Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 8

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 8

Frågeställare Nigge är fortfarande i chock efter tisdagens vinstmatch mot Hull. Hur gick det till och hur bibehåller vi momentum från de senaste två fina matcherna? Panelen har förstås svaren på frågorna och går lös i sina utläggningar. Come on you Blues!

Helt plötsligt spelar vi en närapå felfri match, borta mot topplaget Hull. Hur i hela glödheta gick detta till? Blev du jublande glad över segern eller grusades ditt jubel av att du insåg att nu sitter nog Lambert säkert resten av säsongen? Eller gör han det? Jösses vad många frågor det blev på en gång, ni får ursäkta mitt uppspelta tillstånd efter detta minimirakel.

Pelle: Inget grus här, utan jag gläds självklart därför ITFC är mitt lag i vått och torrt….även om jag hade önskat och fördragit ständig framgång före det motsatta. Och jag gläds av flertalet anledningar. Över den välbehövliga vinsten. Över att vi lyckades ta tre poäng mot en toppkonkurrent. Över det fina spelet (för det var en till stora delar en perfekt genomförd match). Och jag gläds också över att Lambert nu får lite andrum. För det är tufft att vara tränare (och människa) då det mediala drevet börjar snurra fort och skoningslöst. Han är givetvis ingen ond människa. Han vill självklart inte att det ska gå illa för ITFC. Och han föredrar (rimligtvis) också ständig framgång före det motsatta. Men. För mig förändrar dock vinsten inget. Jag vill fortfarande att Lambert lämnar klubben. Och detta kommer jag stå fast vid, även om han skulle lyckas med bedriften att få oss uppflyttade. Det har varit för mycket skit längs vägen (och jag är enligt fru och barn, en sådan där långsint jävel som inte glömmer en oförrätt). Jag ogillar Lamberts lynnighet och märkliga uttalanden. Jag ogillar hans sätt att medialt lägga skulden på annat och andra. Och han är, sett till vad han har åstadkommit här, en taktiskt begränsad tränare. Ingen eller tämligen lite progress har uppnåtts under de här två och ett halvt åren. Men som sagt, matchen i tisdags var en riktig höjdare. Definitivt den bästa insatsen den här säsongen. Och troligtvis den bästa insatsen vi skådat under de senaste två åren. Nyckeln till vår seger, var fokusförflyttningen och återgången till ett mer simplifierat spelsätt. Att helt enkelt utgå från våra spelares styrkor, istället för att låta dem underordna sig ett system de inte riktigt är kapabla att hantera. Således ingen tiki-taka i backlinjen längre. Istället snabb bollflytt till längre upp på plan, där vi har ett gäng mer bolltrygga killar. Detta medförde ett snabbare spel, med bättre rörlighet och bättre presspel, vilket resulterade i att vi kunde hota mer framåt (och samtidigt reducera trycket på vår egen backlinje).

Dan: Det som har gjort att det har vänt lite grann nu, är väl mest att Lambert helt har övergett sin filosofi om att spela boll. Ni vet, det där med att passa bollen runt, runt och ha störst bollinehav, att försöka spela sig igenom en liga som mest handlar om att kämpa och grisa. Och nu, när han bytte ut innerbackarna, gjorde han det samtidigt lätt för Nsiala och Wilson att glänsa, eftersom de verkar ha fått grönt kort att bara försvara sig, och sen tjonga iväg bollen på vinst och förlust. Och det har stor del i förändringen, och med det sagt tror jag att Woolfenden och McGuinness hade gjort det precis lika bra. En annan del i förändringen är att vi faktiskt har två anfallare på plan, och lätt kan växla mellan ett mer klassiskt 4-2-2 och ett mer Lambertskt 4-2-3-1. Men en stor skillnad är förstås Norwood, för Parrott har inte varit särskilt framstående de tre senaste matcherna. Men visst blir man alltid glad när vi vinner, även om det kanske ger Lambert en räddningsplanka. Nu tror jag i och för sig inte att vi kommer att bli av med honom än på ett tag, så det var inte därför jag ändå inte kände den där riktiga glädjen. Det är som om nåt liksom har försvunnit i kärleksförhållandet. Och stor del i det har Lamberts behandling av press och spelare. Exempelvis att Jackson och Nolan är förpassade till U23, och att Woolfenden och McGuinness plötsligt står utanför två matchtrupper i rad, trots att de på inget sätt har misskött sig utöver nån annan. Så, det blir ändå lite smolk i glädjebägaren.

AC: Smått chockad (och jublande glad). Det är väl högst troligt att Lambert köpte sig ytterligare lite tid…men rykten (så här dags om aftonen intensifierade) florerar angående en försäljning av klubben och om så är aktuellt så ser Evans till att inte behöva köpa ut Lambert, utan detta får ju bli eventuella nya ägares beslut, och huvudvärk. Som sagt, helt fantastisk match och en del spelare visar sig vara ovärderliga, eller åtminstone extremt viktiga, för att vårt spel ska fungera.
 
Om de elva som startade i tisdags (och i lördags) inte får starta idag, vad har Lambert för argument för ett sånt beteende? Eller finns det inte på kartan att han byter ut någon?

AC: Efter tisdagens match kan han ju faktiskt inte ändra i laget, såvida det inte finns några mindre skavanker eller liknande. Förvisso tätt matchande så det är väl onödigt att ta gift på att startelvan kommer vara identisk. :-)
Jag hoppas i alla fall att centrallinjen kommer vara densamma med Nsiala och Wilson i mittlåset.

Pelle: Lamberts ageranden tenderar emellanåt att bli till rena skära märkligheter, men jag har svårt att se honom göra några ändringar i den startelva som nu har stått för två bra insatser (förutsatt att det inte har uppstått skador och slitage på någon av spelarna). Möjligen att han funderar lite extra på vad han ska göra med Flyn Downes, som nu är tillbaks efter sin avstängning. Huruvida Downes ska ersätta Dozzel eller Bishop från start får väl sägas vara en taktisk avvägning beroende på motståndet. Jag är både för och emot…..

Dan: Med den karln vet man aldrig. Men troligen inga byten, om det inte är så olyckligt att Norwood har lite skavanker och är sliten. Och sen kan det vara så att nån av mittbackarna byts ut. Med tanke på att både Wilson och Nsiala precis är tillbaka från skador, och har två 90-minutare i benen. Så, det är väl de tre som kan komma ifråga för byte.
 
Nu har ni kanske hunnit hylla någon av dem i svaren till frågorna ovan, men vi kan inte utelämna de två utropstecknen Norwood och Kenlock. Båda med i veckans lag i League One och välförtjänt så. Vad betyder det att de två tycks hittat formen och vad skulle det betyda om de inte startar idag?

Dan: Jätteroligt att Kenlock äntligen får ett par matcher i benen, och visar att han faktiskt växer med uppgiften. Och bra att ha honom som komplement till Ward, som, som det har visat sig, inte riktigt orkar med en hel säsong. Hoppas nu bara att han får fortsatt förtroende, men det måste han väl få? Och sen är det jätteviktigt att Norwood har fått upp ångan lite, för han är väl egentligen den enda anfallaren vi har som verkar kunna hitta målet med någorlunda regelbundenhet. Och som han har sett ut de senaste matcherna, verkar han riktigt jobba att möta som motståndare.

AC: Ruskigt vad lite kontinuitet, men kanske framförallt självförtroende, har gjort med Kenlock. Så jäkla kul att se! Han var väl mer eller mindre uträknad när Ward hämtades in. Angående Norwood så får jag tyvärr konstatera att han är vår enda naturliga målskytt och hans närvaro och hot är absolut avgörande för vårt anfallsspel och jag tror att Lambert passar sig för att rotera ut honom (eller Kenlock) framöver. Direkt avgörande.

Pelle: Utifrån sin roll som målspottare med en utpräglad jävlar-anamma-attityd, så är Norwood en nyckelspelare för oss. Till skillnad från våra andra anfallare kan han skapa målchanser av nästintill ingenting, samtidigt som han med sin rivighet och styrka äger förmågan att på egen hand sätta motståndarens backlinje under rejäl press. Det skulle vara ett stort avbräck om han inte kom till start idag. Men till skillnad från Norwood, vars kvaliteter vi redan kände till, så har Myles Kennlocks fina insatser kommit som en total överraskning för mig (och säkerligen för majoriteten av supportrarna). Jag hade sedan länge avfärdat honom som vek, fladdrig och spelmässigt begränsad. Detta ställningstagande bör självklart ses över nu. Men oavsett vad, Norwood är med sina matchavgörande kvaliteter viktigare för oss än vad Kenlock är. Skulle den sistnämnde (mot förmodan) inte komma till start idag, så skulle jag absolut kunna hantera det.
 
Doncaster idag och Accrington på tisdag. Inget motstånd man hade gjort i brallan av för ett par säsonger sedan, men nu är de topplag i den serie vi råkar befinna oss i. Kör vi över dem av bara farten eller vad händer nu?

Pelle: Vi kommer definitivt inte köra över någon eller någonting i den här serien, men om vi ska vara med i kampen om en play-off plats så måste vi börja plocka trepoängare. Frekvent. Back-to-back. Kontinuerligt. Och från ultra-misären efter matchen mot Northampton till nu, så känns detta plötsligt inte längre som en utopi. Lyckas vi bara spinna vidare på det som nu har visat sig fungera, med en intakt startelva och med lite nytt självförtroende innanför västen, så kan det bära oss uppåt och framåt. Men för nu är tre eller fyra poäng kanske mer realistiskt än sex. Som ITFC-supporter förhäver man sig gärna sällan. Oavgjort idag och vinst på tisdag får bli mitt tips.

Dan: Ja, du… Det här kan gå precis hur som helst. Före matchen mot Hull, hade jag tveklöst trott på två förluster här, eller åtminstone inte mer än totalt en poäng. Men nu, vete sjutton. Och varken Doncaster eller Accrington har varit på topp på sistone, så det kanske faktiskt finns utrymme för lite poängskörd här. Och tänk, med sex poäng här är vi verkligen med i mixen igen; det var vi inte före Hull-matchen, och det krävs nog sex poäng i de här matcherna för att jag ska tro på ett mirakel. Men, varför inte? Men, jag blir inte förvånad om det blir noll poäng. Kan det vara nu det ska bära eller brista?

AC: Hehe, köra över och Ipswich av idag rimmar illa, men kan vi bygga vidare på tisdagens succé så varför inte. Inte stenkoll på dagens motståndarna men jag kan konstatera att de inte befinner sig i någon kanonform men lyckades rädda poäng i minut 90+12 i sin senaste match. Poängräddare var vårt gamla rykte, och nyblivna fyrtioåringen(!), James Coppinger, som var tillbaka efter skada. Imponerande. Vi vinner i eftermiddag.

Niklas Nygårds2021-02-27 10:00:00
Author

Fler artiklar om Ipswich