Lagbanner
ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 9 (Nr 440)

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 9 (Nr 440)

Ska man vara orolig över skador på vissa av våra spelare? Och vad tror panelen om ryktena kring Hutchinson och Davis? Sen var det den där frågan om högerbackspositionen. Panelen reder förstås ut alla frågetecken.

Det var flera som fick sig en smäll förra lördagen och särskilt oroande så fick Burns utgå till följd av en vadskada. Därtill kunde inte Clarke spela på högerbacken. Hur pass orolig är du kring skadesituationen?

Pelle:

Inte nämnvärt. Varken Clarke, Burns eller Broadhead är ju långtidsskadade och förhoppningsvis är de snart tillbaka i gott gammalt slag. Dessutom är det spelare som vi har fullgoda ersättare för. Om Sam Morsy, Leif Davis eller Kieffer Moore skulle gå sönder allvarligt, så blir ju påverkan en annan. Men den tanken tänker jag att vi släpper med en gång.

AC:
Ja det är allt annat än lugnande när vi går in i det direkt avgörande skedet av säsongen. Samtidigt har vi aldrig varit bättre rustade än just nu vill jag mena. Och efter plattmatchen mot megajumbon Rotherham är det knappt lönt att analysera kvalitén på kommande motståndare... Jag tror, och hoppas, att ersättarna kliver fram så jag kommer inte vara nervösare än en vanlig lördag!

Dan:
Lite orolig är jag, eftersom det alltid är jobbigt med skador. Och utöver Burns haltade ju även Broadhead och Chaplin lite när de gick av plan. Och nu visar det sig att varken Burns eller Broadhead kan spela i dag; och troligen inte heller på tisdag. Ett tydligt avbräck eftersom båda två verkar ha hittat formen på allvar igen. Fast för startelvan har vi fullgoda ersättare, men det blir tunt med alternativ på bänken. Men nu ska jag sluta måla fan på väggen med min oro. Clarke borde vara fit igen; han var trots allt på bänken sist. Och Chaplin lär ju vara med, och kan säkert ställa till en hel del för Plymouth och Bristol City tillsammans med Sarmiento och Hutchinson. Allt kommer att gå bra.
 
Nu börjar rykteskarusellen snurra igen, denna gång kring större klubbar som hökaktigt spanat in både Leif Davis och Chelsealånet Omari Hutchinson. Är de rökta för vår del när säsongen är slut eller vad känner du?

Dan:

Pengarna bestämmer. Om vi inte går upp kan det bli svårt att behålla Davis, och framför allt om vi erbjuds löjligt stora summor; då ska vi sälja och ta in en ersättare. Tråkigt, men pragmatiskt. Hutchinson tror jag det blir svårt att behålla. Möjligen om vi går upp, men då får vi nog räkna med att lägga upp en rejäl slant. Vi får hoppas att andra lag inte ser honom som tillräckligt färdig för att spela högre upp, och att allt bara är rykten utifrån hans senaste tre, fyra matcher. Och detsamma gäller även Davis, även om han har visat bra takter över en lång period nu. Men, i den bästa av världar går vi upp, behåller Davis och köper Hutchinson, eller nån ännu hetare.

Pelle:
Inget som överraskar. Tvärtom. Omari är inte vår och det kommer bli svårt att göra honom till vår, så länge vi spelar i Championship. Det är helt enkelt ett faktum som man bara får tugga i sig. Om vi däremot skulle lyckas ta oss upp till PL så förändras förutsättningarna något. Då är det inte riktigt lika otänkbart att han bär en ITFC-tröja även nästa säsong.
Leif Davis kommer naturligtvis också att försvinna till sommaren (om vi inte spelar PL-fotboll). Tror ingen annan förväntar sig något annat heller. Det här ligger helt i linje med klubbens uttalade affärsstrategi, d.v.s. att 1) identifiera och köpa utvecklingsbara talanger 2) förädla dem 3) sälja spelaren på ett så vinstoptimerande sätt som möjligt 4) återinvestera pengarna genom att köpa in flera andra utvecklingsbara spelare med unika kvalitéter. På så sätt kan vi kontinuerligt bygga och stärka truppen. Givetvis trist att tappa en spelare som Leif Davis, men låt oss istället hoppas på att Mark Ashton kan extrahera ut så mycket som det bara går av en sådan affär (Ashton är ju erkänt skicklig på sånt där).

AC:
Mycket hänger nog på vilket division vi återfinns i, men ingenting är givetvis uteslutet även om vi skulle bli kvar i the Championship. Är de mogna för att testa vingarna i PL? Antagligen hade ingen gjort bort sig. Hade de mått bättre av att vara bärande i ett topplag i Championship och spela 40+ matcher? Definitivt. Leffes kontrakt löper ut den siste juni 2025, sen vet jag inte om vi har option på ytterligare ett år. Gissningsvis. Vi är inte i direkt behov av pengar och behöver således inte rea ut någon, så vi kan bara hålla tummarna och hoppas att han inte har alltför bråttom...
 
Tuanzebe fick spela högerback istället för ovan nämnde Clarke i lördags och fick bra betyg. När han spelat mittback tycker jag att det sett svajigt ut men det här kändes som ett steg framåt. Vad är dina tankar kring honom och var han passar bäst in i elvan?

AC:

Riktigt fina betyg för Tuanzebe och det var väl bara Hutchinson som överglänste honom. Jag gillar Tuanzebes versatilitet och jag gillar hans högstanivå. Det som eventuellt är något illavarslande, om man ska hitta något, är att det är väldigt få säsonger han spelat över 10 tävlingsmatcher (på lån i Aston Villa i Championship gjorde han 25 ligamatcher, annars är det väldigt väldigt glest). Givetvis beror det till stor del att han tillhört United och varit på lån i klubbar som just Aston Villa och Napoli. Ingen enkel uppgift. Jag hade gärna sett honom förlänga sitt kontrakt med oss efter säsongen och angående position så ser jag honom helst som ett optimalt komplement till Harry Clarke som ytterback.

Dan:
Jag såg att han fick höga betyg, och blev faktiskt lite förvånad. Jag var inte jätteimponerad, och tyckte att han såg lite orörlig, nästan klumpig ut ibland. Men jag kanske såg fel, eller så fick mina fördomar om mittbackar som kantspringare för stort övertag över mitt sunda förnuft. Klart är dock att han inte är lika bra offensivt som exempelvis Clarke, men desto stabilare bakåt, vilket är bra med tanke på hur vi ibland läcker. Så jag vet inte riktigt var han passar in, men förhoppningsvis har vi inte sett det bästa av honom än. Kanske behöver han mer speltid för att få rytm och kunna visa vad han kan. Han är ju knappast här om hon inte har kvaliteter som Kieran gillar. Nu gäller det bara att få ut ännu lite mer av honom.

Pelle:
Såg matchen tillsammans med några likasinnade och ondgjorde mig lite under halvtidsvilan om vad jag tyckte om Tuanzebes prestation. Första halvlek hade varit en briljant tillställning där alla i startelvan på det ena eller andra sättet varit väldigt alerta. Alla utom Tuanzebe, enligt mig då. Menade på att han återigen såg lite rostig, långsam och otymplig ut i sina ageranden. Efter min kritik så lyfte han sig rejält i andra halvlek, men att han skulle väljas till man of the match. Nja, asså. Så fantastisk var han inte. Däremot så tror jag att en skadebefriad Tuanzebe med mer speltid och bättre självförtroende kan ha en väldigt positiv påverkan på vårt defensiva spel. Han är, vilket vi ibland fått se glimtar av, en back med hög internationell potential. Bättre som innerback, men som uppenbarligen lite då och då, kan täcka upp för Harry Clarke på högerkanten och göra det bra.
 

Niklas Nygårds2024-03-02 09:57:00
Author

Fler artiklar om Ipswich