Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 9

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 9

Panelen kommer med sina tankar tätt inpå matchstart idag (kick off kl 14 i Gillingham) och det är en något decimerad sådan. Pelle och Nigge svarar på Dans frågor om vår nya manager, eventuellt nya ägare och kommande matcher. Come on you Blues!

Ny manager, som genast gjorde sig hörd från läktaren i tisdagens match. Vad tycker ni om valet av Paul Cook? Vilka chanser har han att lyckas, och vad måste han göra för att fortsätta hålla skutan på en kurs mot den övre delen av tabellen?

Pelle: Det är väldigt många som är positiva till Paul Cooks tillträde, dels p.g.a. den typ av karaktär han är, dels baserat på hans faktiska framgångar. Jag sällar mig till de som åtminstone är försiktigt positiva…..och ut av de brittiska tränare som just nu var tillgängliga, så tycker jag att det här var ett bra val. Tämligen jordnära kille, sympatisk, energisk och alltjämt väldigt omtyckt av supportrar och spelare i de klubbar han varit i tidigare. Och som tidigare nämnts, en hel del succéer på CV:et. En typisk 4-2-3-1 tränare och inte helt olik Lambert i sin spelfilosofi (vilket iofs känns lite oroande), men som jag förstår det, något mer pragmatisk. Och därför hoppas jag att han ska fortsätta (på den sedan fyra matcher tillbaks) inslagna vägen, d.v.s. ett rörligt och lite mer direkt spel. För Cook, så måste ju vägen till omedelbar framgång vara att fortsätta spela boll med utgångspunkt i vad som är spelarnas styrkor. Och han har som jag tänker, ett guldläge nu (inte bokstavligen menat). Vi ligger någon poäng från play-off, har 16 matcher kvar och är samtidigt inne i en uppåtgående form. Skulle Cook ta oss till play-off så är förtjänsten hans, skulle det inte gå, så är felet någon annans. Således kan han omöjligen misslyckas.

Nigge: Oavsett vem som kommer in är min inställning först och främst att vederbörande måste få chansen. Vad gäller Paul Cook tror jag inte att jag har läst en enda människa som har haft något ont att säga om honom, varken som manager eller person. Hans track record talar också för att vi kanske kommer att träffa rätt med vår fjärde Paul som manager senaste decenniet. Som Pelle är inne på så kommer han också i ett tacksamt läge där han har ett fint läge att faktiskt kunna leda laget till play-off. Om han inte gör det så kan det inte belastas honom, då Paul III har lagt en minst sagt lös grund.
Han har pratat om att det är en bred trupp och att det kommer att bli rotation, men idag är min önskan att han i möjligaste mån fortsätter med den uppställning som har gått så bra de senaste matcherna. 
 
Och den där takeovern som verkar vara länkad med det här managerbytet. Hur tror ni att det går med det, och är det nu vi ska tänka på Evans bevingade ord om att man vet vad man har, men inte vad man får, eller är det bara att köra på och sälja ut?

Nigge: Ingen rök utan eld och att det kommer dementier om att något sådant är på gång kan man bara rycka på axlarna åt. Ena dagen skulle det tas god tid för att utse en ny manager och dagen efter presenterades Paul Cook, så nog kommer något att hända. Sen är frågan om det är den som det ryktas om eller om det är någon annan grupp som ligger bäst till. Oavsett vilket så är nytt ägande välkommet och för de flesta är det nog svårt att se att ägandet skulle gå till att bli sämre än vad det varit under Evans. Med det sagt ska man vara medveten om hur mycket Evans skjutit till, trots att vi upplever att satsningen på nya spelare uteblivit under lång tid. Kommer nya ägare putta in lika mycket stålars och hur kommer man investera i spelartruppen? Givetvis omöjligt att säga. Det som sett mest positivt ut i det som kunnat läsas om eventuell overtake är att Evans skulle omvandla sina fordringar på klubben till tillskott och att en ny ägare därmed skulle ha ett clean slate att jobba med. Be careful what you wish for? Absolut, men gör en rejäl due diligence innan överlåtelsen så ska det nog bli ett positiv ägarbyte (famous last words?). 

Pelle: Det finns just nu inget annat som jag hoppas på mer, än att ITFC och Marcus Evans vägar ska skiljas åt. För det här har varit ett synnerligen misslyckat projekt. För samtliga inblandade parter. Sedan är jag inte dummare än att jag förstår att saker och ting inte nödvändigtvis behöver bli fantastiska bara för att man får en ny ägare. Men det finns. Ingen. Väg. Framåt. Med Evans. Längre. Om någonsin. Det är…..en chansning, men alternativet är enbart en förlängning av den plågsamma harakiri-process som vi upplevt under de senaste 13 åren. Således, finns det egentligen inga andra alternativ. Det är nya ägare eller inget. För det spelar ingen roll hur många Paul Cooks i världen som vi tar hit, om inte ägaren har förmåga eller vilja att bidra med ”rätt” förutsättningar. Kloka, genomtänkta investeringar, långsiktiga strategier kombinerat med kortsiktiga målsättningar. En vilja att lyckas. Och ett förstånd att inse vad som krävs för att göra det. Som ägare och affärsman måste väl ändå syftet och drivkraften för Evans vara att uppnå maximal ekonomisk vinst. I fotbollens värld kommer ju detta oftast vid sportsliga framgångar. Inget av detta har Evans fått erfara. Inkompetens? Naivitet? Kanske, men inte nödvändigtvis. Men det finns mycket med Marcus Evans och hans ägarskap som förbryllar. Vad var det egentliga syftet med att ta över vår klubb?
 
Tre vinster i rad med mer positivt och rakt spel. Men är ni jätteimponerade, eller kan vi bättre? Och är det här verkligen rätt elva just nu?

Pelle: Exkluderat insatsen mot Hull (som impade) så kan jag inte säga att jag är eld och lågor över vad jag sett. Men det ser bättre ut, i jämförelse med då det såg dåligt ut. Och så länge vi fortsätter med att spela bättre och samtidigt plocka poäng så är jag lycklig……och startelvan bör ju vara den samma, åtminstone tills den inte är rätt längre.

Nigge: Spelet kanske inte är jätteimponerande rakt igenom, men sättet vi genomfört de senaste tre-fyra matcherna har verkligen återfört hoppet om play-off. Givetvis kan vi ännu bättre spellmässigt, men det är inget som kommer att vända bara så där enbart för att Paul Cook har kommit in. Just nu har det varit rätt elva, men med Paul Cooks ankomst så är det säkerligen ett antal ytterligare spelare som återfått gnistan och som vill vara med och tävla om en startplats. Känns väldigt spännande!
 
Härnäst Gillingham borta och sen Lincoln hemma. Fortsätter vinsttrenden med Paul Cook vid rodret, eller hur kommer det att gå?

Nigge: Hoppas verkligen det nu när vi har fått korn på en plats i play-off. Det vore ytterst förargligt om vi nu skulle hamna in i en nedåtgående trend efter de senaste veckornas starka insatser. Jag tror på fortsatt flyt och att vi har goda chanser att ta tre poäng både i eftermiddag och på tisdag (famous last words, part II?).

Pelle: Vi får väl se, vi får väl se. Sex poäng är definitivt inte en omöjlighet, men en vinst idag som följs upp med en förlust mot Lincoln känns också som en rimlighet. Det är i alla fall det som får bli mitt tips.

Niklas Nygårds2021-03-06 12:30:00
Author

Fler artiklar om Ipswich