Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 6 (Nr 437)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 6 (Nr 437)

När man vill ha nyanserade analyser av allt rörande Ipswich Town FC vänder man sig med fördel till ITFC Swedens lördagspanel, det är sen gammalt. Enjoy!

Vilken mardrömshalvlek, den första mot Preston. Det känns som att de hade läst vår passning från målvakt till Morsy/Luongo, som spelar den vidare för att komma ur pressen, och straffades oss två gånger för det. Är det den enda förklaringen till debaclet i första halvlek? Ja, utöver den solklara offsiden, förstås.

Pelle:

Jag såg matchen ytterst sporadiskt och kan egentligen inte erbjuda någon vettig förklaring till varför det gick som det gick. Generellt sett så vet ju alla våra motståndare vid det här laget hur vi spelar, men om vi gör vår grej lite bättre än vad de gör sin grej, så är det vi som vinner. Tänker att vi här gjorde vår grej väldigt mycket sämre än vad Preston gjorde sin grej. I alla fall under de första 45 minuterna. Och uppförsbacken blev därefter alldeles för brant för oss.

Conny:
Ska vi vara helt ärliga så är det ju inte första gången som duttandet i backlinjen har lett till kalabalik och tandagnisslan. Det har varit ett antal gånger den här säsongen då jag i frustration har skrikit ”men bort med bollen i stället” mot tv-rutan. McKenna har ju varit tydlig med att det är så han vill att laget ska spela, samtidigt anser jag att man måste ha spelarna för att kunna hantera det och det är jag osäker på om vi har. Oavsett måste vi bli bättre på att känna av när det är läge att spela sig ur press eller hitta andra mer effektiva lösningar. Ibland ÄR det faktiskt bättre att bara få undan bollen. Med det sagt. Första målet är oturligt, andra offside. En del är även tveksamma till om det första målet borde ha godkänts då Morsy blev fälld i situationen som föregick målet. Oavsett det var vi usla i den första halvleken och var inte alls med i matchen. Vad det berodde på? Tja, jag vet inte. Bakfylla efter Maidstone? Men för första gången på länge känns det som att spelarnas självförtroende börjar vackla en aning.

Martin D:
Alltså, så här, vårt kära lag bestod ju (iaf fram till nyss) i princip bara av spelare som förra säsongen kickade boll i L1. Vet inte om det mer är ett överbetyg till oss eller underbetyg till Championship att vi kunnat ligga med i toppen i denna division fram till säsongens halvtid. Det är väl dock inte rimligt att förvänta sig att vi ska kunna hålla samma fart hela säsongen, utan att lag som t ex har spelare och coacher nyss nedkomna från Premier League förr eller senare kommer underfund med hur de ska spela och läsa sönder oss. För det var en taktisk triumf för Preston som vi helt saknade lösningar på innan KMac fått hålla sina beryktade videosessioner och genomgångar i paus. Vi kanske skulle tjäna på att man införde "timeout"-möjligheter?... Det är ju uppenbart när man tittar på statistiken att vårt försvar är för svagt. Visst spelar vi offensivt och chansar lite, men det finns det flera lag som gör utan att läcka så många mål som vi. Vi kan inte bara skylla på otur och marginalerna emot, utan att ta eget ansvar. Jag hade stora förhoppningar på Tuanzebe (om han får spela på rätt plats) som väl ännu inte riktigt släppt, men det vore ju bra om han i så fall fick upp farten snart... Sedan har vi tydligen för få spelvariationer och utan förmåga att justera dessa under pågående halvlek så att vi går att neutralisera för de lite mer taktiskt slipade lagen. Till sist behöver vi skippa den oerhört trista nyfunna vanan att släppa in mål första kvarten, nu verkar den dessutom förstärkt med att vi gör självmål. Hade man på förhand fått reda på att Edmundson skulle vara sist på bollen två gånger i matchen mot Preston hade man ju trott på enkel seger... På grund av då att fru Fortuna kräks oss rakt i ansiktet så verkar vi tyvärr nu slå ligarekord i antalet självmål under en säsong. Lägg därtill att vi förlorade mot div 6. Toppa till slut med att vi ändå skulle krångla oss upp direkt till PL. Snacka om berg- och dalbana...

AC:
Våra uppspel är väl inte direkt svårlästa och nu när vi har valt att rulla ut från målvakten, vilken jag tycker vi ska fortsätta göra, så måste vi trots allt kunna läsa av situationen och mixa upp det lite. Uppspelen visar trots allt ett självförtroende och en tanke men det är inte första gången vi blir straffade och sannolikt inte den sista. Normalt klarar vi oss ur sådana knipor, mycket tack vare motståndets inkompetens att förvalta möjligheterna som det emellanåt bjuds på. Mot Preston straffade det sig dessvärre rejält.
 
Jag tyckte och tycker att McKenna gjorde rätt som inte startade Moore. Men många tycker, så här i efterhand, att det var vansinne. Vad tycker du? Och ska han starta i dag?

AC:

Idag får han gärna starta, vilket jag tror och hoppas att han gör. Senast var jag okej med att ej starta honom och vi hade garanterat inte slarvat in färre mål med Keiffer Moore på planen. Även om försvarsspelet som bekant börjar vid första offensiva spelaren är jag tveksam till att det sett annorlunda ut under första halvleken, oavsett forward.

Pelle:
Jag tycker samma, d.v.s. att KMac gjorde rätt som startade med Kayden Jackson. Dels för att Kieffer Moore fått väldigt lite tid på att acklimatisera sig i laget och med vår spelmodell, men också för att Kaydens löpstyrka potentiellt borde kunnat hota Prestons något tröga backlinje. Men då vi släppte in två mål innan klockan tickat nio matchminuter så blev ju matchbilden helt annan. KMac justerade detta till andra halvlek och Kieffer Moore fick då visa att han uppenbarligen är väldigt mycket redo med att axla ansvaret som central anfallare och nyckelspelare i vår startuppställning.

Conny:
Håller med om att det var rätt beslut egentligen…men. Bara det faktum att vi startar en match med Jackson på topp gör ju inte att förhoppningarna om en målfest stiger direkt... Moore måste definitivt starta idag om han är hel och ren, allt annat vore tjänstefel av KMac.

Martin D:
Efterhandskonstruktioner ger ju alltid de bästa råden... Men tanken var nog att Prestons långa backar skulle få problem med Jacksons snabbhet, men det löste de ju galant genom att han knappt fick låna bollen under tiden han var på plan... Sedan är väl det viktiga för oss att Moore håller hela säsongen och då kanske det kan finnas en vits med gradvis upptrappning, den gode Moore såg väldigt trött ut i slutet av matchen. Låt oss därför hoppas att en full veckas träning tillsammans med laget blåst bort allt damm från kondition, att han pluggat in all taktik och därför ska han såklart starta idag. Sedan kommer Al-Hamadi in i minut 70 för att förstärka.
  
Vad tyckte du om Al-Hamadis korta inhopp? Vad har han att erbjuda som vi inte redan har?

Martin D:

Han är en skolad anfallare, något som vi saknat efter Hirst (Jackson är ju egentligen kantspringare) och dessutom med en mycket intressant tillväxtpotential (både gällande bidrag till målkontot och lagkassan...)

AC:
Al-Hamadi gjorde en helt okej och ganska piggt inhopp och hade en gyllene chans att kröna debuten med ett mål. Han blir en nyttig injektion och med stort fokus på Keiffer Moore som frälsare (och i direkt målform) tror jag att Al-Hamadi kan komma att smyga lite i vassen och göra trettio minuter per match.

Pelle:
Återigen, jag såg bara glimtar av matchen, men highlightsen indikerade att han är vad jag visste att han skulle vara, d.v.s. robust och mobil. Han har den där kompakta kroppskonstitutionen som jag gillar hos en anfallare. Inte helt olik Hirst. Men just nu tillgår vi ju inte Hirst och det är väl lite där som Al-Hamadi kommer in i bilden. Sa det i förra panelen, säger det nu också…Al-Hamadi är en blivande stjärna.

Conny:
Såg bara sporadiskt av den andra halvleken, känslan var ju att det var helt kört där vid 3-0. Men när det började plinga till i telefonen började jag kika igen. Det lilla jag såg av Al-Hadi var positivt. Han såg hungrig, aggressiv och vältränad ut. Han är ju dessutom anfallare och verkar veta var målet finns, vilket vi har saknat sedan Hirst skadades.
 
Två tuffa matcher framför oss: West Brom hemma och Millwall borta. Nu måste vi väl verkligen börja vinna matcher igen, om inte direktplatsen ska försvinna bort i fjärran? Jag var optimistisk inför förra helgen, hur optimistisk är du inför den här helgen?

Conny:

Absolut, det är tillbaka till vinnarspåret bums som gäller om vi ska ha en chans på en direktplats. Optimistisk? Nja. Vi blev ju mer eller mindre utspelade borta mot West Brom, så min känsla är att det är en riktigt tuff match som väntar. Det vore så härligt att på nytt få se en sådan där självklar insats som vi fick se så många gånger i början av säsongen från Portman Road. Men som sagt känns det som att självförtroendet dippar för tillfället och att spelet hackar. Ska jag vara ärlig så tror jag att vi får nöja oss med en kvalplats i slutet av säsongen. Med tanke på att vi är nykomlingar och vilka ekonomiska muskler de andra lagen vi tampas emot har, så känns det oavsett som en fantastisk bedrift.

Ska jag avsluta med en optimistisk tanke så att vi inte deppar ihop totalt här i lördagspanelen? Ok då. Det var ungefär vid den här tidpunkten ifjol som vi inledde en makalös svit med 19 matcher utan förlust. Jag vill försöka intala mig själv att vi är mer vältränade och har mer ork än våra motståndare och att det kommer att visa sig i slutet av säsongen. Man måste ju få drömma i alla fall?

Martin D:
Jag var lugn o glad inför FA-cupmatchen. Jag var förhoppningsfull inför Preston (fram till typ 8 minuter in i matchen)... Nu är jag dock inte längre så optimistisk, i a f inte vad som gäller kommande två matcher. Kanske följer vi mönstret sedan förra året och har vår poäng-samlar-dipp från slutet på året till alla hjärtans-dag? Låt oss i så fall se fram emot en härlig vår och supporter-resa, även om hissen upp med direktplatser kommer att åka utan oss, vi får nu slåss för att klara playoffplats. Men åter till ett kylslaget februari... WBA känns som ett säkert playoff-lag och det retar mig fortfarande att vi blev så utmanövrerade senast vi mötte dem. Visst har det hänt saker sedan dess, men matchen mot Preston har gjort tydligt att vi har många saker kvar att jobba med. Nu kommer det en lång räcka med täta matcher och låt oss hoppas att spelarna återför självförtroende, form och att poängen trillar in så småningom...

AC:
WBA är ruskigt starka hemma, men har svajat en del i bortaspelet under säsongen. Jag tror att vi kommer göra allt i vår makt för att starta i ett högt tempo och ta tag i taktpinnen för att undvika en repris av Preston-matchen. Vi kan knappast göra en sämre halvlek i alla fall. Millwall är alltid ovisst men jag spänner bågen och säger 4-6 poäng.

Pelle:
Jag är optimistisk. Jag tror det får räcka så.
 

Niklas Nygårds2024-02-10 11:04:06
Author

Fler artiklar om Ipswich