Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 7

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 7

En decimerad panel gör sitt bästa idag för att ge sin syn på frågeställningar som vi börjar känna igen från den här säsongen. Hur ska vi tackla brist på rörelse och initiativ, veckans uppdatering om Lamberts mentala hälsa och en fräsch take på fasta situationer. AC och Nigge svarar på Dans frågor. Kämpa Ipswich Town!

Duttande i backlinjen, brist på rörelse och initiativ, långsamma inkast och uppspel, ständiga frisparkar och hörnor mot de långa innerbackarna, bleka lånespelare som knappast glänser… Ja, det kan säkert byggas på med fler negativa iakttagelser. Men varför ser det ut så här? Och vad kan göras för att råda bot på det.

AC: Anledningarna till att det ser ut som det gör är många, att spelarnas förtroendet för managern är lågt, man gör gissningsvis (omedvetet) inte det lilla extra, taktiken är en aning bristfällig, hoppet om Championship känns alltmer avlägset, Lambert själv inser troligtvis att det är över.

Nigge: En sak har Lambert ändå rätt i och det är att klubben verkar rutten rakt igenom för tillfället. Från de små sakerna kring Portman Road till de stora bitarna med vad som verkar vara ett stort missnöje bland spelarna, varav Paul Lambert själv är en stor del av den större bilden. Det kan inte vara möjligt att de här spelarna är så dåliga som spelet vi visar upp på planen och vägen tillbaka för att komma ur detta är låååååååång. Hur i hela Hälsingland vi ska kunna komma ur det är jag inte mannen att svara på, men en sak är säker och det är att det kommer att krävas jobb, jobb och åter jobb. Och byte av mången personal.
 
Lambert har vänt sig mot pressen och bland annat portat TWTD:s Phil Ham, Kayden Jackson och Jon Nolan har förpassats till träning med U23 och fansen har gjort diverse aktioner mot klubben. Hur kunde det gå så här, och vad ska klubben göra för att rädda upp det hela? Och vad tyckte ni egentligen om Lamberts presskonferens efter katastrofmatchen i tisdags?

Nigge: Jag tror det var frågeställaren själv som i en panel för ett par månader sedan gjorde jämförelsen mellan Paul Lambert och Donald Trump när det kommer till förhållandet till media. Karln, och då pratar jag om Lambert, har tappat det fullständigt och det är inte något som nyligen har dykt upp hos honom. Detta har ju pågått och pågått och pågått under lång tid och det är svårbegripligt hur han kan vara så fruktansvärt envis och därtill besitta en till synes obefintlig självinsikt. Att han inte begriper bättre än att, som en repig skiva, tjata om att han inte kan begära mer av killarna och att negativiteten kring klubben gör det omöjligt för honom att göra sitt jobb. Har man någon form av nykter uppfattning om vad man faktiskt håller på med så måste det finnas någon form av insikt om att han själv är den största orsaken till negativiteten samt att han måste kunna begära så mycket mer av sina spelare än vad de hittills presterat. Visst, det är hans jobb att stå upp för sina spelare, men han måste också kunna beskriva verkligheten som den är, dvs att spelarna inte presterar på den nivå som kan krävas.

När det kommer till uttalandet om Jackson och Nolan, banningen av Phil Ham och så många andra konstigheter att det inte finns möjlighet att klämma in på det här utrymmet (lördagspanelen skulle då bli söndagspanelen och så kan vi inte ha det, fråga bara Dan W) är det bara mindblowing. Hur kan han inte inse hur han framstår när han vecka efter vecka fortsätter att gräva sin egen managergrav. Jag hyser dessvärre inget hopp om att han ska komma till någon form av insikt, han verkar helt enkelt vara för stolt, envis och tjurig för sånt. 

AC: Han mår inte kanon. Det finns ingen återvändo utan nu handlar det bara om stolthet. Vi har en manager som inte kommer säga upp sig. Vi har en ägare som minst av allt vill sparka på grund av ännu en misslyckad rekrytering/ohållbar situation/påverkan från fansen. Samtidigt inser Mr Evans att en förändring måste till då det inte finns några egentliga alternativ och jag misstänker att han är igång och för samtal med potentiella ersättare och om så är fallet, gäller det att agera relativt snart då vi har en hel uppsjö av spelare vars kontrakt går ut i sommar och en ny manager måste ges möjlighet att utvärdera spelartruppen i lugn och ro. Vi behöver förvisso banta spelartruppen rejält, men jag ser hellre att det sker i lugn och ro och under ordnade former.

Spelare vars kontrakt går ut i sommar (utan option om ytterligare 1 år): Edwards, Clements

Spelare vars kontrakt går ut i sommar (med option om ytterligare 1 år): Wright, Przybek, White, Ward, Chambers, Cotter, Wilson, Nsiala, Donacien, Andoh, Skuse, Huws, Bishop, Nydam, Gibbs, Hughes, El Mizouni, Judge, Drinan, Jackson, Sears, Morris, Folami, Z.Brown, K.Brown

Spelare under kontrakt bortom sommaren 2021: Holy, Cornell, Vincent-Young, Crowe, Woolfenden, Ndaba, Baggott, Kenlock, Smith, Downes, Dozzell, Nolan, McGavin, Chirewa, Lankester, Dobra, Crane, Norwood, Hawkins, Simpson
 
En taktisk detalj som verkar ha införts är att vi vid motståndarens hörnor lämnar tre man vid mittlinjen. Ett drag som tvingar motståndaren att lämna minst lika många kvar där och förhindrar dem att satsa stort på hörnor. Personligen tycker jag att det är bländande i sin enkelhet, åtminstone i jämförelse med tidigare då alla var nere och försvarade hörnan. Vad kan det här taktiska draget ge laget, och har du sett nåt annat som trots allt har förbättrats i en positiv riktning?

AC: Även jag är svag för tilltag som dessa. Känns så negativt och trist att plocka hem samtliga vid fasta situationer. Förhoppningsvis får vi chansen till några kontringslägen framöver.
En helt annan grej jag funderar över när det kommer till fasta situationer är när man i matchens sista sekunder skickar upp målvakten i offensivt straffområde MEN hänger kvar runt mittlinjen med en eller oftast ett par utespelare. Visst målvakten har förvisso oftast längden, men har gissningsvis aldrig nickat en boll i en skarp situation i hela sitt liv… Okej att det kan ställa till det om motståndarlaget använder sig av strikt man-man markering och plötsligt är där en udda fågel, men den problematiken borde elimineras av att två gökar dröjer sig kvar runt mittlinjen för att hindra eventuella kontringar. Men men, detta är en helt annat diskussion…men om någon har facit så får ni väldigt gärna informera för jag är genuint nyfiken.

Nigge: Instämmer med föregående talare, det är oerhört uppfriskande med nya varianter vid fasta situationer. Något som skulle ha piggat upp ytterligare är om vi kan arbeta in några bättre alternativ när vi själva har hörna. Det finns inget pulshöjande över huvud taget när vi får hörna i matcherna och man hoppas mest på att det inte blir en snabb kontring och en balja i arslet. 

Niklas Nygårds2021-02-20 11:50:00
Author

Fler artiklar om Ipswich