leeds och Leicester. Går vi för en pinne i båda fighterna eller är fullt jagande efter tre poäng i båda? Vilket utfall skulle du vara nöjd med om du tar med derbyresultatet och avståndet ner till tredjeplatsen i beaktande?

Pelle:
Inte för att jag tror att dessa två matcher kommer att definiera vår säsong, men kanske att utkomsten av dem kommer ge oss en indikation på huruvida vi är en realistisk topp-2 kandidat säsongen 2023/24. Både Leeds, som Leicester är att betrakta som Premier League-lag spelandes i Championship. Min utgångspunkt är att båda lagen med sina befintliga matchtrupper, skulle som minst vara mittenlag i serien ovanför oss. Leeds fyra offensiva spelare måste vara den starkaste offensiva uppsättningen i Championship den här säsongen…..Georginio Rutter, Daniel James, Joël Piroe och Crysencio Summerville (och då återfinns spelare som Patrick Bamford och Wilfried Gnonto på bänken). Ja, jösses. Sen har man dessutom Ethan Ampadu på mittfältet och Joe Rodon (som det vagt ryktades att vi var intresserade av under sommaren) i backlinjen. Ja, jösses igen.
Och därefter Leicester…vars spel bygger väldigt mycket på fart och rörelse utifrån ett internationellt snitt. Och med en Stephy Mavididi i startelvan så lär det garanterat bli åka av för Harry Clarke, Luke Woolfenden och Co. Nej asså, de här två matcherna är sammantaget den största utmaningen som vi kommer att stå inför under den här säsongen. Får vi med oss en poäng eller två, så är det verkligen något vi ska jubla över. Och det kan gå. Det går att skaka dem. Båda lagen har, precis som vi, sina svagheter i försvarsspelet. Det går att göra mål på dem. Jag hoppas och tror att KMac har en masterplan för dessa två matcher. Utan att veta någonting mer om detta, så skulle jag åtminstone vilja önska ett lite mer kontringsinriktat spel från vår sida. ”Every point is a prisonor” som en gammal ITFC-tränare brukade säga.

AC:
Ja, vi kunde onekligen haft ett angenämare slut på året och ska jag sia, eller rättare sagt tro, om poängskörden så måste jag nog villigt erkänna att två till fyra poäng är jag realistiskt tillfreds med på dessa två matcher. De mest intensivt jagande Leeds och Southampton har kvar: Leeds; oss, Preston och WBA. För Southampton väntar; QPR, Swansea och Plymouth, vilket får ses som betydligt gynnsammare motstånd än vad vi och Leeds har med andra ord. Slår vi QPR den 29:e, vilket vi får räkna med, kan jag acceptera två kryss mot Leeds och Leicester så håller vi förhoppningsvis avståndet.

Dan:
Jag tycker att man alltid ska gå för tre poäng, oavsett motstånd och hemma- eller bortaplan. Och jag hoppas att McKenna och gänget kör på i samma positiva anda vi har sett hela säsongen. Med det sagt, är det tufft motstånd, och jag är mer än nöjd med två oavgjorda, och ännu mer nöjd om vi bara slår Leeds. Den matchen ser jag som den viktigaste. En vinst där, så håller vi dem på betryggande avstånd, och kanske dämpar deras tro på att komma i fatt oss. Det vore ju trevligt att besegra Leicester också, men allra viktigast är att klå Leeds. Så om vi går ifrån julhelgen med två, tre poäng (och i så fall rätt trea) så är jag mer än nöjd.
 
Vad är din analys av derbyfighten? Vad gjorde Ipswich bra och vad var mindre bra?

Dan:
Vi höll i bollen bra, förde spelet och behärskade motståndarna. Utom i några ödesdigra ögonblick, när de gjorde sina två mål. Det vi gjorde mindre bra, var avsluten som saknade den där riktiga skärpan. Mindre bra var väl också att vi inte skapade så där jättemånga heta chanser. I stort var det en match vi borde ha vunnit, men som vi i mångt och mycket slarvade bort. Skönt ändå att vi inte förlorade, men oj vad skönt det skulle ha varit med en seger. Nåja, vi får en chans till i april.

Pelle:
Nja, det gick inte som planerat…eller kanske snarare som vi önskat. Men som alla panelskribenter var inne på i föregående panel…..ett derby är ett derby. I vilken annan match som helst så hade slutresultatet 2-2 utifrån den matchbild som nu blev, förklarats med att det var…... ”one of those”. Och vi hade troligtvis ryckt lite mer på axlarna efteråt. Men majoriteten supportrar på plats eller framför en skärm, blev naturligtvis väldigt besvikna. Jag, inte riktigt lika mycket. Med två imponerande bortavinster mot Boro och Watford precis innan, samt att Leeds också tappade poäng i lördags, gör att jag fortfarande anser mitt Mona-Lisa leende som legitimt. Men i korthet; vi var absolut det bättre laget och jag hade på förhand trott mer om motståndet. De var inte så bra, helt enkelt. Men. Trots dominans, så brände vi flera uppenbara lägen (spelarna kändes övertaggade, något som kan ha påverkat deras kyla och fokus framför mål), för att därefter på sedvanligt sätt slarva i backlinjen och tappa garden vid två olika tillfällen. Osmart. Men tack gode gud för att vi åtminstone inte förlorade det här.

AC:
Frustrerande resultat då jag tycker vi skapade tillräckligt många hyggliga chanser för att kunna punktera matchen, men det ville sig inte riktigt. Vi hade behövt vara mer kliniska. Dessutom två riktigt deppiga mål att släppa in. Visst kan man kritisera försvarsspelet, men det är två skitmål. Man kan givetvis dra vissa slutsatser av att motståndarlaget var det jublade laget när slutsignalen gick.
 
Helt oväntat, åtminstone för min del, meddelade Massimo Luongo i veckan att han lägger ner landslagskarriären. Vad har du för tankar om det och tror du att Ipswichs framgångar och placering i ligan har haft någon inverkan på hans beslut?

AC:

Något överraskande sett till form men, för vår del, strålande nyheter. Massimo är förvisso inte lastgammal, och förmodligen i sin livs form, men såklart sliter resandet på grund av det geografiska läget som bör innebära mastodont-jet-lag varje gång…

Dan:
Jag blev också lite tagen på sängen. Framför allt nu när det är asiatiskt mästerskap i januari. Det skulle väl ändå ha varit nåt att vara med om. Att det går så bra för Ipswich, kan nog ha viss del i det. Men det är nog mest som han skriver själv, att han måste fokusera på att kroppen håller och att få mycket tid med familjen. Och ur det perspektivet är det ju ett väldigt moget och klokt beslut. Och givetvis är det bra för oss. Vi behöver honom i matcherna, framför allt om det visar sig att Morsy halkar in i Egyptens trupp på ett bananskal; jag tror inte det blir så, men tänk om…

Pelle:
Samma här, den såg man ju inte komma. Men tacknämligt, såklart. Och naturligtvis korrelerar hans beslut till var vi befinner oss i ligan, samtidigt som en månads bortavaro (för landslagsspel i Asian Cup 2024) skulle kunna äventyra hans ordinarie plats i startelvan för resterande del av säsongen. Så om Sam Morsy inte tas med av Egyptien till afrikanska mästerskapen (vilket inte verkar vara så troligt) så betyder det att Ashton & Co inte kommer att fokusera på att ta in någon ny mittfältsspelare under januarifönstret.
 
Vad önskar du dig allra mest av Ipswichtomten så här dagen före julafton?

AC:

Det trygga svaret: att vi inte förlorar denna sex-poängs-match, men framförallt att vi inte åker på några tunga skador i detta intensiva matchandet.

Pelle:
I skrivande stund; framför allt att min beställning från ITFC-webshop med tilltänkta julklappar till svärsonen ska komma fram i tid. Det kommer att bli på håret. Annars får jag väl rita en teckning till honom. Ho ho ho. Blå Jul på er alla.

Dan:
Att vår form håller i sig och att vi får en lika bra andra halva av säsongen som den första halvan, det vill säga automatisk uppflyttning till Premier League. Det börjar faktiskt se ganska rimligt ut nu, även om det kan gå nedåt i expressfart om det vill sig illa. Om man får önska sig ännu en sak, så vore det ett lika bra januarifönster som i år. Då skulle den där uppflyttningen se ännu rimligare och troligare ut.

Niklas Nygårds2023-12-23 09:42:00
Author

Fler artiklar om Ipswich