Ny ledning – ny ordning?
I veckan blev det klart att Simon Clegg lämnar posten som klubbdirektör och Ipswich Town FC. In kommer tre nya namn och en indikation på att ägaren Marcus Evans ska ta en mer (direkt) aktiv roll i klubbhanteringen.
Simon Clegg har under många år varit Ipswich ansikte utåt när det gäller spelaraffärer, tränarrekryteringar etc. sedan 2009. Ägaren Marcus Evans låter meddela att anledningen till att Clegg nu får lämna är att det ställs andra ekonomiska krav på föreningarna idag (Financial Fair Play) och att klubbens ledningsstruktur då behöver ses över. Eftersom föreningen behöver hanteras på ett annat sätt så kom Evans och Clegg överrens om att den sistnämnde skulle söka nya utmaningar.
Huruvida Clegg egentligen önskade lämna (eller ansåg att det var tid att göra det) eller om det i grunden handlar om en indirekt avskeda går enbart att spekulera i. Evans kom in och räddade klubben 2007 när ekonomin var i absolut botten. Då fanns en stor tilltro att Evans skulle tillföra stora mängder nytt kapital och skapa ordning i föreningen. En nyckelperson i detta arbete har Clegg varit, men att betrakta det som någon succé går inte. Ipswich har under större delen av Cleggs period haft två tränare (Roy Keane & Paul Jewell) som båda misslyckats. Ipswich har legat parkerade i mitten, generellt saknat tydlighet gällande både spel och laguttagningar.
Pengar har funnits och spenderats, men på väldigt många (utifrån dagens perspektiv) dåliga affärer. Spelare som Tamas Priskin och Grant Leadbitter kostade enorma summor pengar och levererade väldigt lite. Huruvida dessa rekryteringar, missar och uteblivna resultat kan skyllas på Clegg är det ingen som egentligen vet. Vilket utrymme han har haft att agera är oklart och exakt hur saker och ting gått tillväga i raden av misslyckade förhandlingar lär vi inte heller få reda på. Klart är att Marcus Evans, troligen korrekt, dragit slutsatsen att detta inte håller längre och utifrån det agerat. Det faktum att han nu väntas ta en betydligt mer aktiv roll i hur laget sköts kan troligtvis enbart vara positivt.
Så den position som Clegg innehaft (snarare arbetsuppgifter) kommer delvis att skötas av Jonathan Symonds och Ian Milne (båda är förövrigt Chelseafans i grunden) där även styrelseledamoten Martin Pitcher kommer att finnas med. Exakt vad de kommer att tillföra, baserat på meriter/erfarenheter, är omöjligt att säga. Symonds och Milne har båda varit involverade i skötseln av Ipswich sedan Evans tog över 2007. Symonds har arbetat för Marcus Evans Group sedan 1996 och har där haft uppgifter kopplade kring IT-lösningar och strategier. Milne i sin tur har haft betydande uppgifter kopplade till juridiska spörsmål inom Marcus Evans Group sedan 2000.
I en intervju med Symmonds och Milne så lyfter de upp supportrarna som en viktig och betydande faktor. Vidare konstaterar de det uppenbara, att resultaten inte varit bra de senaste åren och att de nu även ska föra en dialog (eller snarare ta intryck) av vad supportrarna tycker och tänker för att bygga en bra framtida grund för föreningen.
Att någonting i klubbens struktur behövde ändras är knappast någonting som förvånar de som följt Ipswich de senaste åren. Det har ändå funnits pengar och visioner, men däremot så har det saknats kunskaper om hur man bygger ett lag och vad som bör prioriteras. Dyra, tveksamma investeringar, har gjorts samtidigt som egna talanger fått lämna. Tamas Priskin kostade nästan 2 000 000£ samtidigt som vi, enkelt, släppte Jordan Rhodes som idag är seriens bästa anfallare. Här behövs ett mera nyktert tänk och Mick McCarthy verkar mer pragmatisk gällande dessa frågor, vilket förhoppningsvis ledningen kan stötta.
Det som dock oroar mig mest är det att Ipswich har saknat en idé om hur föreningen bör skötas och en idé om hur laget bör spela. Det har inte funnits någon konsekvent eller konstruktivt tänkande sedan Marcus Evans tog över styret och det är ett stort problem. Klubben har idag ingen riktig identitet, vilket heller inte underlättar i samband med spelarrekryteringar då det är oklart vad jag som spelare kommer till (även om lönekuvertet ser bra ut). Symmonds, Milne och Pitcher (även Evans?) måste rita upp huvuddragen i hur föreningen bör se ut, så att strukturen och rollerna inom föreningen blir mer tydliga. Det behövs mer ”fyrkantighet” för att få grunderna i föreningsverksamheten att fungera. En fotbollsklubb är inte ett företag och en företagsstruktur lämpar sig sällan väl i idrottens värld. Företagarna måste först lägga en sportslig struktur, som sedan kan kryddas med det bästa från affärsvärlden och inte det omvända.
Att McCarthy nu är lagets tränare är ett positivt tecken då han är just strukturerad (enligt många tråkig) och tydlig. Det finns, för första gången på väldigt länge, en tydlig röst i omklädningsrummet. Om nu Evans kommer att aktivt ta en roll i föreningsarbetet, satsa på akademin och ge rimliga resurser till McCarthy så kan det gå mycket bra. Annars är risken att vi går in i ytterligare en period av förvirring och uteblivna framgångar. Dessutom ska vi dra oss till minnes att vi idag befinner oss precis ovanför nedflyttningsstrecket och att det är absolut prioritet att överleva denna säsong så vi slipper bygga om grunderna ytterligare en trappa ner.