Sparta Prag - Liverpool 1-5: Storseger i Tjeckien

Europa Leagues åttondelsfinaler sparkade igång och i det första av två möten lyckades Liverpool ta med sig en klar bortaseger från den tjeckiska huvudstaden.

Efter en paus på tretton år återvände Liverpool till Tjeckien för att göra upp med just Sparta som man även mötte i samma turnering den gången. Trots skadeläget ställde Liverpool upp med en överraskande stark elva vilket visade att man även tar denna turnering på stort allvar.

De tjeckiska serieledarna inledde matchen svagt och efter bara två minuter rann Darwin Núñez igenom efter ett misstag. Den gången blev det inget mål men bara minuter senare pekade domaren på straffpunkten efter ännu mera klumpigt försvarsspel. Alexis Mac Allister som sparkades ner gav en törn åt klyschan om att den som fällts inte ska slå straffen när han säkert gav Liverpool ledningen.

Trots oron bakåt skulle Sparta ändå visa sig vara farliga framåt. Omställningarna, inläggen och de fasta situationerna skakade om Liverpoolförsvaret flera gånger och Caoimhín Kelleher tvingades bland annat göra två riktiga klassräddningar under de första 20 minuterna.

Mitt under hemmalagets dominans skulle matchen dock få en oväntad riktning då Liverpool utökade ledningen från ingenstans. Núñez fick bollen en bit utanför straffområdet och bestämde sig. Han avancerade några meter och drog till med ett riktigt drömmål, ett skott målvakten nog inte hade räknat med.

Efter detta mål blev Sparta aningen mer passiva och lät Liverpool driva tempot under en lugnare matchperiod. När de flesta hade börjat ställa in sig på halvtidsvilan skulle det dock blixtra till rejält. Chanser skapades åt bägge håll och för Liverpools del testade bland annat Cody Gakpo lyckan två gånger från nära håll utan resultat. När holländaren inte kunde göra mål bestämde sig istället Núñez för att göra ett till. I den sista tilläggsminuten hittade Mac Allister fram med en boll till uruguayanen som från sidan av straffområdet tryckte till på halvvolley. Ett klassmål från en spelare som nu till slut får betalt för allt jobb han lagt ner.

Med tremålsledning i paus kändes allt som frid och fröjd inför andra halvlek men domaren hann knappt blåsa igång spelet innan oturen var framme. Först stötte nyinbytte Conor Bradley in bollen i eget mål och minuter senare tvingades Ibrahima Konaté kliva av skadad.

Luis Díaz skulle dock återställa försprånget när han turligt satte 1-4 en stund senare. Resten av matchen fortgick utan större konstigheter och när Dominik Szoboszlai definitivt stängde matchen i slutsekunderna med Liverpools femte mål kan vi nog konstatera att den stora segermarginalen innebär att detta dubbelmöte redan är avgjort. Klopp fick betalt för den starka uppställningen han valde och kan nu spela juniorerna i returmötet.

Det tråkiga var såklart dock att Konaté gick sönder och känner vi honom rätt lär han tyvärr missa den viktiga matchen i helgen. Tråkigt var också att comebackande Mohamed Salah som fick en kvart på slutet fick ett mål bortdömt för offside efter VAR-granskning.

Förutom det (högst troligt) säkrade avancemanget var kvällens stora positiva inslag självklart Darwin Núñez två klassmål. Man kan såklart hävda att motståndet inte var det bästa men i uruguayanens fall handlar det om att få skotten att träffa mål och det gör han mer och mer nuförtiden vilket också syns i målprotokollet.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2024-03-07 20:44:00