Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 6

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 6

Det börjar bli knepigt att knåpa ihop relevanta frågor när skivan har hakat upp sig, men panelen gör sitt bästa för att svara på dagens frågor. Come on Town!

Hoppet väcktes med en komfortabel seger mot Blackpool men kvästes effektivt av Peterborough i tisdags. 9 förluster av 9 möjliga mot topplagen i ligan därmed. Är det bara att ge upp play off nu eller ser du någon strimma ljus i tunneln? Shrewsbury, Northampton och Oxford i de närmaste tre matcherna är väl ändå överkomligt motstånd?

AC: Ja de får ses som överkomligt motstånd, men någon strimma, ja då får man fan kisa ordentligt. Alltid deppigt när man får rikta in sig på sjätteplatsen då plats 1-5 börjar kännas lite väl avlägset. Hur risigt det än må se ut och i hur gigantiskt behov vi är av en akut förändring, när det är matematiskt över, DÅ är det över. Samtidigt, tittar vi på vinstprocent kontra våra tidigare managers är det riktigt j-a illa. Chockerande nog sämre än både Jewell och Keane. Det gör det ju inte lättare att hysa varma känslor direkt…

Pelle: Nej, till att ge upp. Så länge det finns en teoretisk chans att nå play-off så lever ju faktiskt möjligheten. Det är ju lite så fotboll fungerar. Hjärtat vill. Hjärnan, dock realistisk. Men …och om vi mot förmodan skulle nå play-off, vem tror på allvar att vi skulle kunna spöa eventuella motståndare som Peterborough, Portsmouth, Hull? Nej, precis. Så med det sagt, vi kan fortsätta hoppas, men vi ska samtidigt vara sakligt nyktra. Från de närmaste tre matcherna kalkylerar jag med max fyra poäng. Således inget ljus i tunneln, men så länge vi tillgår en vit käpp så kan vi ju åtminstone trava oss fram i mörkret.

Dan: Ja, det är bara att ge upp playoff. Såvida Evans inte sparkar Lambert och engagerar en ny manager som kan ge laget en nystart. Men det lär väl inte hända. Och om inget dramatiskt inträffar lär den här säsongen fortsätta som den har börjat. Det vill säga: mot sämre motstånd kommer vi att plocka lite poäng här och där, tillräckligt för att aldrig riskera att åka ut, och tyvärr också tillräckligt för att inte helt kunna utesluta en möjlighet till att trots allt nå playoff. Men mot de bättre lagen räcker vi helt enkelt inte till, så är det bara. Jag räknar kallt med en klassiska mid table obscurity-uppvisning, som vi är vana vid sen åren i Championship; herregud vad det skulle kännas underbart nu!
Men samtidigt tänds den där lilla strimman hopp ganska ofta, och efter de närmaste två matcherna lär den ha tänts igen. Och om den inte har gjort det, då är det verkligen morsning och good bye. Men som sagt, mid table obscurity here we come!
 
I tisdags återinstallerades Chambers och Ward på varsin kant i backlinjen och det fick ju sådär. Vad ser du i kristallkulan som tjänstgör som Paul Lamberts spelartombola de närmaste nio matcherna (inom en månad!!), blir det rotation på 4-5 spelare varje match i en obegriplig turordning eller finns det några utsikter för någon form av kontinuitet?

Dan: Att starta med de två gamlingarna, när man spelar med en diamantformation på mittfältet är väl snudd på tjänstefel, eller? Och att dessutom bänka två spelare som gjorde bra insatser senast, strider ju mot all Lamberts retorik om att förtjäna tröjan. Men, å andra sidan föll ju tanken med att skola in våra egna ungdomar, och att inte spela med två på topp, eller att inte spela med ytterspelare. Så det verkar som om vi är tillbaka i förra säsongens förlorande formel, med ständiga byten av spelformation och stor rotation mellan spelarna. Hur det ska bli bättre av det, vet jag inte, även om jag gillade att han faktiskt satsade med två på topp senast. Den enda kontinuiteten vi lär få är väl att gamlingarna Judge, Chambers och Ward spelar varenda match, då Lambert verkar tro mer på rutin än ungdomlig intensitet och inspiration. Och egentligen var väl den enda rimliga förändringen från lördagens match att Thomas, som var blek, då blev ersatt av Bishop; och möjligen Sears mot Norwood, då det skulle vara två på topp. Men det hade räckt så.

AC: Man drömmer ju om kontinuitet, men med tanke på det täta matchandet kan vi nog räkna med en hel del rotation. Lite trist för Kenlock att bli petad/utroterad senast när han för en gångs skull gjorde en riktigt bra match och Matheson var en frisk fläkt. Men med Lamberts uttagningar borgar det i och för sig om en snar återkomst. Vi får helt enkelt se vad Lambert har i kikaren i eftermiddag.

Pelle: Bara att vi fortfarande, i februari 2021, sitter och diskuterar Lamberts tilltänkta strategier och taktiska drag känns ju synnerligen surrealistiskt. Att denna tämligen begränsade fotbollstränare fortfarande är kvar, är både en stor sorg som en stor gåta. Det finns ingen mening att analysera hans ageranden längre, utan vi kan väl bara konstatera att han under återstående delen av säsongen troligtvis kommer att veva allt mer frekvent och intensivt på det där tombolahjulet.

Senast överlät Lambo presskonferensen till Stuart Taylor, vilket orsakade en mindre storm på sociala medier. Ganska skönt tyckte jag, så slapp vi höra den trasiga skivan om hur bra alla var och hur stolt han var över deras insatser. a) Hur länge kan/får han sitta kvar med tanke på att det bara blir mer och mer ohållbart i relationen med både supportrar och media? b) Vad vinner han (PL) på att agera som han gör?

Pelle: A) ….tills det inte är realistiskt att nå play-off längre, synkat med att det är dags för supportrarna att förnya sina säsongskort.
B) Inget. Verkligen inget. Även om han skulle föra oss uppåt och framåt så är han för evigt brännmärkt här. Bland supportrar, den lokala pressen och kanske också bland spelarna. Vi ser en desperat och medialt osympatisk människa (som alltmer börjar påminna om Roy Keane), oförmögen att veta vad han ska göra för att ”fixa” det här.

Dan: a. Alltså, det där är ju upp till Evans, och han vill ju uppenbarligen inte falla till föga för press från media och fans en gång till. Som han anser att han gjorde i fallet McCarthy. Men visst är det märkligt att Lamberts relation till media har blivit så dålig, efter alla hans lyckade charmoffensiver och prat om att han tål trycket, eftersom han har spelat Champions League och i stora matcher, och bla, bla, bla… Tyvärr tror jag, liksom många andra, att Lambert får vara kvar ända tills det inte ens finns en teoretisk chans att nå playoff, och det lär dröja ganska många omgångar än. Och när vi väl har missat playoff, vilket vi kommer att göra (nej, jag tänker inte äta upp min hatt om vi lyckas), då hoppas jag verkligen att det finns nån klausul i Lamberts kontrakt som ger Evans chansen att sparka honom.
b. Det märkliga är att han inte vinner nåt på det, förutom att han slipper ta fajten med media. Men det är den fajten han som högste ansvarig måste ta, varje gång. Det rätta för honom att göra vore ju att själv ta hand om de där jobbiga presskonferensen, där han vet att han kommer att få kritik, och i stället överlåta de lätta presskonferenserna efter vinster till sina medarbetare. Som han gör nu, gömmer han sig och låter andra få utstå det han egentligen skulle utstå själv. Ett riktigt fegt beteende, som dessutom innebär att han offrar sina medarbetare på sin egen feghets altare. Nä, det är dags att dra nu.

AC: Klart det blir irriterat när han duckar för att möta pressen och det sista han behöver är ytterligare bensin på elden. På a) svarar vi att när t.o.m. media går ut och öppet starkt ifrågasätter väger det naturligtvis bra mycket tyngre än den vanliga stormen på sociala medier (nu när supportrarna inte kan vädra sitt missnöje på matcherna) men om det biter på Evans återstår att se. Vi (och Evans) kan/bör nog snart inse att vi helt enkelt inte kommer mycket längre utan en förändring. Nu slopades hela lönetakdebaclet för vår division så då kan ju Evans lika gärna satsa på Ipswich i the Championship. :D Och på b) absolut ingenting.

Niklas Nygårds2021-02-13 13:35:00
Author

Fler artiklar om Ipswich