”Hoppas han kommer i januari”
Mark Gonzalez skrev igår under ett fyraårskontrakt med Liverpool, men det är inte mycket som talar för att han kan spela för klubben under den här säsongen. Rafael Benítez hoppas dock att myndigheterna ska ge med sig.
Historien om chilenaren Mark Gonzalez börjar nu bli välkänd för Liverpoolfansen. Rafael Benítez kom överens med Albacete om ett låneavtal beträffande den snabba yttermittfältaren i somras, men när migrationsverket vägrade ge honom ett arbetstillstånd brakade affären ihop.
Igår tog den dock en ny vändning när Liverpool offentliggjorde att de skrivit kontrakt med Gonzalez i väntan på att situationen ska förändras. Myndigheterna har inte gett stort hopp för Liverpool att kunna nyttja Gonzalez före nästa sommar, men Benítez har inte gett upp helt och hållet.
”Han är en spelare som jag gärna vill nyttja så fort som möjligt. Men som det är nu väntar vi fortfarande på arbetstillståndet.
Det hade varit idealiskt om han kom i januari, men om det skulle visa sig att det inte är möjligt så får vi vänta till nästa säsong. Då har han ett europeiskt pass.”
Anledningen till att Gonazalez inte beviljats något arbetstillstånd är att hans hemland, Chile, ligger för långt ner på FIFA:s ranking. Om han kan få ett europeiskt pass gäller emellertid inte det längre.
Liverpool betalar £1,5M till Albacete för den snabbe Gonzalez (även kallad Speedy) och det är lätt att förstå Benítez längtan med tanke på Liverpools undermåliga kantspel den här säsongen.
”Han är en vänsterytter med fart och teknik och han kan ta sig ner till kortlinjen och slå matnyttiga inlägg till spelare som Peter Crouch och Fernando Morientes. Han har byggt upp sig igen efter den elakartade knäskadan, men börjar spela fotboll först inom loppet av nästa månad.”
Enligt de stadgar som migrationsverket i England rättar sig efter i sådana här frågor bör Chile ligga på plats 70 eller bättre, på FIFA:s ranking. Just nu återfinns dom på plats 72, men de Liverpoolfans som börjar jubla så fort sydamerikanerna kravlar sig över det där strecket gör fel. Det hela beräknas nämligen på snittplaceringen under de senaste två åren och då bör man veta att Chile inte varit rankade bättre än plats 72 sedan augusti 2004.